files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Pokus o prekonanie rekordu v čítaní sa podaril

V Michalovciach sa žiaci základných škôl pokúsili o prekonanie rekordu v čítaní a zápis do Slovenskej knihy rekordov. Išlo o celoslovenský projekt, do ktorého sa zapojili desiatky škôl a knižníc z celého Slovenska, pričom všetci svorne čítali jedinú knihu:  Zverinec na siedmom poschodí od autora Petra Gajdošíka.


Detský čitateľský maratón s názvom „Čítajme si...“ je celoslovenským projektom a jeho krstnou mamou je známa spisovateľka Oľga Feldeková. Zapojila sa doňho aj Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického (ZKGZ) v Michalovciach. „Cieľom akcie je zapojiť čo najväčší počet deti do aktivity, ktorú v posledných rokoch vytláčajú moderné technické zariadenia od PC cez televízor až po mobil.  Každé dieťa, ktoré sa zúčastnilo čítania, sa muselo zaregistrovať do formulára na mieste akcie. Je to podmienka pre úznanie účasti na rekorde. Všetci účastníci boli zaradení do zlosovania knižných cien,“ povedala Iveta Majvitorová z oddelenia pre deti a mládež ZKGZ Michalovce. Do detského maratónu sa v Michalovciach zapojilo takmer 400 detí, ktoré pri knihe strávili celých šesť hodín. Do čítania sa zapojilo 21 234 detí vo veku od 6 do 15 rokov. Bolo ich o 10 436 viac, ako v roku 2009. Čítalo sa na 139 miestach v 81 mestách Slovenska.

V knižnici sa minulý týždeň súťažilo aj o najaktívnejšieho detského čitateľa, ktorí sa stal "Kráľom čitateľov". Takýto titul získal čitateľ nielen za počet vypožičaných kníh, ale aj za návštevu knižnice a aktivitu na podujatiach. „Porota , zložená z pracovníkov ZKGZ vybrala desať najlepších čitateľov, ktorí si zmerali svoje sily v súťažno- zábavnom kvíze, zameranom na literatúru pre deti a mládež, náučnú literatúru,  orientáciu v knižničnom fonde, výtvarné znalosti a zručnosti. "Kto získal najviac bodov, stal sa Kráľom detských čitateľov pre rok 2010,“ upresnila Majvitorová. Kráľom čitateľov sa stal žiak  6. ZŠ na Ulici okružnej Dávid Petrík, ktorý okrem pekných cien získal aj účasť na Celoslovenskom sneme Kráľov čitateľov.

Týždeň slovenských knižníc ukončilo v knižnici v Michalovciach zaujímavé podujatie Noc s Andersenom. Medzinárodné podujatie je zamerané na podporu čítania a čitateľskej gramotnosti deti a mládeže a prebieha v štyroch krajinách: na Slovensku, v Českej republike, Poľsku a v Slovinsku. Detskí čitatelia strávili noc z piatka na sobotu priamo v priestoroch knižnice. Majvitorová prezradila, že pre deti bol pripravený bohatý program- bábkové divadielko, kráľovská večera, čítanie s baterkou o polnoci, športové aktivity a tvorivá dielňa, kde si deti vyrobili náramky priateľstva. Jednotlivé spacie miesta v rôznych krajinách sú navzájom prepojené cez internet, prostredníctvom ktorého sa uskutočnil aj medzinárodný chat a konferencia Andersen. Spacím miestom ZKGZ bolo č. 207.                   (mp)

 



Uverejnené: 31.03.2010 10:21:58 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.