files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Medzinárodný deň pamiatok v Zemplínskom múzeu

Pri príležitosti „Medzinárodného dňa pamiatok“, Zemplínske múzeum v Michalovciach už po tretíkrát pripravilo pre obyvateľov mesta podujatie, ktoré sa konalo v priestoroch západného krídla. Táto akcia pozostávala z  prednášok odborných pracovníkov Zemplínskeho múzea.


Ako hlavného hosťa si na podujatie pozvali univerzitného profesora ThDr. Jána Šafina, PhD.
Odborný pracovník Dr. Martin Molnár, ktorý podujatie koordinoval,  privítal ďalších vzácnych hostí, ktorí si našli čas a prišli sa započúvať do zaujímavých prednášok. Hosťami boli Ing. Vladimír Sekela bývalý riaditeľ Zemplínskeho múzea, Gustáv Soták zo Štátneho archívu v Michalovciach, redemptorista Atanáz Mandzák historik a rehoľník, dr. Viera Vallová z Inštitútu histórie Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity a ďalší hostia.

Prvý blok prednášok mal Dr. Martin Molnár a Mgr. Jana Cholevová. Bol zameraný na holokaust, analýzu slovenskej tlače a problémy židovstva v Michalovciach. Návštevníkom priblížili spolu s fotografiami Osvienčim, holokaust v Michalovciach a ďalšie problémy týkajúce sa židov.  Prvá časť prednášok bola v spolupráci s učiteľom Greňom a 3. Základnou školou. Druhý blok začal o 16:30, v ktorom  sa konali samotné prednášky odborných pracovníkov na jednotlivé témy. Úvod v druhej časti patril Ing. Tiborovi Vongreyovi, rozprával na tému Kyjevský prales – Vihorlat. Riaditeľ Zemplinskeho múzea Mgr. Maroš Demko, svoj vyhradený čas venoval Náboženstvu slovanských predkov. Nasledoval výklad Dr. Martina Molnára o Michalovskom kaštieli v dobovej fotografii, kde návštevníci mali možnosť vidieť staré fotografie kaštieľa, jeho okolie a tiež  jednu fotografiu z interiéra. Mgr. Dana Barnová pútavo prednášala o portrétoch rodiny Sztáray taktiež s fotografiami. Posledná prednáška patrila univerzitnému profesorovi ThDr. Jánovi Šafinovi, PhD. Bola zameraná na vzácne manuskripty Britského múzea.

Vystavené aj barokové rúcho

V tento deň bolo vystavené aj hodvábne barokové bohoslužobné rúcho s príslušenstvom z 18. storočia. Rúcho je možné zhliadnuť  len na Medzinárodný deň pamiatok. V súčasnosti rúcho Zemplínske múzeum uchováva vo svojom zbierkovom fonde. Dala ho vyhotoviť a vlastnou rukou vyšívala jedna z dcér cisárovnej. Na zadnej strane je napísané, že ho darovala pre kostol v Starom, rakúska vojvodkyňa Alžbeta v roku 1766 – sestra Márie Kristíny, no nápis na dodatočne vyrobenej kazete, v ktorej je rúcho uložené o jeho pôvode tvrdí, že rúcho vyšívala a darovala dcéra kráľovnej Márie Terézie Mária Kristína svojej dvornej dáme Anne Sztárayovej pre kostol v Starom. Bohoslužobné rúcho bolo zreštaurované v rokoch 2007 – 2008 za finančnej podpory  Košického samosprávneho kraja.

Medzinárodný deň pamiatok vznikol z podnetu medzinárodnej mimovládnej organizácie ICOMOS (Medzinárodná rada pre pamiatky a sídla). V roku 1983 ho schválilo UNESCO.  Tomuto dňu pripadá 18. apríl. Bývalé Česko-slovensko si v tento deň od jeho ustanovenia každý rok pripomínalo význam ochrany pamiatok a historických sídel. Od roku 1993  to robí aj Slovenská republika.
Aj v tomto roku si Medzinárodný deň pamiatok pripomínajú pamiatkari zvýšenou aktivitou, odbornými podujatiami, seminármi či prezentáciou pamiatok verejnosti. Je to deň, kedy  sa môžu ľuďom nevšedné hodnoty  priblížiť, vysvetliť i propagovať.
                            Martina Králiková

 



Uverejnené: 29.04.2010 23:33:36 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.