files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

45 rokov michalovského hokeja. Zlatá éra – Obhajoba titulu s postupovou nadstavbou

Michalovský seniorský hokej oslavuje v roku 2019 okrem postupu do najvyššej súťaže aj vzácne jubileum. Dožíva sa totiž 45 rokov, keďže prvý oficiálny klub tu bol založený v roku 1974. My sme sa rozhodli v podobe článkov vám toto výročie priblížiť. Samozrejme, chýbať nemôžu ani najväčšie úspechy. O ten najväčší sa michalovskí hokejisti pričinili iba nedávno. Sezóna 2018/2019 sa zlatými písmenami zapíše do histórie michalovského hokeja. Hráči HK Dukla Ingema si totiž vybojovali postup do najvyššej súťaže. Stalo sa tak v sobotu 24. marca v Žiline! O ceste k tomuto historickému úspechu budú už nasledujúce riadky...

Tretí titul, piata baráž

Hokej prinášal Michalovčanom veľmi veľa radosti. Fanúšik sa tešil z úspechov partie okolo Ivana Hrtúsa, ktorá získala premiérový titul v prvej lige, ale aj z ďalších úspechov. Pamätníci si spomínajú aj na deväťdesiate roky a takmer do posledného miesta natrieskaný štadión, ktorý bavila gólmi partia okolo Petra Pinďára, ale aj na návrat do prvej ligy v roku 2008. Za ďalších jedenásť rokov prišiel obrovský úspech v podobe postupu do najvyššej súťaže. Predchádzali tomu dva tituly, ktoré dosiahla partia okolo kapitána Mareka Kolbu.

Postupová bola až piata baráž o najvyššiu súťaž. Predtým štyri pokusy stroskotali. O prvom sme písali v článku o sezóne 1985/86. Vtedy Michalovčania nestačili na Vítkovice, ktorým podľahli 0:3 na zápasy. Ďalšie dva pokusy prišli v deväťdesiatych rokoch. V šesť či osemčlennej baráži (dvaja/štyria najslabší Extraligisti + štyria najlepší prvoligisti) skončili hráči ešte pod názvom HC VTJ MEZ Michalovce v sezónach 1995/96 a 1996/97 na piatom respektíve šiestom mieste. Po návrate do prvej ligy v roku 2008 boli dvakrát na dosah ďalšieho titulu. Vo finále v sezónach 2012/13 a 2013/14 postúpili do finále prvej ligy, kde ale nestačili na Bardejov.

Klub v roku 2017 prešiel pod nové vedenie. Spoločnosť Ingema ako generálny partner v ňom veľa zmenila a opäť prinavrátila diváka na štadión. Tomu opäť hokej chutil a zaslúžili sa o to aj hráči. Prvoligovým titulom po 32 rokoch a následnou jeho obhajobou. V sezóne 2017/2018 sa Dukla po štvrtýkrát kvalifikovala do baráže o najvyššiu súťaž. O dve miestenky tentoraz súťažili dvaja najslabší extraligisti (Detva a Liptovský Mikuláš) a dvaja najlepší prvoligisti. Extraligisti nakoniec uhájili svoju príslušnosť aj pre sezónu 2018/2019. Až piata baráž bola pre Michalovce úspešná. Dukla v nej skrotila Žilinu ako najslabšieho extraligistu. O barážach, či ako by to chcel niekto počuť prelínačkách, bude náš nasledujúci článok, tentoraz poďme už k historickej sezóne 2018/2019.

Od začiatku iba o postupe

Túto sezónu si asi pamätá každý, pretože je iba pol roka od jej konca. Každý si musí spomenúť na to, že predstavitelia klubu prakticky od jej začiatku nehovorili nič iné, iba o postupe do Tipsport ligy. O tomto cieli vedeli tréneri, aj hráči a každý sa s ním musel stotožniť. Už na tlačovej konferencii začiatkom júla padali z úst prezidenta klubu Martina Burinského, viceprezidenta Mareka Michajla aj trénera Miroslava Chudého slová o postup do najvyššej súťaže. „Ako obhajca prvenstva si iné ciele ako víťazstvo v prvej lige dávať nemôžeme. My to ale navyšujeme cieľom postupu do najvyššej Tipsportligy,“ podotkol vtedy Martin Burinský a kapitán Marek Kolba dodal. „Pri mojom príchode do klubu sme sa bavili o dvojročnom postupovom ciele. Prvý rok nám to tesne ušlo, druhý veríme, že budeme úspešní my.“

Lomenie historických štatistík

Základnú časť mali Michalovčania parádnu. Prakticky od začiatku sa držali na čele tabuľky a už pred začiatkom poslednej štvrtiny nikto nepochyboval o tom, že po prvýkrát v histórii vyhrajú dlhodobú časť. Tak sa aj stalo. Zverenci trénera Miroslava Chudého dosiahli 117 bodov (takýto počet bodov nedosiahol nikto žiadny iný víťaz pred nimi), strelili najviac gólov (261) a najmenej dostali (85). V samom závere základnej časti zaznamenali šestnásť víťazstiev v rade, pričom v týchto zápasoch nestratili ani jeden bod!

Ešte doteraz nikomu v histórii ligy sa nepodarilo získať v základnej časti viac ako 117 bodov, ktoré získala Dukla. Doterajší rekord držala zo sezóny 2006/2007 Spišská Nová Ves. Tá vtedy získala „iba“ 112 bodov. Pri rekordoch nekončíme. 261 gólov je totiž nové maximum prvej ligy. Doteraz ho držal Kežmarok, ktorý nastrieľal v sezóne 2006/2007 140 gólov (paradoxne, Kežmarok bol na tom vtedy podobne ako Dukla, keď nastrieľal, najviac gólov a najmenej dostal, základnú časť ale nevyhral...). A blízko bola Dukla aj k minimálne vyrovnaniu najväčšieho rozdielu medzi prvým a druhým tímom. Jej 22 bodový odstup patrí v internej tabuľke na druhé miesto. Prvé si zubami – nechtami udržali Piešťany, ktoré v sezóne 2009/2010 vyhrali základnú časť dokonca s 24 bodovým náskokom.

Ťažšie obhájiť ako získať

Stará pravda hovorí, že titul je ťažšie obhájiť, ako ho získať. O tom sa presvedčili hráči Dukly. Tí v prvom kole play-off po tretíkrát v rade narazili na Spišskú Novú Ves a po tretíkrát v rade jej ukončili sezónu už po troch dueloch. Prvú stratu utrpeli až v semifinále, v ktorom boli ich súpermi Topoľčany. Tie síce zvíťazili za pochybných okolností v treťom dueli doma, no zvyšné štyri Dukla ustála a v sérii triumfovala 4:1 na zápasy. Finále bolo veľmi dramatické. Už po prvých dvoch súbojoch na michalovskom ľade bolo jasné, že to Dukla až také ľahké mať nebude.

V prvom zápase ešte išlo všetko podľa predpokladov. Dukla zvíťazila 3:0, no v druhom šokujúcu prehrala 1:2 po predĺžení a séria sa tak do Martina sťahovala vyrovnaná. Hráči spod Turca sa hecovali, že sa na Zemplín vrátia za stavu 3:1. V prvom dueli na to nadviazali, keď zvíťazili 2:0, no vo štvrtom prehrali 2:3 a aj na Zemplín sa tak séria sťahovala vyrovnaná. Kľúčovým zápasom bol piaty v Michalovciach. Domácim sa dlho nedarilo. Ešte sedem minút pred koncom prehrávali 0:2, štyrmi gólmi ale otočili výsledok a nasadili Martinčanom tvrdý úder. Tí sa síce z neho doma po výhre 2:1 na chvíľu otriasli, Michalovčania ale doma vyhrali hladko 6:2 a v sérii tak triumfovali 4:3 na zápasy.

To, že to bola veľmi ťažké séria a jedna z najnapínavejších v histórii ligy hovorili po jej konci všetci aktéri. „Bola napínavá a priniesla všetko, čo priniesť mala. Michalovčania ukázali svoju silu. Ja svojim zverencom nemám čo vytknúť, išli na maximum,“ zdôraznil po jej konci tréner MHK Róbert Spišák, na ktorého slová nadviazal aj Miroslav Chudý, ktorý vyhral prvú ligu po štvrtýkrát v rade. Triumfy si okrem Michaloviec pripísal aj s Novými Zámkami a Detvou. „Každý, kto videl našu cestu za týmto titulom musí povedať, že bola ťažšia, ako v minulej sezóne. Keď to porovnám s vlaňajškom, série boli o dosť ťažšie. Musím súhlasiť s tým, že teraz sme to mali ťažšie.“

Žilinu skolil jej odchovanec

Finálová séria Michalovčanov poriadne vyšťavila, no sily im dodával fakt, že majú jedinečnú šancu dostať sa do Extraligy. Cesta cez Žilinu sa zdala najschodnejšou za posledné roky. V prvých dvoch domácich dueloch ale „vlci“ ukázali svoju silu. Zvíťazili 3:1 a 4:1, čím vyslali jasný signál, že miestenku v najvyššej súťaži len tak ľahko nepustia. Michalovčania ale rovnakou silou vrátili úder. Doma zvíťazili 3:2 po predĺžení (hoci prehrávali 0:2) a 3:0. Ani v ďalších dvoch zápasoch domáce prostredie nepadlo. Žilinčania doma vyhrali 4:1, Michalovčania 2:0.

O účastníkovi Extraligy tak musel rozhodnúť siedmy duel. O tom, aký je v Michalovciach hlad po hokeji svedčí fakt, že na siedmy duel cestovalo šesť autobusov s fanúšikmi, ktorí vytvorili Dukle pod Dubňom domácu atmosféru. Duel kto z koho sa nakoniec rozhodol už v prvej tretine, kedy padli všetky tri góly. Michalovčaia vyhrali 2:1 a radosť z postupu nemala konca kraja. Dvoma gólmi rozhodol Jakub Linet. Paradoxne, tomuto odchovancovi žilinského hokeja sa v sérii proti svojmu materskému klubu výrazne darilo. Zaznamenal v nej štyri góly. Okrem dvoch v siedmom zápase skóroval aj v predĺžení druhého, takže sa podieľal na dvoch výhrach svojho tímu. „Sú to pre mňa zvláštne pocity,“ rozhovoril sa Linet. „Na jednej strane je to radosť, na druhej strane, Žilina je môj materský klub. Veľmi ma teší, že sme urobili radosť michalovským fanúšikom. Podali sme kolektívny výkon, podržal nás aj Adam Trenčan. Určite aj jemu vďačíme za to, že sme v Extralige,“ pokračuje najproduktívnejší bek celej barážovej série. „Zhodou okolností sa mi na poste obrancu darilo,“ smeje sa štvorgólový barážový strelec Linet.

Radosť z postupu neskrýval ani kapitán Marek Kolba. „Je to zásluha všetkých, ktorí sú v klube od hráčov, cez trénerov až po vedenie. Ja som do Michaloviec prišiel v rovnakom čase ako oni. Už vtedy sa hovorili o smelých plánoch, že do dvoch rokov by chceli hrať Extraligu. Klobúk dole pred nami všetkými, že sme to dokázali. Veľká vďaka patrí Marekovi Michajlovi, Martinovi Burinskému a všetkým partnerom, ktorí sa podieľajú na chode klubu,“ poznamenáva šťastný kapitán. „To, čo sme dokázali si uvedomíme až neskôr. Barážová séria bol poriadny boj a my sme to zvládli našou buldočou povahou. Na začiatku sezóny sme si hovorili, že si chceme splniť sen a zajtra sa z neho zobudíme. Sobota 23. marec 2019 sa vryje do pamäti nás všetkých. Nás všetkých, ktorí sme sa podieľali na historickom postupe michalovského hokeja do najvyššej súťaže. Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí sa na tom podieľali, od spoluhráčov, cez vedenie klubu, trénerov a takisto aj mestu Michalovce, ktoré ukazuje, že si zaslúži byť Európskym mestom športu,“ pokračuje Kolba, ktorý predtým získal tri tituly v Extralige. „Toto tu momentálne prečnieva všetko, čo som dosiahol v kariére. Tu sa píše história,“ smelo dodáva Kolba.

Zápasy v baráži si nenechal újsť ani šéf Pro hokeja riadiaceho najvyššiu hokejovú súťaž Richard Lintner

Tréner Miroslav Chudý nevidel zlomový moment na ľade, ale v tom, že diváci prišli v hojnom počte podporiť Duklu aj do Žiliny a vytvorili jej tak domáce prostredie. „Možno to bol aj jeden zo zlomových momentov celej barážovej série! Bol to neskutočný impulz pre hráčov. Práve toto sú injekcie proti bolesti, práve toto sú infúzie voči únave. Naše chcenie, túžba a diváci boli v siedmom zápase rozhodujúce momenty.“ No a radosť netajil ani prezident klubu Martin Burinský. „Keď sme vstupovali do hokeja, naším cieľom bolo priniesť do Michaloviec prvé víťazstvo v prvej lige v novej ére, čo sa nám aj podarilo. Po 31 rokoch sme vyhrali prvú ligu. V lete sme si sadli s predstaviteľmi mesta, aj správnej rady a spolu sme sa zhodli, že chceme priniesť do nášho mesta Extraligu. Posledné zápasy ukázali, že hokej je tu pre koho robiť. Divácka kulisa je výborná. Bolo to cítiť aj v siedmom zápase, keď sme dokázali do Žiliny vypraviť šesť autobusov. Keď padlo rozhodnutie o Extralige, dali sme ciele trénerovi Chudému. Ten sa s nimi stotožnil. Stálo nás to veľa odriekania, aj peňazí. Tie sú v športe vždy podstatné. Dôležité bolo, že sme sa dali dokopy my ako firma Ingema a mesto Michalovce. Spolu k nám prišli aj menší sponzori a to asi zavážilo. Čo je výhoda Michaloviec pred trebárs Košicami či Prešovom je to, že sú menšie mesto a podnikatelia sa poznajú. Hokej dokázal spojiť množstvo partnerov. Každý prispel tak ako mohol. Stanovili sme si cestu nehľadať dvoch, troch silných partnerov, ale sústrediť sa na menších, ktorí prispejú menšou mierou. Keď sa dáme dokopy všetci, je z toho poriadny balík, z ktorého sa dajú vytvoriť aj také úspechy, aké sme dosiahli,“ poznamenal pre náš portál krátko po postupe prezident HK Dukla Ingema Michalovce.

Presne 45 rokov trvalo michalovskému hokeju, aby sa zo suterénu dostal do najvyššej súťaže. Za ten čas prišli úspechy, ale aj pády, ktoré vtedy veľmi silno boleli. Viacerí si pamätajú aj časy, keď ľad na zimnom štadióne nebol ani v septembri (nebolo to iba v začiatkoch hokeja, ale dokonca aj v tomto miléniu...). Tento úspech je o to cennejší, že Michalovčania získali postup bez pomoci zhora. Naposledy pred nimi sa športovou cestou v baráži podarilo postúpiť Spišskej Novej Vsi v roku 2009. Po tomto čase napodobnili Spišiakov práve Michalovčania.

Postup Dukly do Extraligy v kocke
Play-off
1. kolo: HK Dukla Ingema Michalovce - HK Spišská Nová Ves 3:0, HK Dukla Ingema Michalovce - HK Spišská Nová Ves 5:1, HK Spišská Nová Ves - HK Dukla Ingema Michalovce 1:9.

Semifinále: HK Dukla Ingema Michalovce - HC Topoľčany 5:2, HK Dukla Ingema Michalovce - HC Topoľčany 3:1, HK Topoľčany - HK Dukla Ingma Michalovce 2:1 po sn., HK Topoľčany - HK Dukla Ingma Michalovce 0:2, HK Dukla Ingema Michalovce - HC Topoľčany 4:1.

Finále: HK Dukla Ingema Michalovce - HK Martin 3:0, HK Dukla Ingema Michalovce - HK Martin 1:2, HK Martin - HK Dukla Ingema Michalovce 2:0, HK Martin - HK Dukla Ingema Michalovce 2:3, HK Dukla Ingema Michalovce - HK Martin 4:2, HK Martin - HK Dukla Ingema Michalovce 2:1, HK Dukla Ingema Michalovce - HK Martin 6:2.

Baráž: MsHK DOXXBET Žilina - HK Dukla Ingema Michalovce 3:1, MsHK DOXXBET Žilina - HK Dukla Ingema Michalovce 4:1, HK Dukla Ingema Michalovce - MsHK DOXXBET Žilina 3:2 po predĺžení, HK Dukla Ingema Michalovce - MsHK DOXXBET Žilina 3:0, MsHK DOXXBET Žilina - HK Dukla Ingema Michalovce 4:1, HK Dukla Ingema Michalovce - MsHK DOXXBET Žilina 2:0, MsHK DOXXBET Žilina - HK Dukla Ingema Michalovce 1:2.

Zaslúžili sa o postup: Brankári: Adam Trenčan, Tomáš Tkačik, Mário Lamper. Obrancovia: Marek Kolba, Michal Korenko, Boris Brincko, Oliver Košecký, Daniel Hančák, Jevgenij Kurbatov, Ladislav Hopkovič, Tomáš Valečko, Martin Bdžoch, Lubor Balko, Damián Novický. Útočníci: Vladyslav Gavryk, Radoslav Mesaroš, Nikita Dvurečenskij, Vladyslav Bojko, Igor Safaralejev, Jakub Linet, Marek Mašlonka, Erik Piatak, Tomáš Banovský, Roman Tománek, Marcel Baláž, Matej Giľák, Matej Farkaš, František Pulščák, Lukáš Toma, Mário Róth, Radovan Cútt, Jakub Ragan, Samuel Chalupa, Lukáš Hamráček.

Realizačný tím: Tréner: Miroslav Chudý. Asistent trénera: Richard Šechný. Kustód: Ján Bajko. Masér: Marek Jenčík. Lekár: Ján Dobrovoľský. Manažér: Peter Tirpák. Prezident klubu: Martin Burinský. Viceprezident klubu: Marek Michajlo. 



Uverejnené: 29.12.2019 23:02:47

Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 32 bytes) in /data/c/c/cce2f648-a924-4e5d-bcd4-7adf9f66146e/chemkostavarena.sk/sub/novinyzemplina/clanky.php on line 623