files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Potvrdí Dukla na domácom ľade pozíciu favorita?

Prvými dvoma zápasmi štartuje v pondelok a utorok na michalovskom ľade finále St. Nicolaus I. ligy. Dostali sa doň dva najlepšie tímy po základnej časti. Jej víťaz a obhajca prvenstva HK Dukla Ingema Michalovce a druhý tím po dlhodobej časti HK Martin. Papierovým favoritom sú Michalovčania, ktorí si brúsia zuby na to, aby vyzvali v baráži „žilinských vlkov“. K tomu ale majú ešte ďaleko. Musia najskôr zvládnuť náročné finále. Veľa napovedia úvodné dva zápasy, ktoré sa odohrajú v pondelok a utorok na ich ľade. Budú odchádzať v piatok pod Turiec za stavu 2:0?

Chudého štvrté prvoligové finále v rade

Hokejisti HK Dukla Ingema sa do finále prvej ligy dostali po druhýkrát v rade. Vlani v ňom zdolali Skalicu 3:1 a po 32 rokoch tak znova vystúpili na vrchol druhej najvyššej hokejovej súťaže. Obhajca prvenstva v celej sezóne potvrdzoval pozíciu najlepšieho tímu a základnú časť vyhral s 22-bodovým náskokom pred Martinom. V riadnom hracom čase prehral iba štyrikrát, na domácom ľade bodoval v každom zápase. Pre ich trénera Miroslava Chudého to bude už štvrté prvoligové finále v rade. Predtým uspel s Novými Zámkami, Detvou aj Michalovcami. „Teraz je to odlišné v tom, že som dostal šancu obhájiť prvoligový titul,“ smeje sa michalovský lodivod, ktorý  následne dodáva. „Pre mňa je to už piate finále v rade, predtým som bol vo finále s Banskou Bystricou. Samozrejme, do každého idem s cieľom vyhrať. To chce každý športovec. Pre mňa osobne, ako aj pre chlapcov je novinka to, že môžeme niečo obhájiť. Ja som o tom pevne presvedčený, že aj toto finále môže byť pre nás úspešné.“

Očakávaný súper

Michalovčania potvrdili svoju dominanciu aj vo vyraďovacej časti. Vo štvrťfinále bleskovo prešli cez Spišskú Novú Ves, ktorú zdolali 3:0 na zápasy. Viac sa potrápili v semifinále. V náročnej sérii zdolali Topoľčany 4:1 na zápasy a postúpili tak do finále. Martinčania si v prvom kole hladko poradili s HC Bratislava, ktorý zdolali 3:0 na zápasy. V semifinále sa potrápili aj oni. Veď po troch zápasoch prehrávali s Dubnicou 1:2, no tri ďalšie vyhrali hladko (8:1, 7:0 a 5:2) a takisto postúpili do finále. „Ja osobne som aj očakával, že vo finále budeme hrať s Martinom. Keby postúpila Dubnica, bolo by to pre mňa mierne prekvapenie,“ podotýka Miroslav Chudý. „Základná časť niečo napovedala. Martin síce nemal ideálny štart do semifinále, no potom sa rozbehol. Zápasy som naživo nevidel, takže neviem povedať, kto bol lepším. Videl som akurát videá. My  sa na finále tešíme. Máme inú kvalitu, ako má Dubnica a ja verím, že ju potvrdíme aj vo finále. Keď podáme také výkony, ako v semifinále proti Topoľčanom, nemusíme sa obávať, že sériu nezvládneme,“ dodáva tréner „ingemákov“.

Motivácia na oboch stranách

Kádre na oboch stranách majú kvalitu. V michalovskej bráne celé play-off exceluje Adam Trenčan. Obrana má skúsenosti v podobe Hančáka, Valečka či kapitána Kolbu, ktorú dopĺňa mladosť a dravosť Košeckého s Bdžochom a Novickým. O útočnej sile najlepšej ofenzívy v lige ani netreba hovoriť. Na druhej strane, Martin sa môže oprieť o trojicu kvalitných brankárov (Bernát, Gavalier, Riečický), zadné rady o skúsenosti Tabačka či kvalitu kapitána Pacalaja a aj nám známych Filipa Oravca s Tomášom Rusinom. Táto dvojica spolu s útočníkmi Františkom Poliačkom a Ivanom Brezniakom vlani pôsobila v Dukle, Brezniak s Rusinom si dokonca zahrali vo finále aj v baráži o Extraligu. „Tímy na oboch stranách sa poznajú. Aj v tomto smere nechýba motivácia. Určite prebehli nejaké hecovačky. To už pôjde bokom. Každý chce vyhrať, či sme to my a určite budú chcieť vyhrať aj oni. Kamarátstva pôjdu bokom a ja očakávam boj o každý puk,“ zdôrazňuje Miroslav Chudý.

Ubránia domáce hradby

Michalovské domáce hradby v tejto sezóne padli iba raz. Stalo sa to ešte v 24. kole, keď doma podľahli „ingemáci“ Topoľčanom 1:2 po predĺžení. Odvtedy ich nikto nedobyl a na Zemplíne veria, že to tak bude aj vo finále. „Bol by to základný kameň pre náš úspech. Keď doma ani raz neprehráme, určite budeme víťazmi,“ podotýka Miroslav Chudý, ktorý síce prikladá dôležitosť prvým dvoch duelom, no podľa neho nemusia byť rozhodujúce. „Budú určite dôležité. Je vždy lepšie ísť na tretí zápas za stavu 2:0, ako trebárs 1:1. Sami ste ale mohli vidieť na sérii Martina S Dubnicou, že domáce prostredie až tak nerozhodovalo. V sérii s Topoľčanmi sme mali obrovskú výhodu v tom, že sme viedli 2:0 na zápasy. Dostali sme ich pod tlak a následne sme to aj využili.“

Vzájomné zápasy

Michalovčania sa s nováčikom súťaže stretli v základnej časti štyrikrát. V každom zo súbojom bodovali. V piatom kole vyhral doma Martin 2:1 po samostatných nájazdoch, bol to ale jediný zápas, čo lídra súťaže obral o body. Následne totiž prišli tri jeho prehry 1:5, 1:3 a 3:7.

5. kolo: HK Martin - HK Dukla Ingema Michalovce 2:1 po sam. nájazdoch.
16. kolo: HK Dukla Ingema Michalovce - HK Martin 5:1.
27. kolo: HK Martin - HK Dukla Ingema Michalovce 1:3.
38. kolo: HK Dukla Ingema Michalovce - HK Martin 7:3.

Program finále:
1. zápas: HK Dukla Ingema Michalovce - HK Martin (pondelok 25. február o 17.30 hod.).
2. zápas: HK Dukla Ingema Michalovce - HK Martin (utorok 26. feburár o 17.30 hod.).
3. zápas: HK Martin - HK Dukla Ingema Michalovce (piatok 1. marec o 17.00 hod.).
4. zápas: HK Martin - HK Dukla Ingema Michalovce (sobota 2. marec o 17.00 hod.).
Prípadný 5. zápas: HK Dukla Ingema Michalovce - HK Martin (pondelok 4. marec o 17.30 hod).
Prípadný 6. zápas: HK Martin - HK Dukla Ingema Michalovce (streda 6. marec o 17.00 hod.).
Prípadný 7. zápas: HK Dukla Ingema Michalovce - HK Martin (piatok 8. marec o 17.30 hod.).

Peter Brendza



Uverejnené: 25.02.2019 13:35:50 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.