files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Pokánie v Subteréne

 

Galéria Subterén je v období pôstu. Ukazuje to aj na svojej výstave. Jeden z troch umelcov sa nezmestil do auta. Obetoval sa.

Diela boli vytvorené pre obdobie veľkonočného pôstu. Pri ich tvorbe sa umelci nemodlili, ale všetci sú veriacimi, ktorých inšpirovalo kresťanstvo.

Do galérie sa nedostali všetky diela, pretože ich bolo priveľa a veľkých rozmerov. Problém bol v doprave. Tretí umelec sa nezmestil dokonca už do auta. ,,Mali sme za autom aj vozík,“ povedal úsmevne Stanislav Piatrik. Jeho brat, Martin Piatrik, sa musel obetovať, čo súvisí priamo aj s názvom výstavy Pokánie. V priestoroch galérie ho prezentovali materiály z vosku, popolu a dielo vytvorené teplovzdušnou pištoľou.

Stanislav Piatrik o pokání hovorí, že nabáda človeka k nejakej zmene postoja, názoru. ,,My kresťania máme výhodu v tom, že môžeme určité veci prehodnotiť, možno tým, že si niečo odoprieme.“  Jeho dielo vyjadruje strácanie a znovunachádzanie. Zamýšľal sa nad ním asi rok.

Tretím z umelcov je Marek Halász. Za najlepšiu zo svojich prác považuje kocku z plexiskla s krížom. Pri tvorení musel zháňať aj vhodné nástroje na rozrezanie.

Galerista Peter Králik si myslí, že dnes sa všade rieši konzum, aj vo výtvarnom umení. ,,Na tejto výstave sa pozastavujeme v dňoch pôstu.“  Nezvyčajné diela by mali prilákať do priestorov tento raz aj kňazov, veriacich, starších a tých, ktorí odcudzujú súčasné umenie. ,,Umenie nie je len pestré,“ dodáva Králik. Galéria je otvorená pre všetkých, na vernisáži sa zastavil aj pes, ktorý potichu obdivoval umenie. Výstava potrvá do 11. apríla.

Veronika Cholewová


 

 



Uverejnené: 19.03.2012 09:46:11 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.