files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Nevídaný obrat znamenal prvý postup v play-off

Na Slovensku momentálne rastie hokejová horúčka. V týchto dňoch totiž odštartovalo play-off Tipos extraligy, ktoré rozhodne o tom, kto bude držiteľom titulu a pohára Vladimíra Dzurillu. Vyraďovacej časti sa chceme venovať aj v našom obzretí sa za päťdesiatimi rokmi seniorského hokeja v Michalovciach. Tentoraz sme sa pozreli na prvé play-off, ktoré sa v Michalovciach hralo, ako aj na prvý postup Dukly, ktorý sa zrodil po nevídanom obrate.

1:2, alebo 1:3?

Michalovce čakali na prvé play-off poriadne dlho. Dočkali sa ho až v sezóne 2008/09, teda v sezóne, kedy sa vrátili do prvej ligy. Dlho to nevyzeralo na to, že si ho zahrajú, nakoniec ale nováčik prvej ligy obsadil v základnej časti dvanáste miesto a vybojoval si tak miestenku v predkole play-off. Zaujímavosťou je, že s Dolným Kubínom, ktorý skončil po základnej časti na piatom mieste, hrali z prvých dvoch dueloch u súpera len jeden. Na prvý zápas totiž pricestovali kvôli poruche autobusu neskôr a prehrali ho kontumačne. Po následnej prehre 2:4 sa séria sťahovala na Zemplín. Michalovčania v prvom zápase na svojom ľade vyhrali 6:3, v druhom ale prehrali 2:4 a po výsledku 1:3 v sérii vypadli. Hoci, podľa trénera Dušana Kapustu prehrali v sérii len 1:2... „Ja to takto beriem. Súperovi sme pred prvým zápasom volali, že budeme meškať, no zariadil si to tak, aby kontumačne vyhrali. Aj napriek vypadnutiu som spokojný,“ povedal Kapusta. Posledný gól v sezóne strelil za Duklu Branislav Štefan. Ten strelil aj jej prvý gól v sezóne... Keď sme pri zaujímavostiach, vtedajší víťaz prvej ligy HK Spišskej Novej Vsi následne uspel aj v baráži o extraligu s Kežmarkom. Spišiaci sa vtedy stali prvým tímom z prvej ligy, ktorý si v baráži poradil s extraligistom. O desať rokov neskôr ich napodobnili hráči Michaloviec, o čom si povieme v jednom z ďalších článkov. Sú to doteraz jediné dva postupy, ktoré sa podarili prvoligistom cez súpera z najvyššej súťaže...

Branislav Štefan stelil prvý a aj posledný michalovský gól v sezóne

Postup z 0:2 na zápasy a trojgólového manka

Na ďalšie play-off museli diváci čakať dva roky. V sezóne 2010/11 Michalovčania zachránili sezónu v posledných dueloch základnej časti a z ôsmeho miesta išli do play-off. Tam narazili na suveréna základnej časti z Piešťan, ktorým podľahli tiež 1:3 na zápasy. V nasledujúcej sezóne sa udial prvý postup v play-off a to dokonca na parádnom koni. Michalovčania vstupovali po nemastnej - neslanej sezóne do play-off zo šiesteho miesta a v prvom kole narazili na tretí Liptovský Mikuláš. Na Liptove začal hokej znova ožívať a výsledkom mal byť postup aspoň do semifinále. A hráči MHK 32 to aj zo začiatku dodržiavali. V prvých dvoch dueloch vyhrali 2:0 a 3:2 po samostatných nájazdoch. Blízko boli aj k tretiemu víťazstvu.

V Michalovciach viedli v deviatej minúte tretieho duelu 3:0, v šestnástej 4:1, domáci sa ale vrátili nielen do zápasu, ale aj do série. Štyrmi gólmi v rade otočili skóre a hoci sa Liptákom podarilo dostať duel aspoň do predĺženia a následných nájazdoch, Michalovčania už sériu z rúk nepustili. Tretí zápas rozhodol v nájazdoch Richard Šechný, ktorý sa vrátil do Michaloviec pred sezónou o úspešnej kariére ovenčenej aj účasťou na dvoch majstrovstvách sveta a olympiáde. Štvrtý zápas vyhrali Michalovčania 6:2 a obrat v sérii zakončili následne výhrou 5:2 na Liptove. Zaujímavosťou je, že obaja súperi sa v prvom kole play-off stretli aj v nasledujúcej sezóne, kedy boli opäť úspešnejší 3:2 na zápasy Michalovčania. Spolu si zahrali aj vo štvrťfinále 2015/16, vtedy už ale uspeli 3:2 na zápasy Liptáci...  

Opatovskému to pripomenulo postup Trenčína

Otáčať sériu hranú na tri víťazstvá po dvoch prehrách u súpera a s nožom na krku je veľmi ťažké. Michalovčanom sa to v sezóne 2011/12 podarilo a zachránili tak sezónu. Tú síce výborne odštartovali, no prišli aj viaceré úskalia, po ktorých skončili až dvaja tréneri – Miroslav Ihnačák a Branislav Okuliar (otec súčasného reprezentanta Olivera). Až príchod Jána Vodilu „privodil“ zmenu. Zemplínčania sa posunuli na šieste miesto po základnej časti a darilo sa im aj v play-off. „Bola to veľmi napínavá séria. Aj keď sme dvakrát na Liptove prehrali, boli to tesné porážky, neboli sme horším tímom. Verili sme si aj za stavu 0:3, či 1:4 v treťom zápase. Kľúčové bolo, že sme to dokázali otočiť. Následne sme si začali veriť a už to išlo,“ vyjadril po úspešnom piatom zápase série tréner Ján Vodila. Jedným zo strojcov obratu bol útočník Martin Opatovský, ktorý strelil v sérii šesť gólov. „Za stavu 1:4 sme si povedali, že už nemáme čo stratiť. Prišli naše štyri góly v rade, čím sme otočili nielen zápas, ale na našu stranu aj celú sériu. Mne to pripomenulo sériu môjho materského Trenčína s Martinom, kedy Dukla tiež prehrávala 0:3 a aj vo štvrtom zápase. Obrovským chcením a húževnatosťou otočili sériu vo svoj prospech a to bol aj náš prípad,“ povedal po postupe do semifinále „Opaťák“.

Z neznámeho brankára hrdina série

Jedným z michalovských hrdinov bol aj dovtedy neznámy brankár Tomáš Petro. Ten sa dostal do Michaloviec iba počas rozbehnutej sezóny, kde mal kryť chrbát skúsenejšiemu Kotvanovi. Tak tomu bolo aj v prvých dvoch dueloch série a aj v treťom, kedy ale Kotvan po troch pukoch vo svojej sieti odišiel na striedačku už v deviatej minúte. Do brány išiel Petro a z nej už do konca série nevyšiel. V každom z troch duelov inkasoval iba po dva góly a bol tak pevným základom úspechu Zemplínčanov. „Ja som mu veril a vedel som, že môže tím podržať,“ uviedol na margo mladého brankára tréner Vodila, ktorý ho predtým viedol vo vtedy druholigovom Humennom. „Určite som sa nebál. Snažil som sa pomôcť tímu a vidíte, vyšlo to dokonca v postup do semifinále,“ smial sa úspešný brankár. My dodajme, že Michalovce v následnom semifinále nestačili na neskoršieho víťaza ligy Bemaco Bardejov. Nič to ale nezmenilo na tom, že v sezóne 2011/12 prvýkrát zvládli sériu vyraďovacej časti. V tých následných sezónach, o ktorých si povieme v nasledujúcom článku, prišli aj prvé finálové zápasy...

 

Fakty zo série
Štvrťfinále sezóna 2011/12
1. zápas
MHK 32 Liptovský Mikuláš - HK Dukla Michalovce  2:0 (2:0, 0:0, 0:0)
Góly: 3. Valášek (Mravec, Ďurný), 20. Mravec (Valášek, Kledrowetz) pres/2,
Vylúčení: 5:5, navyše Hančák (Mich) 10. min. NESP_H. Presilovky: 1:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Lauff - Hric, Korba. Divákov: 832.
HK DUKLA: Kotvan – Boržík, Kovaľ, Kadlubiak, Mucha, Hančák, Ľub. Chovan, Králik, Šeliga – Martin Slovák, Šechný, Opatovský – Drotár, R. Gašpar, Macejka – Milan Mach, Paľovčík, Joz. Čierny – Majeský, Fajčák, Pavličko.

2. zápas
MHK 32 Liptovský Mikuláš - HK Dukla Michalovce 3:2 po s.n. (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0)
Góly: 14. Macík (Pleva) pres/1, 50. Macík, rozhodujúci sam. nájazd Macík - 37. Gašpar (Opatovský, Majeský), 58. Opatovský (Hančák, Paľovčík) pres/1.
Vylúčení: 8:10. Presilovky: 1:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Jura - Grečko, Gajan. Divákov: 852.
HK DUKLA: Kotvan - Boržík, Šeliga, Kadlubiak, Mucha, Hančák, Ľub. Chovan, Králik, Macejka - Martin Slovák, Šechný, Opatovský - Drotár, Gašpar, Milan Mach - Kovaľ, Paľovčík, Joz. Čierny - Pavličko, Fajčák, Majeský.

3. zápas
HK Dukla Michalovce - MHK 32 Liptovský Mikuláš 6:5 po s.n(1:4, 3:0, 1:1 - 0:0) 
Góly: 15. Opatovský (Hančák) oslab/1, 23. Slovák (Paľovčík, Šechný) pres/1, 28. Opatovský (Hančák, Gašpar) pres/2, 29. Boržík (Slovák, Drotár) pres/1, 46. Drotár (Slovák), rozhodujúci sam. nájazd Šechný - 1. Kledrowetz (Macík), 4. Macík (Bartík), 9. Macík (Kledrowetz) pres/1, 16. Klepáč (Lištiak, Bartík) pres/1, 60. Kledrowetz (Mravec, Lištiak) pres/1.
Vylúčení: 12:13, navyše Hančák 10. min NESP_H, Matejka 10. min. FIL_M. Presilovky: 3:3. Oslabenia: 1:0. Rozhodovali: Orolín - Korba, Smrek. Divákov: 1350.
HK DUKLA: Kotvan (9. Petro) - Boržík, Šeliga, Kadlubiak, Mucha, Hančák, Ľub. Chovan, Majeský - Martin Slovák, Šechný, Drotár - Opatovský, Gašpar, Milan Mach - Boltun, Paľovčík, Fajčák - Králik, Kovaľ, Pavličko.

4. zápas
HK Dukla Michalovce - MHK 32 Liptovský Mikuláš 6:2 (4:2, 2:0, 0:0) - 
Góly: 2. Opatovský (Gašpar), 6. Slovák (Drotár, Paľovčík) pres/1, 9. Boltun (Mach, Paľovčík), 15. Opatovský (Šechný, Hančák) pres/2, 27. Mach oslab/1, 32. Kadlubiak (Slovák) pres/1 - 7. Ďurný (Holiga), 19. Pleva (Macík, Kuric).
Vylúčení: 6:10, navyše Lištika 10. min NESP_H. Presilovky: 3:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: 1500. Divákov: Grečko - Gavalier, Snašel.
HK DUKLA: Petro - Hančák, Ľub. Chovan, Kadlubiak, Mucha, Šeliga, Boržík, Kovaľ - Martin Slovák, Šechný, Drotár - Opatovský, Gašpar, Majeský - Boltun, Paľovčík, Milan Mach - Králik, Fajčák, Pavličko.

5. zápas
MHK 32 Liptovský Mikuláš - HK Dukla Michalovce 2:5 (1:2,0:3,1:0)
Góly: 4. Lištiak (Paukovček) oslab/1, 47. Bartík (Pleva) - 2. Majeský, 15. Gašpar (Opatovský, Kadlubiak), 27. Pavličko (Fajčák), 31. Opatovský (Gašpar, Hančák) pres/2, 32. Hančák (Opatovský, Slovák) pres/1
Vylúčení: 8:6, navyše Macík 5+DKZ za NAP, Devečka 5+DKZ za PICH, Lištiak 10+DKZ za NES_H, Kuric 10+DKZ za NESP_H - Mach 10 min. NESP_H, Mach 5+DKZ údery. Presilovky: 0:2. Oslabenia: 1:0. Rozhodovali: Gašparík - Holienka, Zvrškovec. Divákov: 1320.
HK DUKLA: Petro - Hančák, Ľub. Chovan, Kadlubiak, Mucha, Šeliga, Boržík, Kovaľ - Drotár, Šechný, Martin Slovák - Opatovský, Gašpar, Majeský - Boltun, Paľovčík, Milan Mach - Králik, Fajčák, Pavličko.

.



Uverejnené: 19.03.2024 20:05:56
files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.