files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Ladyka tvorí umenie z farebného papiera

 

V piatok podvečer Subterén ožil farbami. Na stenách galérie dominovali farebné koláže z farebného papiera, vystrihované veľmi zručnou rukou mladého, šikovného michalovského umelca Milana Ladyku. Mnohí návštevníci prišli obdivovať jeho jedinečné výtvarné práce. O jeho tvorbe možno hovoriť ako o ojedinelej. Minimálne na Slovensku.

 

Skúsenosť z kresby prenáša do nožníc

 

Autor rozvíja rukopis noža, nožníc a výtvarné vyjadrovacie možnosti papierovej koláže v prostredí súčasných fenoménov ako sú film, fotografia či grafický dizajn. V záplave vizuálneho materiálu prevažne fotografickej povahy tak reaguje na motívy, s ktorými dnešný človek prichádza bežne do styku aj vplyvom počítačovej techniky a internetu.

Ladyka o sebe tvrdí, „dlho som sa venoval prevažne kresbe, čo viedlo k tomu, že keď som vzal do ruky nôž, či nožnice tak som v podstate skúsenosť z kresby preniesol do noža, ktorým som v malých formátoch bezprostredne, bez predkreslenia, vedel preniesť daný motív do papiera. Motív ma musí osloviť. Dopredu nikdy neviem aký. Nápad môže prísť odvšadiaľ. Napr. cyklus s letiskami a lietadlami vznikol z akéhosi pocitu, túžby po voľnosti, odťažitosti a tak podobne“ ,poznamenal autor.

Výstava „Keby bol svet z papiera nebolel by tak“ je veľmi pestrá, prevažne figurálna. Nájdete tu cyklus, ktorý autor nazval „We are the people“ – sú to fotografie ľudí zo sociálnych sietí prerobené do koláže. Ďalej sa stretnete s motívmi príznačnými pre pop art a tiež prevzatými z bežného života ako je pracovná plocha počítačovej obrazovky či kaktusy. Zabrať mu dal aj projekt „Sad pony guerilla girl“. Jedná sa o pieseň americkej alternatívnej skupiny Xiu Xiu. „v podstate ide o videoklip vystihnutý do papiera. Obrázky ktoré som vystavil sú v pôvodnej verzii fotografiami nasledujúcimi v istom rytme a témy podľa hudby,“ uviedol autor. Videoklip je možné vidieť aj na celosvetovo populárnej stránke s videami.

 

Je to jeho druhá výstava. Ako sám tvrdí „rok 2011 je pre mňa štartovným rokom výstavnej činnosti.“ Veríme, že ako sa táto i predchádzajúca výstava stala pre Milana úspešnou tak aj nasledujúce expozície s novými kreatívnymi prácami mu prinesú ešte väčší úspech. Výstava je prístupná do 8. apríla.

 

 

Autora inšpiroval  Henri Matisse

 

Už v detstve sa činil k výtvarnému umeniu, ako nám sám rozpráva „tak ako všetky deti čmárajú, tak som čmáral aj ja. S tým rozdielom, že ja v tom pokračujem až dodnes“ a ďalej potvrdzuje „už počas štúdia na vysokej škole som inklinoval k papieru. Je mi blízky pre svoju krehkosť, tvárnosť a mobilitu. Oplýva akýmsi vnútorným teplom a čistotou. Papier mi pripomína ľudskú dušu. Reaguje na prostredie.“ Po ukončení štúdia na Katedre výtvarnej výchovy a umenia na Prešovskej univerzite v Prešove (v roku 2006) usilovne pracoval na svojej výstave. Až v tomto roku sa mladému umelcovi podarilo prezentovať verejne. „Čo sa týka techniky, štýlu a vlastného rukopisu tak som za tú dobu neprišiel na nič pri čom by som bol ochotný zostať. Proste som hľadal niečo nové“ konštatuje autor výstavy a ďalej rozpráva „pracoval som v školstve a po vyučovaní som pripravoval nástenky do triedy. Používal som pri tom farebný papier a špendlil ho na polystyrén. Tieto materiály na mňa pôsobili veľmi oslobodzujúco. Išli z toho príjemné a uvoľňujúce pocity plné ľahkosti, ktoré som v tej práci ako učiteľ veľmi potreboval“ V tom čase si spomenul na koláže francúzskeho umelca Henriho Matissea, ktoré ho už pred tým dávnejšie oslovili. Bolo mu jasné, že týmto v sebe prebudil jeho odkaz.

Popri výtvarnej tvorbe sa venuje aj literárnej činnosti. Od roku 2000 sa stal členom Spišského literárneho klubu. Získal viacero ocenení. Je viacnásobným laureátom súťaží Literárne Košice, Literárna Senica Laca Novomeského, Múzy, Zemplínskeho pera, Dúhovej lampy z krajiny zázračno, Akademického Prešova a Literárneho Zvolena. Dostal čestné uznanie na literárnej časti súťaže Horalfest 07. Publikoval v Slovenskom rozhlase, Dotykoch, Literárnych krokoch, denníku Korzár a vo viacerých zborníkoch.

 

Po prezentácii výtvarných prác sa predstavila kapela Acoustic Quartet. Tvorí ju Peter Kunca, Eduard Tokár, Boris Pasterák a Lukáš Farbár. Návštevníkom svojou hudbou v štýle jazz, latino a swing spríjemnili zbytok večera.

Martina Králiková




Uverejnené: 18.03.2011 12:25:49 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.