files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Viniansky hrad pre ďalšie a ďalšie generácie

 

Viniansky hrad, podobne ako mnohé iné výtvory ľudského umu a šikovnosti, začínajú podliehať boju s prírodou a časom. Poslední obyvatelia, ktorí tu žili, ho opustili v 18. storočí, šľachta odišla ešte o storočie skôr. Po zbúraní hradu na príkaz habsburského cisára sa ruiny stali domovom hlodavcov, vtákov a inej lesnej zvere. Mohutné pozostatky skál však hrozia nebezpečenstvom pre turistov.


Zemplínsko-užská hradná cesta

Občianske združenie Zemplínsko-užská hradná cesta vzniklo začiatkom roka 2011, pričom hlavný cieľ jeho činnosti predstavuje propagácia a záchrana hradu nad obcou Vinné, ako aj iniciovanie zakladania ďalších občianskych združení, v ktorých záujme by bolo zachraňovať ostatné hrady a menej známe sakrálne objekty na území historickej Zemplínskej a Užskej župy. Pri napĺňaní svojich zámerov spolupracuje s relevantnými inštitúciami i s ostatnými občianskymi združeniami podobného zamerania.

K obnove Vinianskeho hradu a k občianskemu združeniu sa môže pridať ktokoľvek. Zaujímavosťou je, že pri rekonštrukcii hradnej zrúcaniny sa budú používať pôvodné stredoveké techniky a postupy, navyše členovia združenia aj dobrovoľníci budú pracovať v dobovom oblečení.

S prácami na hrade sa začalo koncom júla 2011. Občianske združenie sa snaží získavať finančnú podporu aj od Ministerstva kultúry SR. Nadšenci, ktorí milujú históriu a spoznávanie hradov v okolí, sú z obnovovateľských prác nadšení.

„Vždy, keď hrad navštívia noví turisti, je to akoby doň zavítal kúsok zašlého života,“ hovorí 47 ročný Imrich, ktorý má zmapované temer všetky opevnenia, zámky, kaštiele u nás a v  Českej republike. „I spomínaná obnova môže podľa môjho názoru prilákať viac ľudí, čo je iba dobré. Naši predkovia a šľachta, ktorá tu kedysi dávno žila, by mala z takejto iniciatívy obrovskú radosť.“   

Viac informácií o zrúcanine hradu sa dozviete na internetovej stránke obce Vinné. Prispieť k zveľadeniu histórie a kultúry v našom okolí môže každý, kto má chuť.

 

Lukáš Mano



Uverejnené: 14.10.2011 15:13:05 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.