files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Trénerské turbulencie na michalovský spôsob

Hovorí sa, že trénerská stolička je občas veľmi horúca a v niektorých prípadoch sa doslova na nej nedá sedieť. Presviedčame sa o tom v športe každý deň, či to je futbal, hokej alebo iné. Tréner si proste nemôže byť istý svojim miestom nikdy, pretože najjednoduchšie je pre vedenie klubu reagovať na krízu výmenou v realizačnom tíme. „Nejakú zmenu sme urobiť museli a nemôžeme vymeniť polovicu kádra,“ znie ich „rozumná“ argumentácia. V našej analýze sme sa pozreli na to, ako je to s trénermi v troch najznámejších michalovských kluboch.

Miroslav Ihnačák vedie michalovskú Duklu už po tretíkrát

Čo sa týka michalovských športov, klubom, ktorý trénerov menil najčastejšie, bola hokejová Dukla. Na jej striedačke sa v minulosti vykrútilo viacero kormidelníkov, ktorí doslova a do písmena sadli na trénerský kolotoč a po niekoľkých týždňoch či mesiacoch z neho nie najlepšie naladení vystupovali. Viackrát od návratu Dukly do prvej ligy prišlo k situácii, že družstvo viedli počas sezóny až traja tréneri. Stalo sa to v sezónach 2008/2009, 2010/2011, 2011/2012 aj 2013/2014. Od sezóny 2008, kedy sa Dukla vrátila do prvej ligy, stálo na jej striedačke štrnásť hlavných trénerov (súčasný Miroslav Ihnačák je už trénerom „vojakov“ po tretíkrát). V súčasnosti sa situácia ustálila, pretože zdá sa, že pozícia Miroslava Ihnačáka je stabilná. Apropo, jeho asistentom je Peter Tirpák a súčasný realizačný tím Dukly tak tvoria jediní dvaja tréneri, ktorí dokázali ostať na „horúcej“ stoličke celú sezónu. Ihnačákovi sa to podarilo v striebornej sezóne 2012/2013, no a Tirpákovi zase v tej lanskej.

Trénerská stolička nebola pevná v minulosti ani vo futbalovom MFK Zemplín. V čase druholigového účinkovania tímu bolo niekedy doslova raritou, aby tréner ostal na lavičke celú sezónu. Presvedčiť sa o tom mohli aj trénerskí mágovia Mikuláš Komanický, Vlastimil Petržela (ten síce vydržal jednu celú sezónu, druhú ale nedokončil), či Jozef Bubenko, ktorí boli takisto odvolaní v priebehu sezóny. Zmenil to František Šturma, ktorý dokázal vydržať sezónu a pol, čo sa predtým nepodarilo ani jeho krajanovi Petrželovi. Šturma Petrželu tromfol aj v tom, že dokázal s tímom s mladými hráčmi (oproti tomu, ktorý viedol Petržela bol o dosť menej skúsenejší), postúpiť medzi slovenskú futbalovú elitu. Nováčikovská daň však zlomila väzy aj jemu a po jesennej časti lanskej sezóny skončil aj on. Na jeho miesto prišiel Stanislav Griga, ktorý splnil jarný cieľ záchranu a prenechal miesto svojmu asistentovi Antonovi Šoltisovi. Za jeho „úradovania“ sa „žlto-modrým“ darí, takže môžeme čakať, že bude na stolička fortunaligistu pôsobiť aj v ďalších mesiacoch.

MFK Zemplín pod vedením Antona Šoltisa napreduje

Čo sa týka trénerskej pozície, v súčasnosti aj v minulosti, sa najstabilnejším z michalovských klubov javí Iuventa. Deväťnásobný ženský hádzanársky majster veľa trénerských výmen počas sezón neurobil. Posledná sa stala ešte začiatkom roka 2015, kedy Borysa Petrovského vymenil František Urban a ten úspešné pôsobí na lavičke Iuventy doteraz. Za necelé dva roky sa s tímom dvakrát tešil z majstrovského titulu, dvakrát z prvenstva vo WHIL a dvakrát získal aj Slovenský pohár. V tejto sezóne má nábeh na tretie primáty v spomenutých súťažiach.

František Urban má na trénerskej stoličke nábeh na čistý hetrik v podobe zisku troch pohárov

Zdá sa, že michalovské trénerské vody nie sú momentálne až také búrlivé, ako boli v minulosti. Ukazujú to aj výsledky troch najúspešnejších tímov, ktoré robia v súčasnosti dobré meno mestu. Iuventa a Dukla dokonca vedú svoje súťaže, futbalisti boli donedávna v prvej polovici tabuľky Fortuna ligy, čo by pred sezónou nepovedal zrejme nikto. Aj preto v najbližších dňoch, týždňoch či mesiacoch zmenu na trénerských postoch neočakávame a keby sa nejaká stala, bolo by to obrovské prekvapenie aj pre nás. Apropo, keby sa žiadna zmena na trénerskej stoličke neudiala počas celej sezóny 2016/2017, bola by to prvá sezóna, kedy ani jeden z týchto tímov nesiahol po zmene. K naplneniu toho je však ešte veľmi ďaleko...

Tréneri, ktorí viedli michalovské kluby za posledných päť rokov
Iuventa Michalovce
Jar 2011:
Dušan Daniš.
Jeseň 2011: József Vura.
Jar 2012 - jar 2014: Ján Packa.
Jeseň 2014 - január 2015: Borys Petrovskyj.
Január 2015 - doteraz: František Urban.

MFK Zemplín Michalovce
2010 - až jar 2012:
Vlastimil Petržela.
Jar 2012 - jar 2013:
Albert Rusnák st.
Jar 2013:
Ján Gajdoščík.
Jeseň 2013:
Jozef Bubenko.
Jar 2014:
Ondrej Duda st.
Jeseň 2014 až jeseň 2015:
František Šturma.
Jar 2016:
Stanislav Griga.
Jeseň 2016 až doteraz:
Anton Šoltis.

HK Dukla Michalovce
Začiatok roka 2011:
Ján Faith.
Sezóna 2011/2012:
Miroslav Ihnačák, Branislav Okuliar, Ján Vodila.
Sezóna 2012/2013:
Miroslav Ihnačák.
Sezóna 2013/2014:
Marián Horváth, Peter Tirpák, Ladislav Spišiak, Peter Tirpák.
Sezóna 2014/2015:
Milan Staš, Štefan Tóth.
Sezóna 2015/2016:
Peter Tirpák.
Sezóna 2016 až doteraz:
Miroslav Ihnačák.

Peter Brendza



Uverejnené: 30.11.2016 17:07:05 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.