files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

PÔST – LIEČEBNÁ TERAPIA PRE DUŠU


Zodpovedný prístup k starostlivosti o naše telo nás núti k tomu, aby sme nezanedbávali preventívne prehliadky u stomatológa, kardiológa, alebo iných odborných lekárov. Včasná diagnostika zdravotného stavu má veľkú šancu zabrániť vážnejším chorobám. Svoje telo si chránime a staráme sa oň tak, že si vyhradíme čas na vyšetrenie i liečbu. Celkom slobodne a dobrovoľne prijmeme to, čo nám lekár predpíše a varujeme sa toho, čo nám zakáže. Iba tak si môžeme zachovať zdravý stav tela.

Duša človeka si tiež vyžaduje podobný prístup. Bohužiaľ, starostlivosť o dušu zanedbávame a ospravedlňujeme si to mnohými výhovorkami. Pôstne obdobie, ktoré má každoročne vyčlenených štyridsať dní, je príležitosťou na to, aby sme sa pozreli, ako to vyzerá s našou duchovnosťou. Indikátory evanjelia a Božieho Slova všeobecne nám majú pomôcť správne a bez skresľovania zhodnotiť diagnózu našej duše. Je treba pod drobnohľadom skúmať jej hlbiny. Je to prevencia pred tým, aby sme neupadli do hriešneho stavu.

Aj pôst má dva aspekty. Ten prvý nám káže zriecť sa toho, čo škodí našej duši a čo jej zabraňuje dosiahnuť spásu. Tieto škodlivé veci, ktoré na nás silno vplývajú sa nazývajú pokušenia, neresti, hriech. Toto nám cirkev vehementne zakazuje, toho sa máme zriecť. Ako protiváhu nám odporúča a prikazuje starať sa o dušu starými osvedčenými prostriedkami nadprirodzenej Božej milosti, ako je ticho, samota, modlitba a prijímanie sviatostí. Tieto veci nevyhnutne potrebujeme pre svoj rast do hĺbky našej autentickej ľudskosti a pre rast do výšky našej viery v Boha a lásky k nemu. Preto pôst nemá negativistický odstrašujúci charakter, ale naopak, nanajvýš pozitívny, osožný a uzdravujúci. Iba slobodný súhlas s týmto postupom, vnútorné stotožnenie sa s Božími požiadavkami a ochotné prijatie pomocnej ruky, ktorú nám podáva cirkev, môže viesť k radostnému prežívaniu celého pôstu i veľkonočných sviatkov.
                                   Branislav Polča
                                           kaplán, Michalovce
   



Uverejnené: 25.02.2010 11:06:43 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.