files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Európsky imunizačný týždeň

 

V tomto roku bude Slovenská republika už po šiesty krát participovať na aktivitách Európskeho imunizačného týždňa (EIT), ktorý sa uskutoční v týždni od 21.4.2012 do 27.4.2012. Kampaň, ktorú vyhlasuje európska úradovňa Svetovej zdravotníckej organizácie je zameraná na posilnenie významu očkovania a na zvýšenie zaočkovanosti v jednotlivých krajinách.

Cieľom realizácie EIT je naďalej zdôrazňovať výhody imunizácie, nutnosť podpory v oblasti očkovania zo strany zdravotníckych pracovníkov, potrebu spolupráce, spoločného úsilia pre dosiahnutie cieľa do roku 2015, ktorým je eliminácia osýpok v Euroregióne, zachovanie polio-free statusu a udržanie všetkých ochorení preventabilných očkovaním pod kontrolou. Na realizácii aktivít EIT participujú všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR. Veľmi dôležité je zvýšiť záujem o samotné očkovanie, ktorý klesol aj tým, že niektoré infekčné choroby sa nám podarilo potlačiť. Zabúdame však, že pri súčasnej migrácii obyvateľstva je možné zavlečenie akejkoľvek infekčnej choroby kdekoľvek, Slovensko nevynímajúc.


Odborníci varujú ...

Najväčším nežiaducim účinkom je uspokojenie, že infekčné choroby už nehrozia. Tento nesprávny názor môže viesť k poľaveniu v systematickom očkovaní. Nezaočkovaná populácia je nielen vysoko vnímavá k ochoreniu, ale pomáha pri jeho opätovnom šírení tam, kde sa už nevyskytovalo. Na svete zomiera ročne 2,5 milióna z 10 miliónov detí na choroby, ktorým sa dalo predísť očkovaním – v Európe je ich 30 tisíc. Očkovanie je jedným z najúspešnejších a nákladovo najefektívnejších zdravotných intervencií tejto modernej doby. Stojí veľmi málo, ale ponúka obrovské výhody pre zdravie a pohodu obyvateľstva. Prínosy očkovania sa stále viac rozširujú aj na dospievajúcich a dospelých, poskytujúc ochranu proti život ohrozujúcim ochoreniam ako je chrípka, meningitída, alebo  rakovina krčka maternice. Očkovanie má okrem úspor na nákladoch na liečbu aj fyzický a spoločenský prínos z hľadiska zárobkovej činnosti, produktivity a rastu, inými slovami zabraňuje úmrtiam a invalidite za zlomok nákladov na liečbu, čo je prospešné pre jedinca i spoločnosť ako celku. Vakcíny majú silu nielen zachrániť, ale tiež transformovať život – dávať deťom šancu vyrastať zdravé, chodiť do školy a zlepšiť ich životné vyhliadky. Efektívna zdravotná politika a súvisiace výdavky preto musia byť považované za investície, nie náklady. Slovensko patrí medzi krajiny s jedným z najlepších imunizačných programov.

Zaočkovanosť dosahuje 95 až 98 percent (WHO odporúča 90-percentnú zaočkovanosť). Najnižšiu úroveň dosahuje v regiónoch s rómskym obyvateľstvom s veľkou migráciou a celkovým odmietaním očkovania. Vzhľadom k tomu, že v mnohých západných európskych krajinách je podiel zaočkovaných osôb pod hranicou 95 %, môžu sa mnohé choroby rýchlo vrátiť do krajín s nízkym, resp. nulovým výskytom. Príkladom môžu byť epidémie osýpok, ktoré sa vyskytli v poslednom období v mnohých štátoch západnej Európy (82 % zo všetkých ochorení) napr. Rakúsko, Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Švajčiarsko a Veľká Británia. Ak sa ochorenia preventabilné očkovaním šíria, prekračujú hranice, to vedie k spoločným hrozbám a preto je nevyhnutná vzájomná spolupráca medzi krajinami, vrátane zdieľania vedomostí a skúseností s týmito ochoreniami. Európsky imunizačný týždeň má za cieľ pomôcť členským štátom dosiahnuť optimálnu zaočkovanosť prostredníctvom cielenej komunikácie k zvýšeniu povedomia o význame očkovania a zvýšiť úspešnosť očkovacích programov. Tieto snahy majú osloviť ľudí, ktorí neboli dostatočne očkovaní, resp. neboli očkovaní vôbec.

 

 

Karín Záviská

Odd. epidemiológie, RÚVZ Michalovce



Uverejnené: 17.04.2012 10:38:46 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.