files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Po štyroch rokoch chcú v Michalovciach opäť zažiť oslavu z postupu

Slovenské dievčenské hádzanárske reprezentácie sa v poslednej dobe na šampionáty, či už európsky alebo svetový, kvalifikujú iba zriedka. Napríklad juniorkám sa naposledy podarilo postúpiť na kontinentálny šampionát v roku 2013, kedy vyhrali kvalifikačnú skupinu hranú v michalovskej Mestskej športovej hale. No a v metropole Zemplína, ale už v Chemkostav aréne, sa juniorky predstavia aj v závere tretieho marcového týždňa roka 2017. Po štyroch rokoch chcú, aby im Michalovce opäť priniesli šťastie. O dve postupové miestenky sa zverenky trénera Jána Beňadika pobijú s Francúzskom, Belgickom a Čiernou Horou (zápasy Sloveniek začínajú zakaždým o 18.00 hod.).

Chcú byť medzi dvoma najlepšími

Keďže hrajú Slovenky na domácej pôde, nič iné ako byť medzi dvoma postupujúcimi si ani nepripúšťajú. „Čakajú nás veľmi ťažké zápasy,“ rozhovorila sa jedna z opôr slovenskej juniorskej reprezentácie Natália Némethová. „Našim cieľom je postup. Predurčuje nás k tomu domáce prostredie, ktoré chceme naplno využiť. Verím, že nám v tom pomôžu aj diváci. Boli by sme radi, keby prišli v čo najhojnejšom počte a k naplneniu našich cieľov nám pomohli svojimi hlasivkami,“ pokračovala odchovankyňa nitrianskej hádzanej, ktorá je v súčasnosti hráčkou ženského ŠKP Bratislava.

Verí, že si streleckú formu priniesla aj do reprezentácie

„Policajtkám“ sa v tejto interligovej sezóne nedarí. Sú zatiaľ bez bodového zisku na poslednom mieste. Natália Némethová však verí, že si po prvé tohtosezónne víťazstvá prišla do Michaloviec. „V klube nás je veľmi veľa mladých hráčok, čo sa prejavuje na výsledkoch. Nemáme tam ani jednu skúsenú hráčku, ktorá by nás potiahla. Možnože časom sa to nejako upraví a nejaké úspešné výsledky prídu,“ podotkla Némethová. Tej sa na rozdiel od klubu individuálne darí. Vo svojej premiérovej interligovej sezóne totiž zaznamenala už 76 gólov, s ktorými jej v tabuľke strelkýň patrí solídne sedemnáste miesto. „Verím, že som si streleckú formu priniesla aj do reprezentácie. Teraz ma síce trápi zranenie členka, no ja verím, že do piatka to bude v poriadku. Keď dostanem príležitosť, určite urobím všetko preto, aby sa nám podarilo postúpiť na európsky šampionát do Slovinska. Veľmi nerada by som totiž cestovala v nedeľu domov v zlej nálade, že sa nám to nepodarilo,“ s úsmevom na perách dodáva šikovná hráčka spojkového radu.

Ísť od zápasu k zápasu

Slovenky čaká hneď na úvod kvalifikačného turnaja najťažší súper, ktorým je Francúzsko. Práve hráčky z krajiny „galského kohúta“ by nemali chýbať medzi dvojicou postupujúcich, o zvyšnú postupovú miestenku by sa mali pobiť Slovenky s Belgičankami a Čiernou Horou. Papierovo najslabším tímom je Belgicko, ktoré by mali zdolať v piatok aj sobotu tak Slovenky ako aj Čierna Hora a o druhom postupujúcom by tak mohol rozhodnúť záverečný zápas turnaja medzi týmito súpermi. „Pôjdeme od zápasu k zápasu. Podľa môjho názoru cesta na európsky šampionát vedie cez Belgičanky a Čiernohorky,“ skonštatovala kridelnička HK AS Trenčín Nicol Nejedlíková, podľa ktorej je dobré, že Slovenky najskôr začínajú s najväčším favoritom na postup. „S Francúzkami sa chceme pobiť o čo najlepší výsledok. Podľa mňa je toto vyžrebovanie optimálne. Na úvod by sme mali mať čo najviac síl, potom nás čaká papierovo najslabší celok, no a na záver rozhodujúci zápas. Verím, že naša forma bude gradovať a na záver si necháme najlepší výkon, za ktorý dostaneme odmenu v podobe postupu na európsky šampionát. V lete sme si zahrali na majstrovstvách sveta v Bratislave a teraz chceme ísť aj na Európu. Vieme, že to bude ťažké, no v hre sú dve postupové miestenky a ja verím, že jedna z nich bude patriť nám.“ 

Kedy naposledy?

Slovenské juniorky sa v kvalifikácii v Michalovciach predstavili v poslednej dekáde dvakrát. Najskôr to bolo v máji roku 2010, kedy si v Chemkostav aréne po dvoch dňoch miestenku na svetový šampionát do Kórejskej republiky vybojovali na ich úkor v priamom súboji o postup Čiernohorky (aj s bývalou hráčkou Iuventy Jelenou Markovičovou). O dva roky neskôr už boli Slovenky úspešnejšie, keď vyhrali kvalifikačný turnaj o postup na majstrovstvá Európy v Dánsku, kde nakoniec obsadili posledné šestnáste miesto. Kvalifikačný turnaj sa však nehral v Chemkostav aréne, ale v Mestskej športovej hale. Slovenky na ňom postupne remizovali so Srbskom 24:24, následne zdolali Moldavsko 32:22 a v zápase o všetko porazili Island 26:23. Podarí sa im zopakovať postup po štyroch rokoch, alebo znova zostanú na štíte Čiernej Hory?

Program 3. kvalifikačnej skupiny
Michalovce (Chemkostav aréna)
Piatok 17. marec 2017
Čierna Hora - Belgicko (15.30 hod.)
Slovensko - Francúzsko (18.00 hod.)

Sobota 18. marec 2017
Francúzsko - Čierna Hora (15.30 hod.)
Slovensko - Belgicko (18.00 hod.)

Nedeľa 19. marec 2017
Belgicko - Francúzsko (15.30 hod.)
Slovensko - Čierna Hora (18.00 hod.)

Peter Brendza



Uverejnené: 15.03.2017 20:55:47 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.