files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

M. Potoma maľuje spomienky

V Mestskom kultúrnom stredisku v Michalovciach prebiehala minulý týždeň v stredu vernisáž „Insitná tvorba“. Svoje diela vystavoval Miroslav Potoma. Pochádza zo Svidníka. Maľuje už od detstva, navštevoval rôzne výtvarné krúžky, výtvarnú ľudovú školu. Vyrastal na dedine, ktorá ho inšpirovala k maľbe dedinských námetov.


Jeho tvorba predstavuje krásy prírody rodného kraja. Prezentuje ju v krajinárskej tvorbe a zapája sa do kultúrneho života nielen vo svojej obci. „Maľujem spomienky z detstva, to čo som prežil, zvyky, obyčaje, tradície, hry, prácu na dedine i drevené kostolíky zo svidníckeho okresu. Tvorím vo svojom domácom ateliéri“, dodal Potoma. Do svojich obrazov  vkladá farebné postavičky detí, mladé dievčatá, mládencov i starších ľudí, z ktorých potom vznikli insitné dielka. Zameriava sa na techniky ako sú kresby, pastely, olejomaľby aj linoryty. Venuje sa aj maľbe na sololit, plátno, sklo a drevo. Maľbu obrazov berie ako koníček. Každý jeden obraz, ktorý maľuje, je pre Potomu sviatkom a oddychom.

Zúčastňuje sa plenérov, rôznych súťaží od okresných, až po celoslovenské. Miroslav Potoma svoju tvorbu vystavoval na Slovensku, v Česku, Poľsku, Nemecku i vo Francúzsku, kde získal aj niekoľko ocenení. Tvorba umelca oslovila i amerických krajanov, ktorí jeho obrázky využili do krajanských časopisov. „Pred rokom som sa zúčastnil celosvetového festivalu, tohto insitného umenia vo Francúzsku. Bolo nás 140 autorov z rôznych krajín sveta. Naše Slovensko som reprezentoval len ja, sám“, povedal Potoma. Návštevníkov výstavy obrazy zaujali. Poniektorí sa na ne nevedeli vynadívať. „Tie dedinské zvyky, kostolíky, či obrazy s detskými motívmi napríklad ako sa deti korčuľujú na ľade. Všetky obrazy majú niečo v sebe, čo určite človeka každej generácie zaujme. Veľmi sa mi páčia tieto diela, sú naozaj krásne, úžasné“, konštatovala návštevníčka
Výstava potrvá do 16. apríla.       (mk)



Uverejnené: 08.04.2010 18:37:54 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.