files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovce: To najlepšie, čo v meste máme

Mestské zastupiteľstvo Michalovce začiatkom kalendárneho roka schvaľuje udelenie titulu Čin roka jednotlivcom alebo kolektívom, ktorí v predchádzajúcom roku dosiahli mimoriadny výsledok v rôznych oblastiach života. Návrh na jeho udelenie môže podať poslanec mestského zastupiteľstva, primátor mesta, mimovládne organizácie, stavovské profesijné organizácie a občan najneskôr do 31. decembra bežného roka.

Za rok 2023 bolo schválené udelenie titulu Čin roka v oblasti školstva, pedagogiky, kultúry, športu a humanity celkovo desiatim jednotlivcom a trom kolektívom. Slávnostné odovzdávanie ocenení sa uskutoční 22. marca v mestskom kultúrnom stredisku. V programe vystúpia žiaci SZUŠ Talent-Um.

Laura Borovičová dostala ocenenie v oblasti školstva za získanie Zlatého pásma v celoslovenskej akordeónovej súťaži Akordeonfest v Giraltovciach a získanie Strieborného pásma v celoslovenskej Akordeónovej súťažnej prehliadke umeleckých škôl v Turčianskych Tepliciach v roku 2023. Martin Dorič dostal ocenenie v oblasti športu za významný úspech v paralukostreľbe, za získanie miesteniek na Paralympijské hry 2024 v Paríži a výraznú reprezentáciu mesta Michalovce. Martin Habura dostal ocenenie v oblasti športu za mimoriadny úspech v charitatívnom behu pre veľmi ťažko choré detičky. V trialovom behu Ultralanovka pre Plamienok odbehol za 24 hodín 70 km s celkovým stúpaním 4 427 m a prostredníctvom svojich darcov tak vyzbiera pre choré deti sumu viac ako 1 200 eur.

V oblasti duševného zdravia dostal ocenenie Združenie pre duševné zdravie INTEGRA, o. z., za mimoriadne úspešný projekt v oblasti duševného zdravia v školách v roku 2023. Program Šialený? No a! je založený na otvorenom dialógu študentov s moderátorom a „osobnými expertmi“ – ľuďmi, ktorí majú vlastnú osobnú skúsenosť s duševnou chorobou a liečbou. Témami diskusie sú psychická kríza a šťastie, vlastné skúsenosti študentov, ochorenie a liečba, ako a kde nájsť pomoc v náročnej životnej situácii, nádej a možnosti podpory, prečo možno psychické ťažkosti vnímať i ako príležitosť a iné. Program od začiatku jeho prinesenia na Slovensko, a to práve do Michaloviec, koordinuje a rozširuje Ing. Jana Hurová, PhD., riaditeľka združenia Integra a koordinátorka programu Šialený? No a! pre Slovensko. V oblasti športu dostal ocenenie MŠK Iuventa Michalovce za významný podiel na reprezentácii mesta a výrazné zviditeľnenie mesta Michalovce v sezóne 2022/2023. Seniorský „A“ tím sa v uplynulej sezóne 2022/2023 po prvýkrát v histórii klubu prebojoval až do semifinále Európskeho pohára, keď len tesne nepostúpil do finále  cez turecký tím Konyaalti BSK, ktorý sa stal celkovým víťazom Európskeho pohára.

Mgr. Erika Kuriľaková dostala ocenenie v oblasti pedagogiky za inovatívny prístup v oblasti vzdelávania a bohatej mimoškolskej činnosti v roku 2023. Je učiteľkou Základnej školy, J. Švermu 6. Má inštinkt a nadanie objaviť talent u žiaka a zároveň ho ďalej rozvíjať. Takýto talent objavila u Omara Adnana Méheša ešte v prvom ročníku a doviedla ho bez znalosti azbuky k získaniu najvyššieho ocenenia, keď v roku 2023 sa stal laureátom celoslovenskej súťaže Ruské slovo. Vyučujúca sa v bohatej mimoškolskej činnosti venuje výtvarnému umeniu a umeleckému prednesu nielen v slovenskom ale aj ruskom jazyku. V roku 2023 získala so svojimi žiakmi aj ďalšie mimoriadne úspechy v rôznych súťažiach, pri ktorých obetavo trávila mimoriadne veľa času z oduševnenia a lásky k deťom.

Rovnako v oblasti pedagogiky dostala ocenenie Bc. Alena Niklasová DiS., a to za získanie mimoriadnych ocenení so žiakmi v roku 2023. Je pedagogičkou výtvarného odboru Základnej umeleckej školy na Štefánikovej ulici. V roku 2023 žiaci pod jej vedením získali mnohé úspechy v rôznych súťažiach (Medzinárodná cena Madame Humanité, celoslovenské výtvarné súťaže Cestička umením, Frivaldského prírodovedecká ilustrácia, TUK – talent, umenie, kumšt 2023, Vynálezy bez dátumu spotreby a i.). Ďalšou ocenenou v oblasti školstva je Mgr. Lenka Paľová, za dosiahnuté vynikajúce výsledky so svojimi žiakmi v oblasti environmentálnej výchovy v roku 2023. Je učiteľkou fyziky a chémie na Základnej škole T. J. Moussona v Michalovciach a jej zásluhou škola v roku 2023 už po desiatykrát splnila podmienky a obhájila certifikát v medzinárodnom projekte Zelená škola, ktorý sa získava v dvojročných intervaloch.

V oblasti školstva bol ocenený aj Adam Paľovčík, za mimoriadne úspechy dosiahnuté v roku 2023. Získal zlaté pásmo v 3. ročníku celoslovenskej súťažnej prehliadky Svetozára Stračinu Detvianska zlatá struna v hre na sláčikových nástrojoch v IV. kategórii a získal cenu Najlepší interpret v 3. ročníku súťaže Detvianska zlatá struna. Ďalej získal 2. miesto na medzinárodnej súťaži v sólo hre na sláčikové nástroje v Sátoraljaújhely v Maďarsku. Adam študuje hudobný odbor, zameranie Hra na husliach, ZUŠ na Štefánikovej ulici, v triede Mgr. Erika Kolesára.

Detský spevácky zbor PRO MUSICA dostal ocenenie tiež v oblasti školstva, a to za získanie 1. miesta v Zlatom pásme a titulu Laureát na V. ročníku medzinárodnej súťaže zborového umenia Voce Magna v Žiline a získanie 2. miesta na Medzinárodnej súťaži v zborovom speve v Provensálsku vo Francúzsku v roku 2023. Detský spevácky zbor má na konte doposiaľ 23 zlatých, 10 strieborných a 5 bronzových medailí z európskych a svetových súťaží. Spolupracovali už aj so Štátnou filharmóniou v Košiciach, Štátnou filharmóniou v Žiline, Slovenským rozhlasom v Bratislave, Štátnym divadlom v Košiciach aj Televíziou JOJ.

V oblasti kultúry bol ocenený Mgr. Matej Starják, PhD., za cyklus reportáží o histórii, prírode a neznámych miestach Zemplína vysielaných Televíziou Mistral v priebehu roka 2023 pod názvom Netradičné výlety po Zemplíne s podtitulom Zemplíniana. Reportáže pripravoval obsahovo, scenáristicky a zároveň pútavo a na odbornej úrovni aj moderoval. Ako jediný v oblasti humanity bol ocenený Martin Babinčák, za dosiahnutie v poradí 166-teho odberu na michalovskom Hematologicko – transfuziologickom oddelení v roku 2023. S týmto počtom odberov je momentálne rekordérom a najaktívnejším darcom krvi a krvnej plazmy. Prvýkrát daroval krv v septembri 1989. Je nositeľom najvyššieho ocenenia Slovenského Červeného kríža za bezpríspevkové darovanie krvi – medaily prof. Jána Kňazovického.

V oblasti kultúry bola ocenená MUDr. Katarína Varechová, za napísanie scenára k hre Letné svetlo o pol šiestej, ktorý sa stal víťazným slovenským textom v medzinárodnej súťaž pre debutujúcich dramatikov v roku 2023. Do súťaže Mladé vyšehradské divadlo: priestor slobody bolo prihlásených 14 scenárov, z ktorých 10 spĺňalo podmienky súťaže. Víťazov v jednotlivých krajinách vyberala porota pozostávajúca z významných predstaviteľov dramatickej tvorby danej krajiny. Autorka vytvorila pomerne rozsiahlu dokumentárnu hru, ktorá zachytáva rôzne obdobia života impresionistického maliara Jozefa Teodora Moussona. Víťazný slovenský scenár bol úspešne realizovaný v michalovskom ochotníckom Divadle pri fontáne.

.



Uverejnené: 21.03.2024 09:48:10 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.