files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

„Umývaj si ruky – zachrániš život“

           

Dňa 5. mája 2011 sa uskutoční na Slovensku 3. ročník kampane „Umývaj si ruky – zachrániš život“.  Hlavným cieľom kampane je poukázať nato, že správna hygiena rúk je najúčinnejším spôsobom prevencie nozokomiálnych nákaz a šírenia rezistencie mikroorganizmov na antibiotiká.

           

Nozokomiálne infekcie, alebo infekcie súvisiace so zdravotníckou starostlivosťou sú infekcie, ktoré vznikli v zdravotníckom zariadení, ktoré neboli prítomné pri prijatí a pacient pri prijatí nebol v inkubačnej dobe príslušnej infekcie, alebo tie ktoré vznikli po viac ako 48-72 hodinách od prijatia pacienta do zdravotníckeho zariadenia.. Infekcie spojené so zdravotníckou starostlivosťou sa vyskytujú celosvetovo a postihujú tak vyspelé ako i rozvojové krajiny. Ruky zdravotníckeho personálu počas výkonu práce sú kontaminované najrozličnejšou mikroflórou, ktorá sa môže vyznačovať výraznou rezistenciou na antibiotiká a na rôzne druhy dezinfekčných látok. Ďalej sa vyznačuje schopnosťou odolať vplyvom prostredia a prežívať na rukách zdravotníkov, čím dochádza k prenosu mikroorganizmov na pacientov. Dodržiavanie zásad hygieny a dezinfekcie rúk zdravotníckymi pracovníkmi má priamy vplyv na zníženie počtu nozokomiálnych nákaz, čo má za následok zníženie chorobnosti, smrtnosti pacientov, skrátenie hospitalizácie, zníženie nákladov na ošetrenie pacienta a celkové skvalitnenie zdravotníckej starostlivosti. Stratégia na zlepšenie hygieny rúk v zdravotníckych zariadeniach spočíva v zaistení dezinfekčných prostriedkov na báze alkoholu v mieste starostlivosti o pacienta, prístupe vody na zabezpečenie hygieny rúk, prítomnosti výchovných materiálov na pracovisku upozorňujúcich na dodržiavanie hygieny rúk a najmä systémovú kontrolu stanovených postupov.

           

V zdravotníckych zariadeniach je dodržiavanie zásad hygieny a dezinfekcie nedostatočné. Z toho dôvodu bolo nutné vyvinúť globálnu iniciatívu na dodržiavanie zásad hygieny a dezinfekcie rúk zdravotníckych pracovníkov na zníženie výskytu nozokomiálnych infekcií. Kampaň „Umývaj si ruky – zachrániš život“ je súčasťou programu Svetovej zdravotníckej organizácie „First Global Patient Safety Challange – Clean Care Is Safer Care“ a preto je vhodné, aby sa do tejto kampane zapojili aj slovenské nemocnice a prispeli tak k zvýšeniu štandardu dezinfekcie rúk zdravotníckych pracovníkov a k bezpečnosti pacientov.

 

(RUVZMI)

 



Uverejnené: 04.05.2011 09:50:26 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.