files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zemplínske pero

V Zemplínskom osvetovom stredisku sa minulý týždeň vo štvrtok konal už 11. ročník  regionálnej súťaže Zemplínske pero. Je to slávnostné vyhodnotenie literárnej tvorby za rok 2009.


Táto literárna súťaž začala ešte v roku 1999. Súťaž prebiehala v štyroch kategóriách. Do prvej kategórie patrili žiaci 5. – 6. ročníka základných škôl, do druhej 7. – 9. ročníka, do tretej študenti stredných škôl a štvrtej študenti vysokých škôl a dospelí.  Súťaže sa mohol zúčastniť každý autor, ktorého práce neboli doposiaľ knižne publikované. Poslaním súťaže „Zemplínske pero“ je prispievať k rozvoju pôvodnej literárnej tvorby v regióne Zemplína, objavovať a usmerňovať odborný rast začínajúcich autorov a vytvoriť priestor pre ich prezentáciu a konfrontáciu. „Je to tematický voľná literárna neanonymná súťaž. Súťažilo sa v dvoch žánroch, poézia a próza. Súťažiaci mali možnosť prihlásiť päť poetických útvarov a dva prozaické. Do tohto ročníka sa zapojilo 37 autorov a 73 prác. Od prvého ročníka, až po tento jedenásty, bolo zapojených 293 autorov a 675 príspevkov“, konštatovala Navrátilová a dodala: „Tento ročník, bol kvalitne trochu slabší, taký podpriemerný. Mali sme ročníky, ktoré boli lepšie, čo sa týka kvality, príspevkov i účasťou autorov.“

Za účasti riaditeľky Zemplínskeho osvetového strediska a predsedu poroty boli udelené ceny a diplomy v už spomínaných štyroch kategóriách. V závere nasledoval hodnotiaci seminár. Následne sa čítali a rozoberali práce autorov. „Porota sa venovala každému  prítomnemu autorovi bez ohľadu na umiestnenie“, uviedol Ladyka Predsedom poroty, ako uviedla odborná pracovníčka Navrátilová, bol Milan Ladyka, ktorý  tvorí, venuje sa próze a patrí medzi prvých víťazov tejto súťaže. Je rodák z Michaloviec, je učiteľom a je činný i výtvarne. Porotcom bol takisto jeden z prvých víťazov Ján Urban. Pochádza z Bánoviec nad Ondavou, pracuje ako psychológ a venuje sa próze. Sú to renomovaní autori, kolavrantmi jednotlivých takýchto typických literárnych súťaží na Slovensku. Obaja publikovali v literárnych dotykoch a sú členmi literárneho klubu v Spišskej Novej Vsi.

Porota prvé miesto v prvej kategórii – poézia udelila Veronike Paľovej, v próze Alexandre Petarčíkovej, v druhej kategórii za poéziu Petre Stankovej, za prózu Viktórii Hebbeckrovej. V tretej kategórii  prvé miesto získala za poéziu Alena Hvižďaková, prózu Lukáš Mano, vo štvrtej kategórii v poézii bol na prvom mieste Jozef Kopčaj, umiestnenie za prózu porota neudelila žiadnému autorovi.                    (mk)

 



Uverejnené: 16.04.2010 10:15:07 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.