files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Michalovciach spustili projekt Regionálneho hádzanárskeho centra, trénerom Dán Poulsen

Slovenský hádzanársky zväz v roku 2017 spúšťa dlhodobý projekt pod názvom Regionálne centrum hádzanej, ktorý bude fungovať v ôsmych mestách v rámci Slovenska. Pilotný projekt spustili v stredu 1. februára v Michalovciach. Práve tomuto bola venovaná tlačová konferencia, ktorá bola spojená aj s oficiálnou prezentáciou augustových majstrovstiev Európy (10. - 20. august 2017), ktoré sa uskutočnia práve v Michalovciach, ako aj kvalifikáciou junioriek o postup na ME, ktorá sa takisto odohrá v termíne od 17. do 19. marca v michalovskej Chemkostav aréne. Tlačová konferencia mala bohatú účasť. Okrem prezidenta Slovenského zväzu hádzanej Jaroslava Holešu a viceprezidenta Erna Kelecsényiho, sa jej zúčastnil aj primátor Michaloviec Viliam Zahorčák, generálny riaditeľ Chemkostav a.s., hlavného partnera Iuventy Michalovce Tibor Mačuga, šéf prípravného výberu európskeho šampionátu Miloš Šubák, tréner kadetského výberu Heine Ernst Jensen a takisto aj tréner michalovského regionálneho centra Rasmus Rygaard Poulsen.

Na tlačovej konferencii nechýbali primátor Michaloviec Viliam Zahorčák (na fotografii vľavo) ani prezident SZH Jaroslav Holeša (v strede)

Osem miest v rámci Slovenska

V októbri minulého roka Slovenský hádzanársky zväz schválil projekt regionálnych centier, ktorý má za úlohu najskôr zvýšiť kvantitu a potom aj kvalitu slovenskej mládežníckej hádzanej. SZH stanovil osem miest, kde tieto centrá budú. Ide o Michalovce, Prešov, Bratislavu, Považskú Bystricu, Topoľčany, Trenčín, Šaľu a Dunajskú Stredu. Projekt bude spustený až začiatkom júla, no už od 1. februára bude pilotne skúšaný v Michalovciach. „Je podpísaná trojstranná zmluva medzi mestom, klubom Iuventa Michalovce a Slovenským hádzanárskym zväzom. Táto zmluva garantuje fungovanie centra z finančného, metodického aj organizačného hľadiska,“ uviedol na tlačovej konferencii tútor projektu Regionálnych centier, viceprezident SZH Erno Kelecsényi. A prečo práve Michalovce ako pilotný projekt? „Práve tu sme videli najväčšie pochopenie od predstaviteľov klubu. Je tu výborné zázemie, potrebná infraštruktúra, ale aj záujem predstaviteľov mesta či klubu Iuventy Michalovce.  Preto si myslíme, že práve tu je najlepšia pôda na rozbehnutie projektu,“ pokračoval viceprezident SZH.

Tútorom projektu Regionálnych centier je viceprezident SZH Erno Kelecsényi

Najskôr kvantita, potom aj kvalita

Cieľom projektu Regionálnych centier je rozšírenie členskej základne chlapcov aj dievčat. Tieto centrá by mali fungovať podľa jednotnej metodiky, ktorú bude vydávať zväz za pomoci trénerov. „Výsledky určite neprídu hneď. Musíme byť trpezliví, no ja som o tom presvedčený, že projekt môže byť úspešný,“ podotkol viceprezident SZH, podľa ktorého slov ide o v Európe jedinečný projekt. „Malo by ísť o spoluprácu medzi centrom, klubmi a školami. Slovenský hádzanárky zväz bude financovať trénerov jednotlivých centier, trénerov klubov, ako aj učiteľov základných škôl, kde sa projekt bude odohrávať. Celý systém je nastavený tak, aby sme vedeli harmonizovať ciele finančného, odborného či športového charakteru. V rámci stratégie sme určili jednotlivé ciele, ktoré by sme chceli dosiahnuť. Prvý je to, že momentálne registrujeme okolo šesť tisíc hádzanárov či hádzanárok a do roku 2022 by toto číslo malo byť okolo pätnásť tisíc. To je prvý krok, ktorý chceme dosiahnuť, čiže rozšíriť základňu. Najskôr teda chceme kvantitu a potom aj kvalitu,“ pokračoval Erno Kelecsényi.

Hlavným trénerom v michalovskom RCH bude Rasmus Rygaard Poulsen

Šéfom michalovského centra Dán Rasmus Rygaard Poulsen

Michalovce sa pri tomto centre rozhodli ísť zahraničnou cestou. Jeho hlavným trénerom sa totiž stal Dán Rasmus Rygaard Poulsen, ktorý bude pôsobiť ako tréner aj pri michalovských mladších dorastenkách. „Pre nás je pocta, že sme dostali dôveru od zväzu a práve u nás sa projekt spúšťa,“ rozhovoril sa Tibor Mačuga generálny riaditeľ Chemkostav a.s., ktorý je hlavným partnerom Iuventy Michalovce. „My tento projekt vítame. Do ženskej hádzanej sme vstúpili pred šestnástimi rokmi a postupne sme sa dopracovali na nejakú úroveň. Tých posledných päť, šesť rokov nám ukazuje, že na európskej scéne sa nevieme posunúť ďalej. Evidentne sa nám zdá, že robíme niekde chybu a Európa nám uteká. Dlho sme nad tým rozmýšľali, čo s tým urobiť. Zväz prišiel s myšlienkou regionálnych centier, čo určite vítame,“ pokračoval Tibor Mačuga.

Podľa Tibora Mačugu sú v Michalovciach radi, že práve tu sa môže realizovať pilotný projekt RCH

 

Potom si už zobral slovo tréner michalovského centra Rasmus Rygaard Poulsen, ktorý bude súčasne pôsobiť aj ako tréner michalovských mladších dorasteniek. „Mám veľkú vášeň pre prácu s mládežou. Baví ma rozvíjať talenty. Z toho, čo som zatiaľ videl a počul o Michalovciach, musím povedať, že som nadšený a som o tom presvedčený, že je tu veľká budúcnosť pre mládež,“ podotkol Rasmus Rygaard Poulsen. Samozrejme, dôležitou otázkou sú aj financie. Kto sa teda bude na financovaní jednotlivých centier podieľať? „Čo sa týka finančného krytia, päťdesiat percent nákladov pokryje SZH, tridsať percent by malo byť od partnerov, čo je v prípade Michaloviec od mesta, pätnásť percent by malo ísť od sponzorov a päť cez projekty európskej Únie,“ dodal Erno Kelecsényi.

Peter Brendza



Uverejnené: 01.02.2017 19:43:13
files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.