Jarná hubárska sezóna je už v plnom prúde! Vášniví hubári potvrdili prvý výskyt húb smrčkov jedlých, aj v našom okrese.
„Smrčky sa začali objavovať v našom lese začiatkom marca. Pomaly sa vytrácajú, ale onedlho sa ukážu májovky. Na tieto huby chodím do lesa každý druhy deň. Minulý týždeň som priniesol až dva veľké košíky. Zbieram ich pre blízku rodinu a známych. Sám by som ich nevládal zjesť“, povedal s úsmevom hubár Michal z obce Staré a dodáva: „Nachádzam ich na jednom mieste, o ktorom nevie veľa ľudí. Tu v obci ich zbierajú len muži, ktorí vedia, kde ich môžu nájsť. V tomto období v našom lese cudzieho človeka nestretnete. Skôr chodievajú v lete a hlavne jeseni na podpňovky, hríby a iné“.
Smrčok jedlý je pomerne hojný druh, tvorí početnú skupinu. Rastie od marca do mája v teplých listnatých lesoch, na lesných trávnatých čistinách, v krovinách i záhradách. Sú to bežne zbierané huby a využívajú sa na prípravu rôznych jedál. Je vhodný najmä do polievok, guľášov, na plnenie mäsom, či na iné spôsoby. Výskyt húb smrčka jedlého závisí od vhodného substrátu, biotopu a klimatických podmienok. Staré plodnice týchto húb nemožno zbierať, lebo môžu obsahovať jedovaté látky uvoľnené pri rozklade dužiny.
Martina Králiková