files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Krv je stále potrebná

 

Hematologicko - transfúziologické oddelenie Nemocnice s poliklinikou Štefana Kukuru má v súčasnosti dostatok krvi. Ak by však túto životodarnú tekutinu potrebovalo v jednom okamihu viacero pacientov s rovnakou krvnou skupinou, mohol by vzniknúť menší problém.

    

Problémy s uvoľňovaním

     

Preto spomínané oddelenie robí pravidelné odbery. Každý utorok, štvrtok a piatok od 7. 00 do 10.00 hod. môže široká verejnosť v prípade záujmu darovať krv. Môžu tak urobiť osoby vo veku od 18 do 65 rokov. „Problémom je však uvoľňovanie ľudí zo zamestnania. Súčasný ekonomický systém je postavený na sústavnom vytváraní zisku. Preto podnikatelia len neradi dávajú svojim pracovníkom voľno.  Z toho dôvodu k nám chodia pred pracovnými zmenami alebo po nich. V niektorých prípadoch si musia brať dovolenku,“ začala s rozprávaním primárka MUDr. Ingrid Mrázová. Krv však môžete darovať aj počas už pravidelných odberových akcií, ako sú: Vianočná, valentínska, maturantská, študentská kvapka krvi, Žena - darkyňa života a pod.

      

Pravidelní darcovia

    

„Chcela by som vyzdvihnúť predovšetkým vysoký záujem študentov o darcovstvo. Prakticky so všetkými michalovskými strednými školami máme veľmi dobrú spoluprácu. Výhodou je aj to, že vďaka opätovnému zavedeniu 9.ročníka na základných školách sú už všetci štvrtáci na stredných školách plnoletí. Vďaka tomu nám stúpol počet darcov,“ konštatovala I.Mrázová, ktorá v nemocnici pôsobí už dvadsať rokov. Krv pravidelne darujú aj zamestnanci Elektrárne Vojany, zástupcovia michalovského mestského úradu a michalovských vojenských útvarov. 

      

Títo nesmú 

    

Krv nemôže darovať hocikto. Vždy sa musí dodržať určitý postup. „V prvom rade urobíme kontrolné vyšetrenie. Odoberieme krv, spravíme krvný obraz, zmeriame krvný tlak. Ak dotyčná osoba nespĺňa potrebné kritériá, tak krv jednoducho nemôže darovať,“ vysvetlila. Už sa viackrát stalo, že počas vyšetrenia zistili pacientovi závažnú chorobu. V jednom prípade dokonca nádor na hrubom čreve. „Pritom mnohokrát sme takto ľuďom vlastne pomohli. Ochorenie sme totiž odhalili v počiatočnom štádiu vývoja. Vďaka tomu pacienti postúpili účinnú liečbu a za niekoľko mesiacov boli v poriadku,“ spomínala. Krv už nikdy v živote nemôžu darovať ľudia chorí na AIDS, užívajúci anabolické steroidy či drogovo závislí. Občania, ktorí prekonali hepatitídy typu B a C (žltačku). Takisto jedinci často striedajúci sexuálnych partnerov alebo využívajúci platené sexuálne služby. Osoby s psychickými ťažkosti by sa mali preukázať aktuálnym lekárskym nálezom. 

 

 

Nemusíte prísť nalačno

  

Hoci je darovanie krvi veľmi šľachetným činom, môžu sa dostaviť aj vedľajšie účinky. „Zvyčajne trvajú do dvanástich hodín od odberu. Sprievodnými javmi sú malátnosť a slabosť. Preto by človek mal byť veľmi opatrný pri riadení motorového vozidla. Ak sa na to necíti, nemal by si sadnúť za volant. Samozrejmosťou by malo byť dodržanie hydratačného režimu, teda doplnenie chýbajúcich tekutín a občerstvenie. Neodporúča sa zvýšená fyzická námaha,“ vyčerpávajúco rozprávala a pokračovala: „Chcem zdôrazniť, že záujemca o darovanie krvi k nám nemusí prísť nalačno. Môže si dopriať ľahšie raňajky - chlieb s medom alebo džemom, či nealko nápoj.“  Počas odberu „odíde“ z ľudského tela 450 mililitrov krvi. Trvá desať minút. Hematologicko-transfúziologické oddelenie michalovskej NsP eviduje aj občanov, ktorí darujú krv už štyri desaťročia. Na podujatiach Územného spolku Slovenského červeného kríža sú oceňovaní Janského plaketami a medailami profesora Kňazovického.

                                                                                                         (jrn)     

 

 

 

 



Uverejnené: 10.02.2011 00:00:14 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.