files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Neskoré zobudenie z extraligovej rozprávky

Iba jednu sezónu strávia v najvyššej Tipos extralige hráči HC 19 Humenné. Nováčik najvyššej hokejovej súťaže sa prakticky počas celej základnej časti pohyboval na chvoste tabuľky a z poslednej priečky sa nevyhrabal až do jej konca. Aj preto budú Humenčania od novej sezóny opäť prvoligoví.

Humenčania sa na jednej strane môžu pochváliť, že zdolali všetky tímy z prvej štvorky, ako aj tým, že spolu s Nitrou ako jediní dokázali vyhrať u víťaza základnej časti v Poprade a takisto aj v druhých Michalovciach. Ani to ale nestačilo na to, aby sa vyhrabali z posledného miesta v tabuľke a už štyri kolá pred koncom sa museli zmieriť s vypadnutím. Môže za to aj fakt, že ani raz v sezóne nevyhrali tri zápasy v rade a oproti svojim súperom nepotiahli žiadnu víťaznú šnúru.

Obrovské sklamanie

Aj keď Zemplínčania išli do najvyššej súťaže s tým, že sa zrejme budú biť o spodné priečky v tabuľke, v žiadnom prípade si nepripúšťali, že na tej poslednej budú aj po poslednom kole základnej časti. „Prespali sme úvod a potom sa to s nami viezlo prakticky celú sezónu. Urobili sa nejaké zmeny, ktoré nám tiež nepomohli dostať sa z posledného miesta,“ rozhovoril sa jeden z hráčov, ktorí vybojovali postup, útočník Filip Vaško. „Pre mňa osobne je to obrovské sklamanie. Určite aj pre tých chlapcov, ktorí si vybojovali postup vlani. Mrzí to aj z toho pohľadu, že nám tu ľudia vytvorili výborné atmosféru,“ pokračuje odchovanec humenského hokeja.

Sklamaním vypadnutie nazýva aj ďalší útočník Dávid Šoltés. „Naším jediným cieľom v sezóne bola záchrana, čo sa nám nepodarilo. Aj preto nemôžeme byť spokojní. Sezóna sa hodnotí ťažko. Príčinu by som hľadal aj v zraneniach. My sme asi tri štvrtiny sezóny nehrali kompletní. Niekto sa vrátil po zranení, iní sa zranili. Podstatné bolo aj to, že nám ušiel úvod sezóny. Potom sme to už naháňali márne,“ reaguje skúsený útočník, ktorý v minulosti hrával aj v Poprade, Banskej Bystrici, či Michalovciach. Jednou z príčin môže byť aj fakt, že Humenčania nevyhrali v extralige ani raz aspoň tri zápasy v rade. „Nezažili sme ani jednu víťaznú vlnu, čo sa určite prejavilo aj na psychickej stránke tímu. V novembri nám trochu pomohla trénerská zmena, no ani to nás nenakoplo k tomu, aby sme zbierali body viac,“ dodal Dávid Šoltés.

Neskoré zobudenie z extraligovej rozprávky

Obrovská radosť zavládla vlani v Humennom. „Levy“ najskôr získali JOJ Šport Slovenský pohár a následne uspeli aj v play-off, kde pretlačili v siedmych finálových dueloch favorizovanú Žilinu. Následne sa v meste z hora Zemplína rozpútala spomenutá obrovská radosť a entuziazmus. Vynovil sa štadión, hráči dostali lepšie podmienky, skrátka, všetko sa robilo preto, aby im v Humennom nič nechýbalo. Humenčania nechceli byť v extralige iba do počtu, ale žiaľ boli. Možno to malo za príčinu fakt, že káder skladali až príliš neskoro. Skôr nemohli, pretože nevedeli, či extraligu budú hrať. Keď vytriezveli z osláv a pustili sa to práce, prišiel prvý nečakaný problém. Slovenskí hráči už boli podpísaní inými klubmi. Bolo potrebné ich nahradiť kvalitou a tú zháňali aj za hranicami Slovenska. Prišiel druhý problém, pretože nie každý z legionárov sa im vydaril.

No a tretí problém prišiel počas sezóny. Tréner Andrij Parfionov nedokázal z hráčov vytlačiť maximum a v novembri musel skončiť. Pod novým trénerom Martinom Štrbom mužstvo síce ožilo, no ani raz sa nedostalo z poslednej dvanástej priečky. Zatiaľ, čo iné tímy ťahali bodovacie šnúry, Humenčania nedokázali vyhrať aspoň trikrát v rade a tu treba hľadať príčiny toho, že na hornom Zemplíne sa bude hrať hokejová extraliga iba jeden rok. Verme, že Humenčania budú skúsenejší a v ďalších sezónach sa pokúsia o návrat medzi slovenskú elitu. Za päť rokov toho dokázali fakt mnoho. Pripomíname, že klub funguje iba od roku 2019 a za ten čas sú v jeho vitríne už dva poháre. S tým sa mnoho klubov pochváliť nemôže a sme o tom presvedčení, že „levy“ nepovedali posledné slovo. Za päť rokov sa tu totiž zmenilo veľmi veľa. Štadión už nezodpovedá iba extraligovým parametrom, ale aj reprezentačným a klub je takisto v dobrej kondícii. Aj preto sa dá veriť, že sa s extraligou nelúči nadobro...

Verí, že sa vrátia silnejší

Ako spomíname, humenský HC 19 Humenné je na hokejovej mape iba päť rokov. Za ten čas sa Humenčania dostali z druhej ligy až do extraligy. „Určite sú to krásne výsledky našej práce. Verím, že v tom budeme pokračovať aj naďalej,“ povedal prezident HC 19 Peter Ždiňák, ktorý stojí za historickými úspechmi humenského hokeja. V príčinách vypadnutia mal jasno. „Mužstvo sme skladali skôr z toho, čo ostalo na trhu. To bol prvý vážny problém. Chýbali nám aj kontakty na agentúry, ktoré majú lepších hráčov. Mužstvo sme skladali za pochodu, navyše sme museli riešiť aj ďalšie peniaze a takisto aj to, aby bol štadión pripravený na extraligu. Urobilo sa tu kus dobrej roboty, čo si všetci uvedomíme asi až spätne. Vypadli sme, no nemáme sa začo hanbiť. Verím, že sa do extraligy po roku vrátime a verím, že sa vrátime silnejší,“ poznamenal humenský prezident, pre ktorého to je taktiež sklamanie. „Určite! Keď sme sa tu raz dostali, chceli sme v extralige ostať. Z nuly sme sa dostali medzi slovenskú elitu. Robili sme, čo sme mohli, menili sme trénera, hráčov, sľúbili sme hráčom odmeny. Nič nepomáhalo,“ pokračuje Ždiňák. Či bude pri tíme pokračovať aj tréner Štrba, pod ktorého vedením sa mužstvo zomklo hlavne k lepším výkonom, je nateraz otázne. „Rozprávame sa o predlžení zmluvy. Nič ale nie je isté.“

Peter Brendza

.



Uverejnené: 14.03.2024 16:25:08 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.