files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Pro Musica a Magnólia vystupovali v Mexiku

Mládežnícke Spevácke zbory Pro Musica z Michaloviec a Magnólia zo Sobraniec nedávno absolvovali osemnásť koncertov v exotickom Mexiku. Pod názvom Pro Musica Magnólia spievali v divadlách a kostoloch. Na ich hudobné vystúpenia sa prišlo pozrieť aj viac ako tritisíc ľudí.

 
Po jednom z koncertov im dokonca na znak vďaky vybozkali ruky. „Keď vám niekto úplne neznámy pobozká ruky, prežívate neskutočné pocity. To sa slovami vôbec nedá opísať,“ vyznal sa člen Pro Musicy Peter Tocik. 
 
Bolo výborne

„Cesta do Mexika mala niekoľko etáp. Najprv sme cestovali autobusom do Viedne. Odtiaľ sme sa letecky prepravili do Londýna. No a odtiaľ sme leteli do Mexico city,“ opísala cestu dirigentka spomínaných zborov Viera Džoganová. V posledne uvedenom meste strávili Zemplínčania dva dni. Išlo o to, aby sa čo najviac adaptovali na podmienky krajiny. „V Mexiku sme boli od 13 .mája do 4. júna. Odlúčenie od rodín sme zvládli bez problémov. Na americkom kontinente sme sa cítili výborne. Preto nám aj čas veľmi rýchlo ubiehal,“ poznamenala V. Džoganová. K tomuto názoru sa pridala aj Pavla Havrilová, členka zboru Magnólia. „Všetko tam bolo na vysokej úrovni - strava, ubytovanie, koncertný program. O nude nemohla byť ani reč,“ vyjadrila sa nádejná speváčka. „Do Mexika celkove vycestovalo 39 ľudí. Desať detí bolo z Magnólie, 23 z Pro Musicy. K tomu si prirátajte mňa, dvoch klaviristov, lekárku a dvoch zástupcov agentúry, ktorá nám pobyt na americkom kontinente zabezpečovala,“ vyjadrila sa V.Džoganová.  

Nádherná príroda

Členovia zborov spoznali prakticky väčšiu časť krajiny. „Boli sme až v štrnástich mexických štátoch. Z jedného miesta na ďalšie sme sa presúvali štyri až deväť hodín,“ priblížila náročnosť cestovania. Zdôraznila, že preprava autobusom bola na program počas každého dňa pobytu.
„Napriek veľkým vzdialenostiam som cestu autobusom zvládla bez problémov. Obdivovala som tamojšiu prírodu. Spolu s deťmi sme fotografovali kaktusy, rozľahlé kaktusové háje. Takisto prekrásne vrchy, mohutné skaly, ale aj púšť,“ s radosťou si zaspomínala korepetítorka (klaviristka) oboch zborov Magdaléna Mirossayová. Všimla si, že medzi jednotlivými mexickými mestami a obcami sú väčšie vzdialenosti. Nie je to, ako na Slovensku, kde sú jednotlivé sídla mnohokrát takmer spojené.    

Veľký divácky úspech

Poďme však už k samotným vystúpeniam. „V čase nášho koncertného turné vystupoval v Mexiku aj ruský Štátny balet. Preto sme sa museli veľmi snažiť, aby aj naše umelecké čísla mali vysokú úroveň. Som rada, že sa nám to podarilo,“ konštatovala dirigentka V. Džoganová. Zvýraznila, že tamojšie publikum bolo dosť emotívne a bezprostredné. Svoje pocity z vystúpenia Pro Musicy a Magnólie dávalo okamžite najavo. „Pre veľký úspech našich vystúpení sme priamo počas pobytu v Mexiku dorábali ďalšie hudobné prídavky, ktoré sme spievali v závere každého koncertu,“ povedala. 

Mexičania spievali našu hymnu

„Účinkovali sme nie v hocijakých kostoloch, ale v obrovských katedrálach, v ktorých nechýbalo početné obecenstvo,“ priblížil časť dojmov Ján Skyba, korepetítor zboru Magnólia. V jednom z kostolov visela slovenská vlajka. Na znak úcty k zemplínskym umeleckým telesám im tamojší spevácky zbor v spolupráci s orchestrom zaspieval slovenskú hymnu! „Podotýkam, že hymnu zaspievali čistou slovenčinu a s potrebnou dynamikou. Od dojatia sme plakali,“ šokovala V. Džoganová.

Súčasť predvolebnej kampane

No a predstavte si, že zbor Pro musica  Magnólia bol aj súčasťou predvolebnej kampane na post prezidenta jedného z mexických štátov! Nádejnému kandidátovi na vedúcu funkciu schuti zaspievali. Za odmenu dostali pamätné listy a kvety. „Uchádzač o post hlavy štátu nás pozval na večeru. Pochutili sme si na rybe, ryži, rôznych druhoch šalátov. Slávnostné stoly sa prehýbali pod množstvom ovocia,“ s radosťou spomínala. To, či bol napokon kandidát zvolený za prezidenta, zatiaľ členovia zborov nevedia.

 
Pestrý repertoár

Obe naše umelecké telesá vynikli pestrým repertoárom. Okrem skladieb od hudobných velikánov (Antonína Dvořáka, Josepha Händla a iných) tentoraz ponúkli aj piesne ovplyvnené populárnou hudbou (piesne Michaela Jacksona, skupiny Queen...) a džezom. Jednotlivé koncerty trvali dve hodiny. V sálach bola výborná akustika.  „Samozrejme, že najväčší úspech mali mexické národné piesne. V našom prevedení mali u publika obrovský ohlas. Pri jednom z vystúpení s nami diváci odspievali celú skladbu,“ konštatovala.

Spadol klavír

Kuriozitou bolo, keď počas koncertu v kostole spadol na pódium klavír s notovým záznamom. Našťastie, nikomu z našich umelcov sa nič nestalo. Tí sa predstavili aj divadlách, ktoré sú trikrát väčšie ako košické Štátne divadlo (patrí k najväčším na Slovensku). 
  Mali dva koncertné programy. Jeden odspievali v kostoloch, ďalší v divadlách. Niektoré piesne zaspievali na oboch miestach. „Vlastne, zástupcovia jednotlivých mexických miest si mohli vybrať, čo im odspievame,“ vysvetlila V. Džoganová. P. Skyba a M. Mirosayová zároveň vyzdvihli vysokú technickú kvalitu klávesových nástrojov.
 
Neznesiteľne teplo

„Problémy nám spôsobili veľké horúčavy. Počas nášho pobytu v Mexiku bolo okolo 40 stupňov Celzia.
Na jednom z koncertov sme sa pasovali s takmer neznesiteľnou vlhkosťou vzduchu. Strašne ťažko sa nám dýchalo,“ posťažovala sa V. Džoganová.
Trom členkám zborov prišlo nevoľno. Našťastie, pomocnú ruku okamžite podala MUDr. Ingrid Mrázová, primárka hematologicko-transfuzologického oddelenia NsP v Michalovciach. Starala sa o dodržiavanie pitného režimu. Dbala o to, aby mladí speváci neúmerne nezaťažovali svoje hlasivky, a pod. „S jej prácou sme boli nadmieru spokojní,“ poďakovala sa dirigentka.

Voľného času pomenej

„Pre dlhé autobusové presuny sme mali len minimum voľného času. Asi tak v priemere dve hodiny denne. Ak sa však niečo naskytlo, tak sme sa osprchovali a len tak si „vegetili“, uviedla členka Pro Musicy Viera Rovňáková. Vyzdvihla aj kvalitu mexickej stravy, či už druhých jedál, dezertov a polievok. Pochopiteľne, že talentovaní umelci nezabudli ani na kontakty so svojimi príbuznými a kamarátmi. V hoteloch mali sťažený prístup k internetu. Preto na webovej stránke Základnej umeleckej školy v Michalovciach V. Džoganová s manželom pravidelne informovali o aktivitách oboch zborov. 
 
V pláne ďalšie koncerty

„Teší nás, že značka Pro Musica Magnólia má už v Mexiku svoju kvalitu. Veď sme tam boli už po druhýkrát (pozn.red. - prvýkrát to bolo v r.2007),“ uzavrela dirigentka oboch zborov Viera Džoganová. Tieto umelecké telesá však zďaleka ešte nepovedali svoje posledné zahraničné slovo. V dohľadnom čase by mali vycestovať do Južnej Kórei, Nórska a Španielska.                                      
                 (janč)

 



Uverejnené: 07.07.2010 20:49:16 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.