files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Nebezpečné skoky

 

Voda a leto nám prinášajú chvíle plné zábavy a relaxu. Každý z nás si však musí dávať obrovský pozor na to, do akých vôd sa vyberie alebo z akého mosta sa do rieky rozhodne skočiť. Skoky do neznáma sú častou príčinou nebezpečných poranení, pri ktorých môže dôjsť k ochrnutiu celého tela. I tak je to stále lepší variant, v horšom prípade sa telo už ani nevynorí nad hladinu.

 

Jeden skok a celý život na vozíku

Skákať ľahkovážne hlavičku do vody sa vám môže stať osudným. Zlomeniny krčnej chrbtice po skoku do vody patria podľa lekárov k jedným z najnebezpečnejších letných úrazov. Hoci sa skoky do vody zaraďujú medzi olympijské disciplíny, v bazénoch či na iných vodných plochách sa im radšej vyhnite. Pritom nemusíte skákať z veľkej výšky. Stačí iba nešťastný skok z brehu či malé pootočenie hlavou a zostanete celý život na vozíku.

Náraz o dno vám hlavu prehne dozadu, platnička alebo stavec praskne, zlomí sa alebo sa pomliaždí. Zlomené časti zatlačia do miechy a tak máte problém. Hoci je miecha do určitej miery pružná, je tam predsa len málo miesta. V mieste zásahu sa miecha preruší a, bohužiaľ, už nemá schopnosť regenerácie, takže prísun informácií sa nedá obnoviť. Človek po takomto skoku v podstate okamžite ochrnie. Zvyčajne už nedokáže ani vyplávať na hladinu, môže byť v bezvedomí a ak ho nevytiahnu z vody, môže sa aj utopiť.

Príznaky poranenia chrbtice:       1. slabosť alebo strata pohyblivosti končatín

                                               2. znecitlivenie

                                               3. strata ovládania mechúra a čriev

                                               4.  ťažkosti pri dýchaní

 

Pozor aj na vody Laborca

Aj vody Laborca v sebe ukrývajú veľa nebezpečenstiev. Na každom kroku (skoku) si musíme dávať pozor na svoje zdravie. Poranenie chrbtice patrí k najhorším ťažkostiam, aké môžeme utrpieť. Dokopy sa človek dáva viac než pol roka, ale problémy má už na celý život.

 

Lukáš Mano

 

 



Uverejnené: 24.08.2011 21:47:23 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.