files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Literárny klub Zemplínskej knižnice Gorazda Zvonického

 

V Okresnej knižnici Gorazda Zvonického sa už niekoľko rokov stretávajú mladí i starší záujemcovia o písanie v Literárnom klube. Usmerniť a poradiť začínajúcim autorom sa snaží slovenský básnik a prozaik Radovan Brenkus. Stretnutia sa konajú v priestoroch knižnice niekoľko krát do roka a trvajú celé hodiny. Aj napriek tomu, že v Michalovciach takýto klub začínajúcich autorov existuje, nie je oňho veľký záujem.


Veľmi málo ľudí si dnes nájde na knihu čas. S písaním je to ešte horšie. Ak sa raz rozhodnete vyjsť spisovateľskou dráhou, musíte začať od začiatku a najmä si uvedomiť, že písať môže každý. Preto by ste mali byť originálni a čitateľom odovzdať niečo, čo tu ešte nebolo. Nájsť takú tému, ktorá sa dosiaľ nikde neobjavila, je skutočným majstrovstvom. Ak máte v šuplíku básničky zapadajúce prachom a bojíte sa ich sprístupniť verejnosti, lebo neviete, či sú dosť dobré, Literárny klub je pre vás ako stvorený.


Radovan Brenkus

 

Radovan Brenkus sa narodil 30. januára 1974 v Bardejove. Ukončil štúdium na Prírodovedeckej fakulte Univerzity P. J. Šafárika, v odbore matematika a fyzika. V Košiciach pracoval ako pedagóg, neskôr ako odborný pracovník v Ústave experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied. Založil vydavateľstvo Pectus, v súčasnosti sa v ňom podieľa na vydávaní pôvodnej a prekladovej literatúry. Je redaktorom literárneho časopisu Dotyky, venuje sa literárnej kritike. Svoju literárnu tvorbu prezentuje v Slovenskom rozhlase, publikuje časopisecky na Slovensku a v zahraničí. Časť jeho tvorby bola preložená do angličtiny, poľštiny, ruštiny, ukrajinčiny a bulharčiny. Radovan Brenkus knižne debutoval v roku 1997 básnickou zbierkou Pochod mŕtvych, potom čitateľom ponúkol poéziu v zbierkach Rekviem v prachu (2002), Romanca s bludičkou (2005) a Dym z ríše tieňov (2009). V próze zaujal poviedkovou knihou Návraty pekla (2005).


Člen Literárneho klubu

 

18 ročný Ján nám o spisovateľskom klube prezradil: „V prvej časti stretnutia sa oboznamujeme s teóriou a pravidlami písania. Pán Brenkus nám odporučil viacero kníh s touto tematikou, medzi iným aj Utrpenie mladého poeta od autora Jozefa Urbana. V druhej časti si navzájom analyzujeme vlastnú tvorbu. Pán Brenkus nás upozorňuje na nedostatky, ktorých sa máme vyvarovať, posudzuje a uvádza príklady iných slovenských spisovateľov. Väčšinou sa venujeme poézii, ktorá na území Slovenska dosahuje veľmi vysokú úroveň. Ale, samozrejme, nevynechávame ani prózu. Zvyčajne rozoberieme len veľmi malú časť diela, možno jeden odsek, na základe ktorého sa snažíme sami upravovať aj zvyšok.“

Stať sa členom Literárneho klubu v Okresnej knižnici G. Zvonického je veľmi jednoduché. Keď máte záujem, informácie vám poskytnú knihovníčky, ktoré vám prostredníctvom vášho telefónneho čísla dajú vedieť, kedy sa stretnutie uskutoční.

 

Lukáš Mano

 


 



Uverejnené: 07.04.2011 12:28:31 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.