files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V prvej tretine viac pozitív, kľúčové súboje ich čakajú teraz

Jedenásť zápasov, teda jednu tretinu súťaže, už majú za sebou futbalisti MFK Zemplín Michalovce. Tí druhý rok po sebe účinkujú v najvyššej Fortuna lige. Tentoraz sa im oproti minulej sezóne, kedy viackrát výrazne zaplatili nováčikovskú daň, darí. Na svojom konte majú už štrnásť bodov a v tabuľke sú na ôsmom mieste, pred všetkými konkurentmi pasovanými spoločne s nimi do boja o záchranu. Keďže je v najvyššej futbalovej súťaži momentálne reprezentačná prestávka, tú využijeme na analýzu prvej tretiny michalovského účinkovania.

Ofenzívny herný prejav

Na úvod treba podotknúť, že účinkovanie michalovských futbalistov v najvyššej súťaži má momentálne viac pozitív ako negatív. A to aj napriek tomu, že z tímu, ktorý sa zachránil na poslednú chvíľu odišlo viacero opôr. Navyše, vedenie klubu dalo trénerskú taktovku do rúk začínajúceho Antona Šoltisa. Ten však využil to, že pri mužstve už bol aj minulú jar ako asistent Stanislava Grigu a prostredie tak dokonale poznal. Svojho staršieho trénerského kolegu zatiaľ, čo sa týka zisku bodov, ale aj futbalového prejavu, prekonáva. Áno je to tak. Zemplínčania totiž hrajú podstatne krajší futbal, ako na jar. Vidieť sme to mohli aj v ich poslednom domácom zápase s Myjavou, ktorý bol reklamou na ofenzívny futbal. Fanúšik by takémuto zápasu určite zatlieskal aj keby sa nezrodilo domáce víťazstvo.

Štrnásť bodov je prekvapením

Keď sa pozrieme na minulú sezónu a bodový zisk po jedenástich kolách v nej, prídeme na to, že Michalovčania majú teraz dvakrát viac bodov, ako vtedy. Súčasných štrnásť bodov je viac ako solídnych, veď v lanskej sezóne dosiahli „žlto-modrí“ iba o bod viac za celú jesennú časť. Zemplínčania mali výborný štart. Hneď v prvom kole po góloch nových posíl Žofčáka so Škutkom zostrelili majstra z Trenčína, v druhom zabodovali po bezgólovej remíze v Prešove. No a keďže na ďalšie body Michalovčania dlho nečakali a v najvyššej súťaži premiérovo zdolali okrem Trenčína aj Dunajskú Stredu či Myjavu, a navyše po druhýkrát dobili hradby trnavského Spartaka, môžeme hovoriť o výbornej prvej tretine súťaže.

Zaujali viacerí

Michalovčanov nakopol predovšetkým duel prvého kola, v ktorom pokorili majstra. Apropo, domáce ihrisko tentoraz už nie je miesto, kde sa rozdávajú body ako na páse. Na domácom trávniku nestačili Zemplínčania akurát na Žilinu (0:2), v ostatných dueloch už bodovali, keď zdolali okrem Trenčína aj Dunajskú Stredu či Myjavu. Výkričník môžeme dať akurát pod ich domácu bezgólovú remízu so Zlatými Moravcami.

Je jasne vidno, že „žlto-modrí“ sa v najvyššej súťaži minulú sezónu oťukali a pomohli im aj viaceré facky uštedrené od súperov. Hráči dozreli a viacerí z nich ukázali výkonnostný progres. Či už to bol do zranenia Milan Šimčák, výborné výkony predvádzal ďalší mladík Martin Koscelník, no a najväčším prekvapením je Ghančan Emmanuel Mensah. Činia sa však aj ostatní, a tak „šoltisovci“ zatiaľ plávajú fortunaligovými vodami nad očakávanie dobre.    

Problémy v koncovke

Nie je to však iba o pozitívach. Aj keď treba podotknúť, že negatív je podstatne menej. Michalovčania sa najviac trápia v koncovke. V jedenástich zápasoch zaznamenali desať gólov, čo nie je najhoršia bilancia, no keď odpočítame dva zápasy, v ktorých strelili po tri góly a zhodne ich vyhrali 3:2 (v Trnave a doma proti Myjave) prídeme na to, že v ostatných deviatich dueloch skórovali iba štyrikrát, čo je žalostne málo. Za všetko hovorí 454 minútová šnúra bez gólového zápisu, ktorú Michalovčania ťahali od 57. minúty zápasu prvého kola s Trenčínom (2:1) až po 61. minúte zápasu piateho kola s Dunajskou Stredou (1:0).

Posledné zápasy ale ukázali, že tento problém môže byť čoskoro zažehnaní, keď sa gólovo presadili až sedemkrát. Na druhej strane, obrana si počína okrem ružomberskej facky 0:4 viac ako dobre a ani brankársky post po odchode Mariána Kelemena neutrpel. Ďalším problémom, ktorý trápi trénera Antona Šoltisa, je úzky káder a zranenia, ktoré sa mu nevyhli. Aj preto musel v priebehu prvej tretiny michalovský tréner nanovo poskladať defenzívnu líniu, ktorá v troch posledných inkasovala až sedem gólov. 

Kľúčové mesiace

Aj keď doterajšie týždne či mesiace priniesli pre MFK Zemplín viac pozitív ako negatív, tie najdôležitejšie zápasy na jeho hráčov čakajú v najbližších dňoch. Na začiatok budúceho roka je totiž naplánovaná nutná rekonštrukcia hracej plochy, a tak muselo prísť k výmene domáceho prostredia. To spôsobilo, že Michalovčania päť najbližších ligových duelov po reprezentačnej pauze odohrajú na domácom ihrisku. Tak ako spomínal aj kormidelník Anton Šoltis, výhodou to pre nich určite nebude. Hrať totiž toľkokrát v rade doma má okrem pozitív aj druhú stranu mince.

Aj preto hovoríme, že na Zemplínčanov čakajú kľúčové mesiace október a november. V nich dokonca môžu zaznamenať historický úspech, keďže už sú v osemfinále Slovnaft Cupu a v prípade postupu medzi najlepšiu osmičku by išlo o ďalší zápis do histórie. To podčiarkuje hlavne fakt, že osemfinálový duel s Nitrou odohrajú takisto na domácej pôde. Fanúšik sa teda môže tešiť na obrovskú porciu domácich duelov.

Výsledky MFK Zemplín v prvej tretine súťaže
1. kolo: Michalovce - FK AS Trenčín 2:1 (1:0).
2. kolo: Tatran Prešov - Michalovce 0:0.
3. kolo: FK Senica - Michalovce 2:0 (2:0).
4. kolo: Michalovce - FC ViOn Zlaté Moravce - Vráble 0:0.
5. kolo: ŽP Šport Podbrezová - Michalovce 1:0 (0:0).
6. kolo: Michalovce - FK DAC 1904 Dunajská Streda 1:0 (0:0).
7. kolo: MFK Ružomberok - Michalovce 4:0 (1:0).
8. kolo: Michalovce - MŠK Žilina 0:2 (0:1).
9. kolo: FC Spartak Trnava - Michalovce 2:3 (1:1).
10. kolo: Michalovce - Spartak Myjava 3:2 (2:1).
11. kolo: ŠK Slovan Bratislava - Michalovce 3:1 (2:0).

Program MFK Zemplín v závere jesennej časti
12. kolo: Michalovce - AS Trenčín (sobota 15. október o 17.00 hod. - výmena domáceho prostredia)
Osemfinále Slovnaft Cup: Michalovce - FC Nitra (predbežný termín streda 19. október o 15.00 hod., hrať sa však zrejme bude až v novembri)
13. kolo: Michalovce - Tatran Prešov (sobota 22. október o 17.00 hod.)
14. kolo: Michalovce - FK Senica (sobota 29. október o 17.00 hod.)
15. kolo: Michalovce - FC ViOn Zlaté Moravce (sobota 5. november o 17.00 hod. - výmena domáceho prostredia)
16. kolo: Michalovce - ŽP Šport Podbrezová (sobota 19. november o 17.00 hod.)
17. kolo: DAC Dunajská Streda - Michalovce (sobota 26. november o 17.00 hod.)
18. kolo: Michalovce - MFK Ružomberok (sobota 3. december o 17.00 hod.)
19. kolo: MŠK Žilina - Michalovce (sobota 10. december o 17.00 hod.)

Peter Brendza



Uverejnené: 09.10.2016 14:10:11 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.