files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Prezident SZH: Michalovce najlepšou voľbou

Michalovce budú v najbližších mesiacoch dejiskom dvoch významných mládežníckych hádzanárskych podujatí, ktoré môžu povzniesť slovenskú hádzanú. Od 17. do 19. marca sa v Chemkostav aréne uskutoční kvalifikácia o postup na majstrovstvá Európy junioriek v Slovinsku, kde súperkami Sloveniek o dve postupové miesta budú Francúzsko, Čierna Hora a Belgicko. Ešte väčšie podujatie metropola Zemplína organizuje od 10. do 20. augusta, kedy sa tu uskutočnia majstrovstvá Európy hráčok do 17 rokov. Aj týmto dvom akciám bola venovaná stredajšia tlačová konferencia v útrobách Chemkostav arény, ktorá bola predovšetkým o vzniku Regionálneho centra v Michalovciach.

Podľa primátora Viliama Zahorčáka šancu cíti aj mesto

Mesto to vníma aj ako možnosť prezentácie

Samozrejme, dôležitejším podujatím bude augustový kontinentálny šampionát. Príprava naň začína v týchto dňoch, kedy vedenie Slovenského hádzanárskeho zväzu predstavilo logo šampionátu, na ktorom si zahrá šestnásť krajín zo starého kontinentu. „Pre mesto Michalovce je cťou, že sa podujatie takéhoto charakteru odohrá u nás,“ rozhovoril sa primátor Michaloviec Viliam Zahorčák. „Vnímame to aj ako ocenenie histórie michalovskej hádzanej. Mužská hádzaná v našom meste bola v šesťdesiatych rokoch spolu s Prešovom ako jediná, ktorá reprezentovala Slovensko v národnej súťaži. Dnes je Iuventa Michalovce dominantným klubom nielen v rámci Slovenska, ale aj spoločnej súťaže Čechov a Slovákov. Vnímame to teda jednak ako ocenenie histórie, ale aj ako ocenenie toho, že v Michalovciach je žičlivé prostredie tak športové, ako aj divácke. Čo sa týka technických podmienok, myslím si, že niet na Slovensku veľa miest, okrem tých najväčších, ktoré by kapacitne zvládli takéto podujatie. Máme tu k dispozícii tri haly. Jednak je to Chemkostav aréne, potom je tu Mestská športová hala a ešte aj hala Gymnázia Pavla Horova. Všetky tieto haly spĺňajú podmienky na to, aby sa v nich odohral šampionát, ale aj spomenutá kvalifikácia. Z pozície mesta vnímame toto podujatie aj ako možnosť prezentovať sa,“ dodáva prvý muž mesta Michalovce.

Tréner kadetskej reprezentácie Heine Ernst Jensen sa na kontinentálny šampionát teší

Metropola Zemplína je najlepšou voľbou

Práve infraštruktúra, možnosti ubytovania a takisto aj tri haly boli hlavnými aspektmi, prečo sa Slovenský zväz hádzanej rozhodol pre Michalovce. „Veríme, že Michalovce sú tou najlepšou voľbou,“ uviedol prezident Slovenského zväzu hádzanej Jaroslav Holeša. Kontinentálny šampionát sa bude v termíne od 10. do 20. augusta odohrávať v Mestskej športovej hale a Chemkostav aréne. V Mestskej hale sa uskutočnia zápasy základnej A. a B. skupiny, C. a D. skupina, v ktorej figurujú aj slovenské reprezentantky, sa odohrajú v Chemkostav aréne. Prvé dva tímy skupiny budú hrať o prvé až ôsme miesto, ďalšie si zahrajú o deviate až šestnáste miesto. Súperkami Sloveniek budú postupne Španielsko, Nórsko a Srbsko. „Ja sa na tento šampionát veľmi teším. S dievčatami pracujeme už dlhšiu dobu. Keď sa budeme vyvarovať chýb a podáme výkony na hranici našich možností, máme šancu uspieť. Najdôležitejšie je, že dievčatá pracujú každý deň, či už v kluboch alebo na reprezentačných zrazoch a snažia sa, aby tak boli lepšími hráčkami. Som o tom presvedčený, že z nich môžu byť v budúcnosti aj hráčky ženskej reprezentácie,“ skonštatoval dánsky tréner kadetskej reprezentácie Heine Ernst Jensen, ktorý sa takisto zúčastnil stredajšej tlačovej konferencie.

Jaroslav Holeša sa nevyhol ani otázke, ktorá trápi hádzanársku verejnosť momentáne najviac

Spoločná súťaž mužov zatiaľ podľa plánu

Aj keď to nebola téma stredajšej tlačovej konferencii, v pléne zaznela aj otázka o spoločnej českej a slovenskej súťaži mužov. Tá ako je známe by mala byť znova od sezóny 2017/2018 za účasti 16 tímov - 10 z ČR a 6 zo SR. Po necelom roku je všetko inak, najmä pokiaľ ide o záujem klubov z ČR. Tie 26. januára 2017 vydali spoločné stanovisko, v ktorom spochybnili úroveň pripravenosti produktu česko-slovenskej extraligy (ČSE) zo strany Českého zväzu hádzanej (ČSH). „Našim partnerom je Český zväz, čiže my sa riadime informáciami, ktoré máme od neho,“ uviedol prezident Slovenského zväzu hádzanej Jaroslav Holeša, podľa ktorého je spoločná súťaž mužov pripravená. „Máme pripravený reglement či rozpis súťaže, takisto aj kalendár a pripravená je aj dohoda s generálnym partnerom. Za nás môžem povedať, že sme pripravení. Čakáme na rokovanie s českou stranou, aby sme vedeli, aký je ich konečný postoj,“ pokračoval Holeša, podľa ktorého slov je pripravený aj plán B. My len dodajme, že spoločná hádzanárska súťaž Čechov a Slovákov v minulosti fungovala pod názvom HIL päť ročníkov, zanikla po sezóne 2004/2005.

Peter Brendza




Uverejnené: 03.02.2017 13:31:20 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.