files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Gemblérstvo na Zemplíne

 

 

 

Gemblérstvo alebo závislosť na určitých typoch hier, automatoch, podávaní tiketov či športiek postihuje človeka bez ohľadu na jeho vek, pohlavie, charakter. Voľný čas je veľmi vzácna vec, no mnohí ho využívajú na úplné zbytočnosti. Kartové, počítačové alebo iné hry vyzerajú vždy lákavo a hráči pokru sa vyžívajú v tom, keď v rukách ohmatávajú karty, ktoré im môžu priniesť ľahký zisk.

Deti sa v čoraz väčšej miere nedokážu odtrhnúť od obrazoviek počítačov či pustiť z ruky hracie konzoly. Výskumníci tvrdia, že hranie hier a play station zvyšuje vnímavosť a núti pracovať šedú kôru nášho mozgu. Nevinná záľuba v tomto trávení voľného času môže prerásť v závislosť.


Najprv je to iba relax, ale potom...

 

V Michalovciach je i kasíno, kde si môžete zahrať svoje obľúbené hry ako poker, Blackjack, ruletu. Hráčske kluby však nie sú jediné. Zemplínčania mastia karty doslova všade – na pracovisku, doma s priateľmi a príbuznými, v škole alebo v lete na lavičke v parku. I pre stávkové kancelárie sú Michalovce jednoznačne raj. Najmä muži tipujú výsledky hokejových, futbalových či tenisových zápasov. Tipovanie je v dnešnej dobe ozajstný fenomén.

Automaty lákajú hlavne mladých. Stroje, kde si vyskúšate digitálne súboje a prestrelky sa nachádzajú hlavne v baroch, v ktorých nie je núdza o mládežnícku klientelu. Aj rodičia deťom často nakupujú najnovšie a najvychytenejšie hracie konzoly, aby mal ich syn/dcéra radosť, no potom sa sťažujú, že pred obrazovkou televízora vysedávajú celé hodiny namiesto rodinnej verbálnej komunikácie. Závislosť na hrách akéhokoľvek druhu zlomila už nejeden pevný charakter, a tak  sa z obľúbeného spôsobu krátenia voľného času stala odporná nočná mora.



Psychológovia tvrdia:

 

Gemblér - náruživý hráč na automatoch. Gemblérstvo – je chorobná hráčska vášeň. Psychológovia hovoria o patologickom hráčstve takto: „ . . . nejde o hru ako formu voľnočasovej aktivity alebo o pokúšanie šťastia v lotérii, prípadne v športke, s ktorým sa bežne stretávame v každodennom živote, ale o hazardnú hru. O hru, ktorá je spojená s finančným rizikom a predstavou veľkej výhry. O hru, ktorá ovláda myslenie a konanie jedinca, deštruuje jeho osobnosť a zotročuje ho v plnom zmysle slova.“ Podľa Mirona Zelinu gambling je teda potom činnosť charakteristická chorobným hraním, opojením hrou a najmä závislosťou na hre. Ale nie je to len hra na hracích automatoch, ale hazardná hra vôbec a to:


- tipovanie
- hry na počítačoch
- videohry
- surfovanie po internete
- karty atď.

Je veľmi dôležité rozlíšiť vášeň, opojenie, zaujatie od chorobnej závislosti. Pretože hra sa stáva nebezpečnou vtedy, keď sa pre nás stáva drogou.

 

Lukáš Mano



Uverejnené: 14.03.2011 09:40:45 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.