files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Festival na Šírave sa nenechal poraziť počasím

 


Prvú júlovú sobotu sa v Kaluži na Zemplínskej Šírave uskutočnil Dohoda festival. Sprevádzal ho po celý čas chlad a dážď. Napriek tomu prišla kopa ľudí. Doniesli si gumáky a priamo na mieste si kúpili pršiplášte.

 

Dáždniky boli zakázané, pršiplášte sa predávali

Areál sa otváral presne napoludnie. Prvé zvuky kapiel zazneli už po 14-tej hodine, v tom čase ešte s veľmi malým počtom publika. Mnohí sa priznali, že keby nemali kúpené vstupenky v predpredaji, tak by sa na festival v takomto počasí vôbec nevybrali. K vstupným bránam prichádzali aj tí, ktorí si lístky kupovali priamo na mieste. Mnohí vchádzali do areálu s dáždnikmi, ďaleko s nimi nezašli. Boli im odobraté ľuďmi z ochranky hneď pri vstupe. ,,Tak toto ma poriadne nahnevalo. Lialo ako z krhly a vzali mi dáždnik,“ rozčuľovalo sa mladé dievča. Dáždniky patrili do tej skupiny vecí, ktoré boli na festivale zakázané. ,,Videli smeľudí, ktorí mali na sebe pršiplášte, tak sme si mysleli, že ich na festivale rozdávajú,“ vravela pani Eva. Predpokladali tak mnohí, ale mýlili sa. Napriek tomu, že sa festival konal za nepriaznivých podmienok, žiadne pršiplášte sa nerozdávali, ale predávali. Za vstupnou bránou stál 2 eurá a o pár metrov ďalej len 1 euro. ,,Myslím si, že ich mali dávať ľuďom automaticky,“ hodnotil Milan. Okrem toho sa zarábalo aj na komických papierových klobúčikoch, ktoré mali uchrániť hlavu pred dažďovými kvapkami.

 

Ľudí zahrievala hudba

Najmenšie publikum mali tí, ktorí vystúpili medzi prvými, a to kvôli daždivému počasiu. Už o 14-tej vystúpil Desmod, ktorý mal pôvodne hrať až neskôr. O zmene programu sa nedozvedeli všetci, a tak si ich nevedome nechali ujsť. Chlapci z Komajoty hrali tiež počas hustého dažďu, pod pódium však mali veľa svojich fanúšikov. ,,Ja by som tu na vašom mieste nestál, o to viac si to cením,“ povedal po skončení  vystúpenia spevák Martin Husovský. Na Šírave vystúpil aj bývalý superstarista Miro Jaroš, ktorý si vzal fanúšičku priamo na pódium. Dievčina si s nim zaspievala aj zopár slov z jeho pesničky. Hustý dážď ustúpil so skupinou Gladiátor a na zablatenú plochu smerovali aj ľudia ukrytý pod stanom. Miko Hladký sa pochváli 20.-tým výročím, ktoré ich kapela oslavuje. Krv v žilách premrznutých účastníkov festivalu rozprúdila ich hokejová pesnička. V dobrej atmosfére pokračovali Horkýže Slýže a Richard Müller. Čím viac sa stmievalo, tým viac návštevníkov festivalu pribúdalo. Počas veľmi chladnej noci si ľudia vypočuli ešte Polemic, Rytmusa a Veronu. Tých, ktorí vydržali zahrialo v noci CafedelFun a DJ Milan Lieskovský.

 

Všetci pod jedným stanom

Väčšina ľudí sa na hudobné vystúpenia dívali len z diaľky spod veľkého stanu, kde si pochutnávali na všakovakých nezdravých dobrotách patriacich k festivalu. Mužská stránka sa venovala pivu a spevu. Keďže boli od pódiu dosť ďaleko, prestávky medzi jednotlivými interpretmi si krátili po svojom. ,,Prší prší už sa leje...,“ aj táto pesnička znela zborovo práve z mužských hrdiel. Program medzi vystupujúcimi vypĺňali moderátori Funrádia, ktorí už tradične hádzali do publika tričká s logom rádia. Zatiaľ čo sa ostatní skrývali pred dažďom, iní doňho priamo vbehli, aby si za akúkoľvek cenu odniesli zelené tričko Funrádia. ,,Kto bude najviac od blata vyhráva tričko,“ vyhlásil moderátor Marcel a víťaz sa okamžite našiel. Premočení do nitky, ale šťastí v ruke s tričkom neboli len mladí, ale aj starší. ,,Je zvláštne vidieť dospelého muža, ktorý beží do dažďa len kvôli reklamnému tričku,“ dodáva pán v stredných rokoch.Podobných ,,zvláštnosti“ bolo na Dohode veľa. ,,Najstrašidelnejší“ bol chlapec v maske Scary Movie, najkomickejší dospelí s nadrozmernými okuliarmi a tradičnými parochňami rôznych farieb, najmilšie boli malé tancujúce deti a najlepší všetci, ktorí prišli aj napriek škaredému počasiu na prvý letný festival na Šírave.

Veronika Cholewová



Uverejnené: 04.07.2011 11:20:10

Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 32 bytes) in /data/c/c/cce2f648-a924-4e5d-bcd4-7adf9f66146e/chemkostavarena.sk/sub/novinyzemplina/clanky.php on line 623