files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Najskôr zapracovanie mladých, potom historický úspech

Nový trénerský tandem, prakticky nový káder, ktorý vstupuje do novej reorganizovanej súťaže. Takéto očakávania, či skôr otázniky, vyvolávalo účinkovanie futbalistov MFK Zemplín Michalovce v druhej najvyššej futbalovej súťaži v sezóne 2014/2015. Žlto-modrí sa ale s nástrahami poriadne popasovali a dosiahli to, čo sa nepodarilo ani jednému z ich predchodcov. Pre Michalovce vybojovali najvyššiu súťaž, o ktorej na začiatku minulého leta nehovoril prakticky nikto. Historický úspech sa nerodil ľahko a cesta po ňom bola vo viacerých prípadoch aj tŕnistá. Michalovčania však po nej kráčali pevným krokom a po pätnásťzápasovej jarnej sérii bez prehry si mohli povedať, sme prvoligistami!  

Trénerský tandem - asistent Adrián Devečka - hlavný tréner František Šturma dokázal to, čo sa nepodarilo ešte ani jednému z ich predchodcov. Dostali Michalovčanov do najvyššej súťaže

Mladíci sa vyšvihli

„Máme mladý kolektív, ktorý sa však chce pobiť o úspech.“ Takáto veta odznela z úst trénera Františka Šturmu pred začiatkom sezóny 2014/2015. Český lodivod, ktorý počas leta nahradil Ondreja Dudu st., trafil naozaj klinec po hlavičke. Z kádra z minulej sezóny totiž odišla hlavne skúsenosť a nahradila ho mladosť. K dispozícii boli síce talentovaní, no mladí futbalisti s vekovým priemerom niečo nad dvadsať rokov a iba s dvoma hráčmi nad tridsať rokov. Napodiv, Michalovčania kráčali reorganizovanou súťažou, ktorá povedzme si pravdu nepriniesla sľubované zmeny a jej úroveň upadla, ráznym krokom a od začiatku sa pohybovali na vrchných priečkach tabuľky skupiny Východ. V jeseni prehrali iba dvakrát, v piatom kole na pôde Rimavskej Soboty (1:2) a v štrnástom doma s Prešovom (0:1). Okrem toho dvakrát remizovali a vo zvyšných štrnástich dueloch už získali tri body. Výsledok? Po jeseni osembodový náskok pred svojimi prenasledovateľmi a prvýkrát honor „jesenného kráľa“

Michalovčanov ťahal osemnásťgólový Samuel Garcia Bayón

Kolektív, ktorý sa naučil vyhrávať vonku

Práve reorganizácia súťaže Michalovčanom zrejme pomohla. Ich najväčším problémom v minulosti bolo totiž hlavne to, že u súperov v dôležitých zápasoch zakaždým vyhoreli. Doma to ešte ako tak išlo, no vonku sa im bodovo vôbec nedarilo. Aj preto vytúžený postup do najvyššej súťaže zakaždým unikal. František Šturma spolu so svojim realizačným tímom ihneď pochopil, v čom je problém a hráčom sa venoval aj po mentálnej stránke. Práve to im pomohlo a u súperov už neboli takí „ostýchaví“. Zvíťazili v Prešove, na pôde silného Liptovského Mikuláša, remizovali v Bardejove a na záver jesene dokonca triumfovali na ihrisku druhého Zvolena. Hlavne duel v Šariši bol pre nich zrejme zlomový, keďže tam rýchlo prehrávali 0:2, no štyrmi gólmi v rade otočili výsledok vo svoj prospech.

V zime zmena ambícii

Prvé miesto po jesennej časti dávalo obrovskú nádej. To si uvedomovali aj samotní funkcionári a tí si preto povedali teraz, alebo nikdy! Aj keď slovo postup sa v slovách trénerov, či hráčov neobjavovalo, každý si uvedomoval, že vytúžená miestenka do najvyššej súťaže je najbližšie, ako kedy bola. V zimnej prestávke preto prišlo k miernej obmene kádra, ktorý sa posilnil. Odišli iba hráči, ktorí zväčša na jeseň nehrávali. Z hosťovania v českom Liberci sa vrátil minulosezónny najlepší kanonier Michal Hamuľak, prišiel piaty Španiel do partie – Antonio Garcia Montero, z trnavského Spartaka zase na polročné hosťovanie prišiel Boris Bališ, no a do Michaloviec si to namieril aj Tomáš Chovanec, ktorý bol v drese Rimavskej Soboty strojcom jednej z dvoch prehier Michalovčanov v jesennej časti, keď dvoma gólmi rozhodol o výhre 2:1. Káder okolo kapitána Michala Galla, špílmachra Samuela Garciu Bayóna a mladíkov Turíka, Griča, Koscelníka, Streňa, Kuncu, Danka a ďalších ešte viac skvalitnil.

Výhra s dvanásťbodovým náskokom

Michalovčania potrebovali odohrať do konca základnej časti východnej skupiny na jar štyri kolá, po ktorej sa prvých šesť tímov oboch skupín spojili do jednej a vytvorili tak nadstavbovú časť, z ktorej víťaz mal garantovaný postup do najvyššej súťaže. Na úvod jari síce prišla nečakaná prehra na ihrisku Lokomotívy Košice, no potom všetko prešlo do jesenných koľají. Aj preto Michalovčania bezpečne zvládli cestu východnou skupinou DOXXbet ligy, ktorú vyhrali s dvanásťbodovým náskokom pred druhým Zvolenom. Ten, ktorý vymyslel reorganizáciu druhej ligy však zrejme nedomyslel niekoľko dôležitých vecí. Hlavne tú, že body si mužstvá prenášali iba s tímami, ktoré postúpili do nadstavby spolu s nimi. Stalo sa teda to, že Michalovčania aj napriek tomu, že vo svojej skupine získali o dva body viac ako víťaz západnej skupiny MFK Skalica (51 a 49), Záhoráci mali v prepočítacej tabuľke štvorbodový náskok!  

Po obrovskej drine prišla zaslúžená odmena. Michalovčania mohli nad svoju hlavu zdvinúť pohár pre víťazov DOXXbet ligy (foto: pravda.sk)

V zápase desaťročia historický úspech

Michalovčania mali teda na svojho súpera v boji o postup manko, ktoré museli počas dvanástich nadstavbových kôl dohnať. Bolo jasné, že každý zápas bude pre nich ako malé finále, navyše vedeli, že musia Záhorákov predstihnúť ešte pred posledným kolom, keďže to odohrali práve na ich pôde a bolo dôležité, aby boli ešte reálne v hre o postup. Aj preto nemohli v nadstavbe prehrať. V prvých troch kolách sa im to aj darilo, lenže vo štvrtom prišla druhá tohtosezónna domáca strata po remíze s Nitrou (1:1). Následne ale Michalovčania doslova vydolovali body z pôde rezervy MŠK Žilina (1:0), no a potom prišla nesmierna dôležitý výhra nad Skalicou (3:1), po ktorej strácali po prvej polovici nadstavby na súpera iba jediný bod. Tesne pre ôsmym kolom prišla pre oboch konkurentov v boji o postup veľmi dôležitá správa. Únia ligových klubov totiž odobrala licenciu MFK Košice, a tak sa hovorilo, že z druhej najvyššej súťaže postúpia prví dvaja. Ani to však obom nestačilo a až do posledného kola bojovali o víťazstvo v prvej lige. Michalovčania Skaličanov predstihli po desiatom kole a už ich pred seba nepustili. Zvládli totiž zápas desaťročia na pôde súpera, kde zvíťazili 2:0 a stali sa tak víťazmi druhej najvyššej súťaže, čo im zabezpečuje priamy postup medzi slovenskú futbalovú smotánku. Partia mladíkov, ktorej pred začiatkom súťaže skoro nikto neveril, teda dosiahla historický úspech. To, čo sa nepodarilo generáciám okolo Ladislava Hurčíka, Karola Krála alebo Jozefa Žarnaya, podarilo sa partii okolo Dominika Kuncu, Michala Galla a ďalších. Michalovčania sa dočkajú najvyššej futbalovej súťaže a to tu teda ešte nebolo!

Od budúcej sezóny "fortunaligistami" (foto: mfk zemplín)

Výsledky

JESENNÁ ČASŤ

VÝCHODNÁ SKUPINA
1. kolo: MFK Zemplín Michalovce - MFK Liptovský Mikuláš 1:0 (1:0)
Góly: 16. M. Koscelník

2. kolo: MFK Zemplín Michalovce - MFK Košice B 2:1 (1:0)
Góly: 4. a 88. Vernon (prvý z 11 m) - 71. Dimun

3. kolo: 1. FC Tatran Prešov - MFK Zemplín Michalovce 2:4 (2:1)
Góly: 3. a 12. Belejík - 22. M. Koscelník, 51. Bayón, 74. Streňo, 90+. M. Regáli

4. kolo: MFK Zemplín Michalovce - Partizán Bardejov 1:0 (0:0)
Gól: 68. Bayón (11 m)

5. kolo: MŠK Rimavská Sobota - MFK Zemplín Michalovce 2:1 (0:1)
Góly: 58. a 61. T. Chovanec (druhý z 11 m) - 34. Bayón

6. kolo: MFK Zemplín Michalovce - MFK Lokomotíva Zvolen 0:0

7. kolo: Slavoj Trebišov - MFK Zemplín Michalovce 0:2 (0:0)
Góly: 60. A. Leško, 90+. Bayón

8. kolo: MFK Zemplín Michalovce - FC Lokomotíva Košice 3:0 (2:0)
Góly: 45. Vernon, 45+. M. Regáli, 51. Bayón (11 m)

9. kolo: FK Bodva Moldava nad Bodvou - MFK Zemplín Michalovce 0:1 (0:1)
Gól: 37. D. Kunca

10. kolo: MFK Zemplín Michalovce - FK Poprad 3:1 (3:0)
Góly: 1. Turík, 12. D. Kunca, 23. Vernon - 85. Kubus

11. kolo: MFK Dolný Kubín - MFK Zemplín Michalovce 0:2 (0:1)
Góly: 6. Vernon, 90+. D. Kunca

12. kolo: MFK Tatran Liptovský Mikuláš - MFK Zemplín Michalovce 0:3 (0:2)
Góly: 5. Bayón (11 m), 34. M. Regáli, 79. Vernon

13. kolo: MFK Košice B - MFK Zemplín Michalovce B 1:2 (0:0)
Góly: 71. Hirjak - 60. M. Koscelník, 67. Podhorin

14. kolo: MFK Zemplín Michalovce - 1. FC Tatran Prešov 0:1 (0:0)
Gól: 81. Dupkala

15. kolo: Partizán Bardejov - MFK Zemplín Michalovce 1:1 (1:1)
Góly: 45+. J. Zápotoka - 22. Bayón (11 m)

16. kolo: MFK Zemplín Michalovce - MŠK Rimavská Sobota 6:0 (2:0)
Góly: 3. a 73. Bayón (druhý z 11 m), 17. S. Danko, 64. A. Leško, 68. M. Koscelník, 79. L. Jacko

17. kolo: MFK Lokomotíva Zvolen - MFK Zemplín Michalovce 0:1 (0:0)
Gól: 59. D. Kunca

18. kolo: MFK Zemplín Michalovce - Slavoj Trebišov 7:0 (4:0)
Góly: 5., 18. a 47. M. Regáli, 2. D. Kunca, 31. Podhorin, 66. Bayón (11 m), 85. S. Danko

JARNÁ ČASŤ
19. kolo: FC Lokomotíva Košice - MFK Zemplín Michalovce 1:0 (0:0)
Gól: 67. T. Labun

20. kolo: MFK Zemplín Michalovce - FK Bodva Moldava nad Bodvou 4:0 (2:0)
Góly: 4. Vernon, 9. Podhorin, 57. Bayón (11 m), 87. M. Koscelník

21. kolo: FK Poprad - MFK Zemplín Michalovce 1:1 (0:0)
Góly: 71. T. Sedlák - 84. M. Hamuľak

22. kolo: MFK Zemplín Michalovce - MFK Dolný Kubín 1:0 (1:0)
Gól: 26. Grič

NADSTAVBOVÁ ČASŤ
1. kolo: ŠK Senec - MFK Zemplín Michalovce 0:2 (0:0)
Góly: 55. Bayón, 67. Vernon

2. kolo: MFK Zemplín Michalovce - FK Slovan Duslo Šaľa 4:0 (2:0)
Góly: 12. a 85. Bayón (druhý z 11 m), 23. D. Kunca, 68. Perez

3. kolo: ŠKF Sereď - MFK Zemplín Michalovce 0:1 (0:1)
Gól: 9. M. Hamuľak

4. kolo: MFK Zemplín Michalovce - FC Nitra 1:1 (1:1)
Góly: 43. S. Danko - 23. Urblík

5. kolo: MŠK Žilina B - MFK Zemplín Michalovce 0:1 (0:1)
Gól: 35. Bayón (11 m)

6. kolo: MFK Zemplín Michalovce - MFK Skalica 3:1 (2:1)
Góly: 31. Turík, 39. M. Hamuľak, 76. Bayón - 18. Hutta

7. kolo: MFK Zemplín Michalovce - ŠK Senec 2:0 (1:0)
Góly: 4. Montero, 67. M. Hamuľak

8. kolo: FK Slovan Duslo Šaľa - MFK Zemplín Michalovce 0:0

9. kolo: MFK Zemplín Michalovce - ŠKF Sereď 4:1 (1:1)
Góly: 8. Bayón, 48. D. Kunca, 53. Streňo, 61. M. Hamuľak - 35. B. Hulák

10. kolo: FC Nitra - MFK Zemplín Michalovce 0:0

11. kolo: MFK Zemplín Michalovce - MŠK Žilina B 5:2 (3:1)
Góly: 15. D. Kunca, 20. A. Leško, 33. M. Hamuľak, 65. T. Chovanec, 67. Bayón (11 m) - 39. Michlík, 62. Klec

12. kolo: MFK Skalica - MFK Zemplín Michalovce 0:2 (0:0)
Góly: 60. M. Hamuľak, 88. M. Regáli

Peter Brendza



Uverejnené: 15.06.2015 22:32:29 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.