files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Psík nie je živá hračka

Veru tak. Pretože hračku nám stačí pohladiť, vyčistiť od prachu a vec je vybavená. Predsa len, pes je živý tvor (rovnako ako človek). Preto si vyžaduje dennodennú starostlivosť.


Určite to poznáte. Malé deti majú radi psíkov. Preto chcú, aby im rodičia kúpili štvornohého miláčika. Keď však zistia, čo všetko si jeho chov vyžaduje, veľakrát bezbranné zviera jednoducho vyhodia na ulicu.
Nasledovné časti tejto úvahy by som chcel venovať tým ľuďom, ktorí by chceli chovať psa. Možno po prečítaní jednotlivých viet zistia, že by bol pre nich priveľkou záťažou. Ale nech... Aspoň nám nebudú po uliciach behať opustení chlpáči, na ktorých je smutný pohľad. Už takmer tri roky chovám amerického kokeršpaniela. Za ten čas som si osvojil, čo všetko je potrebné na to, aby bol v pohode. V prvom rade by mal mať psík výdatné raňajky. Odporúča sa kvalitné mäso (jahňacie, kuracie atď.) v konzervách. Ak chcete, aby mal váš psík kvalitnú srsť a dobrý vzhľad, nemali by ste z jeho jedálnička vynechať granuly a rôzne pochúťky („korbáčiky“, kosti a pod.).

Psíka by ste mali aspoň raz týždenne vykúpať. V špecializovaných predajniach sú šampóny od výmyslu sveta. Aj štvornohým miláčikom sa počas spánku tvoria v očiach rozličné nečistoty. Preto je dobré, keď im ich ráno odstránite. Rozhodne netreba zabudnúť ani na uši. Tie by sa mali čistiť zhruba dvakrát týždenne pomocou rôznych kvapalných roztokov.

Samozrejmosťou by malo byť pravidelné odčervenie (odporúča sa každý štvrťrok). Raz ročne by mal byť pes zaočkovaný proti besnote. Nič sa nestane, keď mu z času na čas dáte odstrániť zubný kameň. No a na záver tá najdôležitejšia vec: na jar a v lete by ste aspoň trikrát týždenne mali chlpáča „striekať“ proti kliešťom (sú na to špeciálne roztoky). Pri každom prejave malátnosti by ste mali zájsť za veterinárnou lekárkou. Hoci sa vám spočiatku nebude chcieť, vždy to napokon oceníte. Netreba zabúdať, že psík môže na seba dostať na pravidelnom venčení všeličo, vrátane kliešťov a pod.
Zdá sa vám, že je toho veľa? Je treba si uvedomiť, že psík sa po príchode do bytu stáva novým členom rodiny. Jeho rozumové schopnosti nedosahujú úroveň dospelého človeka. Preto je len logické, že sa nedokáže sám o seba postarať. Túto povinnosť by si už mal automaticky brať na seba nový majiteľ. Ak máte psíka radi, tak sú uvedené povinnosti len príjemným relaxom. Som rád, že v mojom prípade to platí na sto percent.
                                        Ján Čúrny

 



Uverejnené: 17.04.2010 23:04:26 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.