files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Máme úprimný vzťah k Bohu?

 

Podľa posledných prieskumov až 80 % Slovákov je veriacich. Prevažná väčšina (asi 70 %) inklinuje k rímskokatolíckemu náboženstvu. Zdalo by sa teda, že Slovensko je (podobne) ako Poľsko silne nábožensky založený štát. Je to však naozaj tak.

     

Cez týždeň je to horšie

   

Farský kostol a Boží chrám u Saleziánov sú počas omší v pracovnom týždni poloprázdne. Ľudia prídu vo väčšom počte na bohoslužbu len v nedeľu, vtedy je aj problém nájsť si voľné miesto na sedenie. Len čo však prídu bežné dni, pol kostola je ľudovo povedané na predaj. Pritom aj v Michalovciach žije veľa nezamestnaných a dôchodcov. Takže, nič im nebraní prísť na svätú omšu aj v týždni. Vtedy si však cestu do svätostánkov nájdu len tí najvernejší veriaci. No a tých zase nie je až tak veľa. Na uvedený problém síce kňazi občas poukážu, ale príliš sa mu nevenujú.

    

Účelová viera

   

A teraz si treba povedať pravdu úplne na rovinu. Mnohí Slováci navštevujú kostoly len tak zo zvyku. Kedysi dávno ich to naučili rodičia, sú už prosto „nakódovaní“ na nedeľňajšiu návštevu bohoslužby. Povinne si vypočujú Božie slovo, no a cez ďalšie dni na náboženstvo ani len nepomyslia. Takýchto ľudí je v srdci Európy väčšina. Potom sú aj takí, ktorí si spomenú na Pána len vtedy, keď im je najhoršie. Keď dôjde v rodine k nečakanej tragédii alebo predčasnému úmrtiu niektorého z členov.

  

Viera len z povinnosti?

   

Súčasný človek sa príliš náhli za materiálnou hmotou. Chce zarobiť peniaze, aby mal z čoho žiť. Chce si posedieť s kamarátmi. Chce si pozrieť dobrý film v televízii. Návšteva kostola je vo väčšine prípadov len akýmsi spestrením víkendových chvíľ, bez intenzívnejšieho prežívania viery. Faktom však je, že poctivý a systematický vzťah k Bohu ešte nikomu neublížil. A obzvlášť v dnešnej veľmi ťažkej dobe človeku dodá veľmi veľa vnútornej energie, s ktorou ľahšie zdoláva každodenné problémy. Zoberme si, že do kostolov takmer vôbec nechodia mladí ľudia. Pritom mnohí nemajú prácu, mnohí si nerozumejú s rodičmi, mnohí ľahko podľahnú alkoholu, či cigaretám. Ak by verili v Boha, s uvedenými nástrahami by si ľahšie poradili. Skúsme sa teda viac zamyslieť na duchovným bytím a uvedomme si, že Boh nám chce iba dobre.

                                                                                          (jn)



Uverejnené: 25.02.2011 09:10:04 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.