files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Pozor na pitný režim

 

Dusné a horúce dni presýtené slnečnými lúčmi, ktoré sa na nás usmievajú čoraz častejšie, sú veľmi rizikové najmä pre starých ľudí. Sparno a teplo nepriaznivo vplýva na náš organizmus, zvýšenie dennej teploty nám môže spôsobiť stavy, keď strácame kontrolu nad vlastným telom a podlamujú sa nám kolená. Nepriazni horúceho počasia sa dá prechádzať.


Odpadol. Čo teraz?

V najbežnejšej situácii, keď človek odpadne na ulici, ľudia – bez základných znalostí prvej pomoci – postihnutého v drvivej väčšine hneď dvíhajú bez toho, aby skontrolovali jeho základné životné funkcie - dýchanie a činnosť srdca. Do príchodu záchranárov treba iba postihnutému zdvihnúť nohy do tzv. protišokovej polohy, aby sa mu prekrvil mozog. Každú krízovú situáciu treba vnímať reálne a vedieť kriticky posúdiť všetky skutočnosti. Emócie negatívne ovplyvňujú rozhodnutia a riešenie krízovej situácie. Ľudia by sa mali naučiť poskytovať prvú pomoc a najmä by mali byť ochotní ju v každej situácii poskytnúť.

 

Pitný režim


Pitný režim je jedným z najdôležitejších opatrení pri úprave spôsobu života. Je dôležité prijímať dostatok vody (nie nealkoholických nápojov), aby obličky mali možnosť uvoľnené toxické látky vylučovať bez rizika poškodenia. Polievky, mlieko, káva, zeleninové a ovocné šťavy sa nepočítajú do množstva prijatých tekutín.


Čo piť?

Dojčeneckú alebo filtrovanú vodu, stolové a pramenité vody, bylinkové čaje a zelený čaj (pripravené z filtrovanej alebo dojčeneckej vody) a minerálne vody s nízkou mineralizáciou.

Koľko piť?

Najmenej 0,5 litra (maximálne 0,7 litra) na každých (aj začatých) 15 kg hmotnosti (70 kg človek: 70 :15 = 4,7 x 0,5 = 2,3 litra). Zjednodušene: 70 : 30 = 2,3 litra. V prípade väčších strát vody potením, na každý 1 kg úbytku telesnej hmotnosti pri fyzickej aktivite, doplniť tekutiny v objeme 4 šálok (spolu 1 liter). Sledujte si farbu moču – čím tmavší, tým horšie (ste dehydratovaní – zvýšte príjem tekutín!) z cviklovej šťavy, jahôd, čučoriedok, vitamínov B môže byť ružový alebo žltý, ale mal by byť číry.

Kedy piť? 

       Ráno nalačno 0,5-1 liter (podľa hmotnosti)  pomedzi jedlá najmenej počas jedla – odvyknite si zapíjať jedlo tekutinou, každé sústo dobre požujte, ak ste po jedle smädní, vypite max. 2 dcl vody a nabudúce sa napite pred jedením, pred spaním (nie veľa – aby ste zbytočne nerušili spánok budením sa na toaletu, ale nechoďte spať smädní – v noci veľa vody vypotíte a vydýchate).


(Informácie poskytol MUDr. Igor Bukovský, PhD.)

 



Uverejnené: 31.05.2011 08:56:41 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.