files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Horečného diela vznikajú jedným dychom

 

Do konca apríla ponúka Mestské kultúrne stredisko v Michalovciach milovníkom umenia výstavu Martina Horečného pod názvom „Výber z tvorby“, je to jeho jediná koncepcia výstavy. Prezentuje sa na nej modernými, pestrými výtvarnými prácami, ktoré upútajú pozornosť  nie jedného návštevníka. Tím ktorím nedovolí čas nahliadnuť na ne, odporúčame navštíviť autorovu web stránku www.art2you.sk

 

Prvými kresbami boli čmáranice

 

Horečný sa svojim vystaveným dielam venoval posledné roky. Na niektorých pracoval aj osem rokov. Ako sám autor uvádza „samozrejme nie denno denne, ale obraz bol napríklad dlho nedokončený a neustále som sa k nemu vracal a prerábal ho, kým dospel do definitívnej podoby,“ a ďalej hovorí „niektoré diela sa zrodia, ako sa vraví jedným dychom, nie však na posedenie pretože používam kombinácie techník, ktoré sú náročné aj na doby schnutia. Je to pomerne zložitý proces.“ Nápady mu prichádzajú samé od seba v najrôznejších situáciách, ale aj v tých najneočakavánejších chvíľach. Kreslí a maľuje od detstva. „Zo začiatku to boli len čmáranice a kadejaké detské kliky-haky, spomína si na svoje začiatky úsmevne výtvarník.

Výtvarnej tvorbe sa venuje aktívne približne od roku 1990. Takým prvotným  podnetom k naštartovaniu umeleckej dráhy bol jeho otec, ktorý pôsobil ako odborný asistent na katedre výtvarnej výchovy, ale i učitelia Čanda a Škatulár z ľudovej školy umenia. Pritiahlo ho to až k štúdiu vysokej školy, kde tvoril pod vedením akademických maliarov – Tibor Gáll či Peter Kocák.

Vo svojej tvorbe sa venuje  viac maľbe a kombináciám techník s využitím aj menej tradičných materiálov. Jeho obrazy predstavujú záznam vnútorného, pocitového sveta človeka, odraz myšlienok a nálad. „Nebaví ma príliš sa zaobrať vonkajšou realitou a vytvárať akýsi prvoplánový neosobný mechanický opis expeteriéru. Mám rád keď divák nednájde v obraze všetko při prvom rýchlom zhliadnutí, ale keď při ďalšom a ďalšom objavovaní nachádza nové príbehy a zážitky,“ vysvetľuje tvorca.

 

Jeho obrazy ho urobili známym na celom svete

 

Tak ako má Martin Horečný pestré obrazy tak má aj pestré pracovné skúsenosti. Pôsobil dvanásť rokov ako výtvarný pedagóg na umeleckej škole. Vyučoval aj na Strednej dievčenskej odbornej škole v Snine. Od roku 2007 do roku 2010 žil, pracoval a tvoril vo Veľkej Británii, kde vystriedal niekoľko zamestnaní. Počas Strednej a Vysokej školy hral sedem rokov na bicie v prešovskej kapele Gagas. V súčasnosti je v treťom ročníku doktoránskeho štúdia.

Vystavoval v Poľsku, Maďarsku, Rakúsku, Nemecku, Veľkej Británii, po celom Slovensku. Jeho diela sa nachádzajú aj v súkromných zbierkach a to vo Francúzsku, USA, Hong Kongu a v iných štátoch. Získal aj ocenenie, na ktoré spomína veľmi rád je „Laureát celoslovenskej prehliadky umeleckej tvorivosti pedagógov-Chalúpkovo Brezno,“  Jako sám autor priznáva,  na prvej účasti v tejto prehliadke mu udelili prvú cenu. Zúčastňuje sa na aj  plenéroch. „Je to pre mňa vynikajúca forma konfrontácie, výmeny informácii a utužovania priateľstiev medzi ľuďmi so spoločnými záujmami zvlášť, ak ide o akcie s medzinárodnou účasťou,“ rozpráva Horečný. Už o  mesiac odchádza na niekoľko dní na plenér do Rumunska, kde bol pozvaný istým podporovateľom umenia z Nemecka. Najbližšie budete môcť vidieť jeho práce v Prešove a Bratislave. A na záver výtvarník posiela krátky odkaz „všetkých Michalovčanov pozdravujem. Máte veľmi pekné mesto,“ ďalej dodáva „a samozrejme všetkých záujemcov o trošku menej tradičný prístup k maľbe,  pozývam na moju výstavu.“

 

Martina Králiková

 






Uverejnené: 11.04.2011 10:10:51 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.