files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Chyba rozhodcov či delegáta?

Aj keď si hokejisti HK Dukla Ingema Michalovce vybojovali postup do finále St. Nicolaus I. ligy v piatom semifinálovom zápase, na ten ani nemuselo dôjsť. Séria s Topoľčanmi sa totiž mohla skončiť už počas víkendu na západe Slovenska, kde sa hral tretí a štvrtý duel. Práve v piatkovom treťom zápase sa odohrala situácia, ktorá by sa na ľadových plochách odohrávať nemala a „ingemáci“ mohli na ňu kruto doplatiť.

Duel skončil v riadnom hracom čase 1:1 a nerozhodlo sa ani v predĺžení. Na rad tak prišli samostatné nájazdy, v ktorých po troch sériách uspeli domáci. Tí tak znížili stav série na 1:2. Ísť sa ale malo päť nájazdov, čo Michalovčania hneď tvrdili po zápase a my sme o tom aj informovali v článku. Ako informuje Denník Šport vo svojom utorkovom vydaní, podľa bodu 6.11.3 Súťažného poriadku SZĽH sa majú uskutočniť tri série a ak sa po nich nerozhodne, pokračuje sa až do rozhodnutia. Zároveň ale existuje možnosť, že riadiaci orgán súťaže môže schváliť inú úpravu pravidiel, čo sa tak pred sezónou aj stalo. V prvej lige by sa teda na úvod malo ísť až päť sérii. Aj preto zostali v piatok všetci prekvapení, keď hlavní rozhodcovia Peter Jonák s Karolom Valkom, či čiaroví Michna so Šotekom po konzultácii nariadili, že duel môžu rozhodnúť aj tri série. „Jednoznačne sa stala chyba, podľa predpisov sa malo ísť päť nájazdov na každej strane,“ povedal pre Šport šéf rozhodcov SZĽH Juraj Sýkora. „Prišiel za nami delegát Milan Grečko a jednoznačne nám povedal, že v súťažnom poriadku je zmena a majú sa ísť len tri série. Hoci pred zápasom sme si naopak s kapitánmi pripomenuli, že sa pôjde na päť. Musel som však akceptovať rozhodnutie delegáta, že sa má ísť na tri,“ bráni sa v Športe hlavný arbiter Peter Jonák, ktorý mimochodom ani nemal tretí súťažný duel rozhodovať. Vzhľadom na zastavenie činnosti v najvyššej súťaže ale išiel pískať do Nitry Milan Novák a Jonák si s ním vymenil miesto v Topoľčanoch. Mimochodom, verziu o nariadení delegáta pre Denník Šport potvrdil aj Juraj Sýkora.

Podľa šéfa ligových delegátov a bývalého rozhodcu Ľuboša Jakubca však jeho kolega Milan Grečko nemal právo rozhodnúť o počte nájazdov. „Toto je plne v moci rozhodcov. Delegát sleduje, čo sa deje na štadióne, jeho právomoci sú niekde úplne inde. Delegáti navyše nedostali žiadne informácie o tom, ako majú vyzerať samostatné nájazdy v bojoch play-off. Prišla nám až minulú sobotu, keď už bolo po zápase v Topoľčanoch,“ bráni svojho kolegu Jakubec, ktorý bol 32 rokov hokejovým rozhodcom. Jakubec sa už snažil zistiť, či je v zápise uvedené, že o tom rozhodol delegát, ale podľa prvotných informácii sa tam nič také nenachádza. V tom prípade ide o tvrdenie proti tvrdeniu... Horúci zemiak si tak pohadzujú obe strany. Na zväze vedeli o tomto probléme už v sobotu ráno a promptne mohli rozhodnúť trebárs o tom, že by sa nájazdy dohrali pred štvrtým duelom. V minulosti si totiž pamätáme, že sa dohralo aj niekoľko sekúnd duelu... Problém ostal otvorený. Čo by sa ale dialo vtedy, keby Topoľčany otočili sériu? Vtedy by sa víťaz základnej časti mohol cítiť ukrivdený. V Dukle cítili krivdu, ale zobrali to športovou cestou. V sobotu vyhrali v poradí štvrtý duel 2:0, v pondelok piaty na domácom ľade 4:1 a rovnakým výsledkom aj ukončili náročnú semifinálovú sériu. „Podnikli sme nejaké kroky, situáciu sme riešili s kompetentnými. Mužstvo sa sústredilo na pokračovanie série, našou prioritou bolo ale uspieť športovou cestou priamo na ľade,“ citoval Šport prezidenta HK Dukla Ingema Martina Burinského.

Michalovská Dukla je vo finále a to je v tomto prípade najdôležitejšie. Na obrovské pochybenie tak nedoplatila rovnako ako pred dvoma rokmi v Detve. Vtedy v piatom semifinálovom zápase (4:1) za stavu 2:1 hlavní rozhodcovia uznali domácim gól, ktorý nebol a navyše ďalším hlúpym rozhodnutím sa to snažili Michalovčanom kompenzovať, keď strelca gólu Jakuba Žilku ihneď poslali za seknutie na trestnú lavicu... Mimochodom, následný protest Dukly leží stále na stole SZĽH ako nevyriešený...

 Peter Brendza



Uverejnené: 19.02.2019 13:20:52 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.