files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zmenou výzoru chceme dosiahnuť niečo lepšie

 

Túžba po zdokonalení seba samého sprevádza ľudstvo odpradávna. Už staroveké národy sa zdobili primitívnymi šperkmi a tetovaním. Práve túžba po zmene poháňa rozvoj osobnosti, takže ju možno považovať za pozitívnu. Opýtali sme sa aj Michalovčanov ...


Ľudia túžia po zmenách

Premeny zovňajšku úzko súvisia so zmenami osobnosti. Na našu psychiku vplývajú rôzne vonkajšie a vnútorné faktory, medzi ktoré patrí mediálny tlak či túžba po uplatnení sa. Necháme sa viesť vzormi z blízkeho prostredia, mladé ženy sa snažia prispôsobiť podmienkam, ktoré im kladú významní ľudia (rodičia, priatelia, partneri). K silným vnútorným činiteľom patrí túžba po sebanaplnení – dostať do súladu ideálny sebaobraz so svojím reálnym sebaobrazom.

Dievčatá a mladé ženy sa môžu domnievať, že zmena výzoru im prinesie zisky v osobnom živote a spoločnosti, viac priateľov, obdivu. Pomôže im získať väčšie sebavedomie, ktoré ich podporí pri dosahovaní lepších výkonov v škole a práci. Nie je to však iba doménou dievčat alebo žien, týka sa to aj chlapcov a mužov – túžba po zmene je všeľudská.

„Človek, ktorý má zvýšené sebavedomie, častokrát dosiahne oveľa viac,“ hovorí docentka Margita Mesárošová z Katedry psychológie UPJŠ v Košiciach. „Dokáže sa lepšie uplatniť, vo väčšine prípadov je preňho ľahšie nájsť si prácu. Herečky pôjdu pod skalpel iba preto, aby získali hlavnú úlohu vo filme. Ľudia sa chceli meniť odpradávna, nie iba dnes,“ dodáva docentka Mesárošová.

 

Meniť sa chcú aj deti

Vek, v ktorom si dievčatá a chlapci začínajú uvedomovať, že by na svojom zovňajšku privítali pozitívnu zmenu, súvisí s pochopením seba samého ako jedinečnej osobnosti. V treťom až šiestom roku života začínajú byť deti citlivé na pravidlá, ktoré im diktujú, ako sa majú správať či obliekať.

Narastá schopnosť lepšie rozlišovať emócie spojené s hodnotením vlastného výzoru. Deti sa viac hanbia, keď sa nepribližujú štandardu alebo cítia vinu, že nedokážu splniť očakávania svojich blízkych. Aj v tomto veku môžu chcieť zmenu častí vlastného tela. Dnes už nie je zriedkavé, že školáci sa začínajú vnímať ako obézni.

Oveľa intenzívnejšia je snaha zmeniť sa v období dospievania – puberty. Tínedžeri prežívajú viac negatívnych stavov, trpia depresiami. Mladý človek môže cíti väčší emočný zmätok. Je kritickejší, neustále sa hodnotí a porovnáva so svojím ideálom. Snaha k zmene je zosilňovaná vznikaním prvých vážnych lások, vzťahov alebo sklamaní.

Tlak médií

V minulosti nemali ženy toľko „vzorov“. Dnes môžeme vidieť modelky z reklamných tabúľ na každom rohu.

„Z každej strany na vás útočia ideály krásy, ženy s dokonalou pleťou a vlasmi,“ reaguje psychologička Margita Mesárošová. „Médií je v dnešnej dobe oveľa viac. Ľudia sa chceli meniť už veľmi dávno, ale nemali toľko vzorov, koľko máme my. Mediálny tlak si niektorí vôbec nevšímajú, iných sa to doslova bytostne dotýka. Začínajú športovať a chudnúť, približujú sa k svojim ideálom. Výskumy už dávno ukázali, že ľudia, ktorí samí seba vnímajú ako krajších a schopnejších, dosahujú lepšie výkony v škole a práci v porovnaní s kolegami, čo majú rovnaké schopnosti, ale horšiu predstavu o sebe alebo o svojom výzore,“ dodala docentka Mesárošová.

 

Vzorka: Z desiatich opýtaných mladých žien by na sebe chcelo niečo zmeniť 80 % z nich. Z desiatich oslovených mužov sa k premene zovňajšku vyjadril iba jeden, radi by však popracovali na svojich vlastnostiach.

 

Ženy

Angelika, 19 rokov, Michalovce

Chcela by som mať väčšie sebavedomie a chcela by som byť nebojácnejšou. Neopovrhla by som hustejšími vlasmi, väčšími prsiami a plochým bruchom.

 

Mirka, 19 rokov, Zvolen

Možno sa budem vymykať z priemeru, ale rada by som mala peknú kožu; nezaškodilo by mi viac rozvážnosti a menej prostorekosti.

 

Petra, 20 rokov, Liptovský Hrádok

Myslím, že budem stručná a výstižná, nemenila by som na sebe absolútne nič. Momentálne som so sebou spokojná.

 

Lenka, 20 rokov, Stará Ľubovňa

Mala by som asi odpovedať, že by som nemenila nič, lebo každý by sa mal brať taký, aký je, ale pravdou je, že moje nohy by som asi vymenila celé - nepáči sa mi ani ich dĺžka, ani proporcie.

 

Adriana, 18 rokov, Michalovce

Brala by som plochejšie brucho a silnejšie ruky.

 

Martina, 19 rokov, Prešov

Keby som mala možnosť na sebe čokoľvek zmeniť, určite by som chcela mať väčšie oči, zdravé vlasy, väčšie prsia, menší zadok, menšie bruško. Neuškodilo by mi menej výbušnosti a trošička viac odvahy.

Mimochodom, ktorá žena by nechcela mať chrumkavé proporcie, hladkú pokožku a ani gram navyše?

 

Barbora, 20 rokov, Prešov

Čas od času chcem schudnúť, ale iba pre vlastný dobrý pocit. Dievčatá stále držia nezmyselné diéty a vkuse menia imidž, a tak vlastne nie sú samé sebou len nejakou trápnou kópiou, ktorá nikdy nebude originálom. Nikdy nebudú spokojné. Najhoršie je, keď ich v tejto nezmyselnosti podporujú ešte aj chalani, ktorí sú tiež zaslepení nejakým trápnym modelom, čo sa im ponúka.

 

Zuzana, 22 rokov, Košice

Chcela by som zmeniť moju postavu (prsia, brucho, výšku, váhu). Chcela by som logické myslenie. Iné vlasy. Chcela by som vedieť rozprávať bez prízvuku. Chodiť na inú vysokú školu. Chcela by som byť menej cieľavedomá, viac spokojná so sebou. Chcela by som menej rozmýšľať, viac žiť. Chcela by som byť menej výbušná, menej nervózna. Chcela by som viac športovať.

 

Ivka, 20 rokov, Prešov

Boh ma stvoril úplne dokonalú – tak, ako ma chcel stvoriť. Bolo by hlúpe niečo na sebe meniť. Myslím, že dievčatá, ktoré chcú zmenu, si nevážia samé seba.

 

Stanka, 19 rokov, Ľubotice

Chcela by som pribrať. Podľa môjho názoru chcú byť dievčatá pekné, aby sa páčili chlapom a iným ľuďom.

Muži

Martin, 19 rokov, Strážske

Chcel by som zmeniť takmer všetky svoje povahové vlastnosti.

 

Stanislav, 19 rokov, Michalovce

Chcel by som mať pevnejšiu vôľu.

 

Ľubomír, 18 rokov, Michalovce

Menej piť, prestať fajčiť, viac sa učiť.


Lukáš Mano



Uverejnené: 16.04.2012 09:15:04 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.