files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

S vyrovnaním historického maxima spokojnosť, Michalovčania chcú ísť ešte o stupienok vyššie

Hokejisti HK Dukla Ingema Michalovce majú za sebou úspešnú základnú časť najvyššej Tipos extraligy. V nej dlho siahali aj na prvé miesto, nakoniec sa ale museli uspokojiť aj s druhou priečkou, ktorou vyrovnali doterajšie maximum zo sezóny 2020/21. Vtedajšia sezóna znamenala zisk bronzovej medaile, tentoraz chcú ísť Michalovčania vyššie. A v roku, v ktorom oslavuje hokej v meste päťdesiatku, sa nebránia ani tomu, aby išli až na vrchol.

Cesta za zopakovaním druhého miesta nebola vôbec jednoduchá. Michalovčania síce odštartovali vysokým víťazstvom na Slovane, následne sa ale výsledkovo a výkonnostne trápili. Po novembrovej reprezentačnej pauze im dokonca patrilo predposledné jedenáste miesto a čakala sa trénerská zmena. Peter Kúdelka ale svoju pozíciu ustál a následne pod jeho vedením tím zvíťazil v dvanástich dueloch v rade, v ktorých stratil iba jeden bod. Z jedenástej priečky sa Dukla dostala až na dosah vedúcej pozície.

Následne ale opäť išla krivka výkonnosti dolu. Malo to ale aj svoje príčiny. Michalovčanov zasiahli choroby a zranenia, ktoré spôsobili pokles výsledkovej formy. Prišli dve domáce prehry s predposlednými Novými Zámkami a posledným Humenným, ktoré už Peter Kúdelka neustál. Jeho nástupcom sa stal Tomek Valtonen, strojca bronzovej medaile zo sezóny 2020/21. Pod jeho vedením sa výsledková forma opäť ustálila a Dukla uhájila druhé miesto. Mohla ísť aj vyššie, nebyť ďalších dvoch porážok v Banskej Bystrici a Nových Zámkoch. Práve v posledných štyroch prehrách treba hľadať príčiny prečo michalovská Dukla neskončila v základnej časti o stupienok vyššie. Lepší bol iba Poprad, ktorý nazbieral o štyri body viac. Podotýkame, že ani „kamzíci“ sa nevyhli zlému štartu do sezóny a pred novembrovou prestávkou, pred ktorou boli Michalovčania na predposlednom jedenástom mieste, im patrila desiata priečka. Poslední teda skončili prví... „Nedá sa vyhrať každý zápas. V tejto vyrovnanej lige určite nie,“ reaguje asistent trénera Marek Kolba, jediný člen z trénerov, ktorý je v realizačnom tíme počas celej sezóny. K sezóne Kolba dodal. „Druhé miesto je samozrejme úspechom. Bola možnosť skončiť aj na prvej priečke. Z posledných jedenástich zápasov sme prehrali iba dvakrát, no nestačilo to.“

Aj keď teda Michalovčania mali výborné pasáže na konci roka 2023 i na konci základnej časti, na prvú priečku po základnej časti im niečo chýbalo... „Áno, je to pravda. Prehrali sme niekoľko zápasov, v ktorých sme prehrať nemuseli. Mali sme síce aj šnúru víťazstiev, potom ale znova prišlo kolísavé obdobie. Na konci už bolo ťažké dohnať bodovú stratu Popradu. Pokúsili sme sa o to, no nevyšlo to,“ reaguje na druhé miesto po základnej časti útočník Dávid Buc, ktorý je so základnou časťou spokojný. „Pred sezónou bol cieľ spraviť šestku a dostať sa tak priamo do play-off. Potom sme hovorili o prvej štvorke, sme teda spokojní aj s druhým miestom. Nikto nečakal, že skončíme po základnej časti na druhom mieste, po zlom štarte určite nie. Na druhej strane, je to len základná časť a tá pravá časť sezóny prichádza teraz,“ naráža Dávid Buc, na fakt, že chlieb sa láme v play-off, ktoré začína až teraz. „Sme určite radi aj za druhé miesto, ktoré je po základnej časti výborné,“ reaguje takisto útočník Matúš Paločko. „Pred sezónou sme mali cieľ skončiť do šiesteho miesta. Keby nám to niekto povedal pred sezónou, že skončíme druhí, určite by sme to brali. Teraz na to už ale myslieť nemôžeme. Musíme sa pripraviť na play-off, čo je iná súťaž, o čom sme sa presvedčili aj my v minulej sezóne,“ dodáva Matúš Paločko.

My dodajme, že súper Michalovčanov vzíde z trojice HKM Zvolen, HK Nitra a HC Dukla Trenčín. Keď Zvolen v predkole pretlačí Liptovský Mikuláš a postúpi do play-off, bude súperom Zemplínčanov on. Keby sa ale náhodou do play-off predrali Liptáci, súperom Zemplínčanov bude lepší z dvojice Nitra - Trenčín. V oboch sériách hraných na tri víťazstvá je stav po dvoch úvodných dueloch 1:1.    

 

Nastavenú latku prekročí finále

Základná časť hokejovej Tipos extraligy priniesla viacero zaujímavých momentov. Čo sa týka Michaloviec, tie sa viezli na viacerých vlnách. Najskôr na vlne porážok, potom víťazstiev, potom striedavo a na záver opäť vo víťaznom štýle. Prišli teda aj zakopnutia, ktoré spôsobili, že Michalovčania základnú časť nevyhrali, keď pohár Dušana Pašeka nechali Popradu. Lamentovať teraz nad tým, kde stratili štyri body by nemalo zmysel. Stále je to totiž iba základná časť a mementum úspechu sa skrýva v tej ďalšej časti, ktorá príde na rad teraz. Play-off je výnimočné tým, že každý začína od nuly. Je výnimočné tím, že v ňom môže prekvapiť každý.

Michalovčania do tejto časti vstupujú v úplne inom rozpoložení, ako v minulej sezóne. V nej hrali dokonca predkolo, z neho sa ale dostali až do semifinále a k finále im chýbalo jedno víťazstvo. Vlani prišiel krátko pred koncom základnej časti risk na trénerom poste. Vedenie klubu dalo dôveru neznámemu trénerovi Petrovi Kúdelkovi, ktorý dotiahol Michalovce skoro na vrchol. Sezóna ale bola úspešná a ukázalo sa, že risk môže byť niekedy ziskom. Ani tentoraz Kúdelka o svoje miesto prísť nemusel. Dukla plnila svoje ciele, vo vedení si ale znova povedali, že risk môže byť opäť ziskom. Pri výmene trénera stavili na skúsenosti s Valtonenovou robotou a najbližšie týždne ukážu, či urobili správne. Vzhľadom na kvalitu kádra musia Michalovčania myslieť iba na najvyššie ciele. Vzhľadom na výsledky v základnej časti tiež. Semifinále už Michalovčania hrali dvakrát. Úspechom teda bude niečo viac. Latka je nastavená vysoko a jej prekročenie bude znamenať účasť vo finále...   

Doterajšie umiestnenie Michaloviec v základnej časti (v zátvorke umiestnenie v play-off)
Sezóna 2019/20: 8. (sezóna nedokončená).
Sezóna 2020/21: 2. (semifinále, konečné 3. miesto).
Sezóna 2021/22: 4. (štvrťfinále, konečné 5. miesto).
Sezóna 2022/23: 8. (semifinále, konečné 4. miesto).

Peter Brendza

.



Uverejnené: 13.03.2024 16:39:15 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.