files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Cena profesora Halabalu 2011


Vo Zvolene boli ocenené najlepšie študentské projekty z oblasti dizajnu nábytku a interiéru. Uznanie odbornej poroty získala v medzinárodnej konkurencii aj Jana Nováková, absolventka Technickej univerzity v Košiciach.

 

V Stĺpovej sieni Zvolenského zámku prebehlo 9. novembra 2011 vyhlásenie výsledkov a otvorenie výstavy návrhov 7. ročníka medzinárodnej súťaže o Cenu profesora Halabalu. Do súťaže bolo prihlásených až 95 súťažných návrhov z ôsmich vysokých škôl Slovenskej a Českej republiky. Porota súťaže, zložená z pedagógov škôl a riaditeľky Slovenského centra dizajnu, udelila celkovo štyri hlavné ceny a štyri uznania. Ďalšie ocenenia udelili hostia z praxe.

Uznanie putovalo aj do Košíc

Porota udelila uznanie za hravé interiérové zariaďovacie prvky s jednoduchou funkciou a s využitím inovatívnej technológie Jane Novákovej.  Autorka sa snažila o vytvorenie produktu, ktorý by emocionálne pôsobil na človeka a spojila v návrhu inšpiráciu umením graffiti s dizajnom. Nočné a príručné stolíky STENCILs vznikli pod pedagogickým vedením docenta Tibora Uhrína z TU v Košiciach. Foto: Mgr.art. Patrik Bujňák, Mgr. art. Jana Nováková.


 

Pozitívny prínos 7. ročníka

Organizátor a odborný garant súťaže, ktorým je Katedra dizajnu nábytku a drevárskych výrobkov Technickej univerzity vo Zvolene, zameral v tomto ročníku svoju pozornosť na presadenie výsledku tvorivosti študentov aj v komerčnom prostredí. Za úspech je možné považovať to, že sa mu podarilo najlepšie školské projekty predstaviť zástupcom firiem z praxe, ktorí udelili 12 špeciálnych ocenení. Pre niektoré zo súťažných projektov priniesla účasť firiem na hodnotení reálnu nádej, že dobrý nápad nezapadne prachom v školskom ateliéri a autor by sa mohol po vzájomnej dohode dočkať realizácie svojej myšlienky.  Ponuka na nadviazanie a „testovanie“ možností vzájomnej spolupráce výrobcov so študentami i ochota výrobcov hľadať cez spoluprácu s mladými autormi inšpirujúce podnety pre obohatenie svojho sortimentu je významným prínosom tohto ročníka súťaže.


 

Martin Novodomec, druhák na TU vo Zvolene, vytvoril vešiakový systém ako semestrálnu prácu v 1. ročníku. Tento návrh mu otvoril možnosť nádejnej spolupráce s renomovaným zahraničným výrobcom nábytku. Pedagóg: Ing. Iveta Melicherčíková. Foto: autor návrhu.

 

Autori s viacnásobným ocenením

Hlavnú cenu v nábytkovom dizajne a dve špeciálne ocenenia od výrobcov získal modulový vešiakový systém Jany Kučerovej, študentky FA STU v Bratislave. Od jednej zo zúčastnených firiem získala ponuku na zaradenie víťazného návrhu do štandardného výrobného programu. Pedagóg: doc. Ing. Veronika Kotrádyová, PhD. Vizualizácia: autorka návrhu.


V interiérovom dizajne získal jednu z hlavných cien a ocenenie zástupcov z praxe Vojtěch Moškoř z TU vo Zvolene. Vo svojej bakalárskej práci sa zaoberal rekonštrukciou historicko – priemyselného objektu. V šachte Špitaler riešil interaktívne múzeum spolu s obytnou časťou. Pedagóg: Ing. Z. Tončíková. Vizualizácia autor.


 

Najúspešnejšia škola v súťaži

Z hľadiska počtu ocenení prináleží prvenstvo Technickej univerzite vo Zvolene. Študenti programov Dizajn nábytku a Dizajn interiéru si pripísali na svoje konto 1 hlavnú cenu, 1 uznanie a až 8 špeciálnych ocenení od firiem z praxe. Túto pozitívnu bilanciu ovplyvňuje fakt, že zvolenské štúdium sa v dizajnérskej príprave špecializuje práve na oblasť dizajnu nábytku a interiéru.

 

Výstava súťažných návrhov

Vizualizácie, modely nábytku, interiérov a prototypy sú prezentované na Zvolenskom zámku ešte do 27. novembra 2011. V roku 2012 bude výber najlepších súťažných návrhov formou putovnej výstavy predstavený aj v iných mestách Slovenska a v zahraničí.

 

Podujatie Cena prof. Halabalu 2011 bolo realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

 

 Mgr. Elena Farkašová



Uverejnené: 01.12.2011 00:01:00 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.