files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Prinesie desiaty duel konečne trojbodový zápis?

V piatok michalovský futbalový štadión uvidí tretie tohtosezónne východoslovenské derby v najvyššej Niké lige. V predošlých dvoch prípadoch boli úspešnejší hráči FC Košice, ktorí uspeli v oboch doterajších meraniach síl aj s poriadnu dávkou šťastia. Budú do tretice úspešnejší Michalovčania? My sme sa pozreli na viaceré zaujímavé súvislosti, ktoré sú späté s piatkovým východoslovenským derby. To bude pre Michalovčanov už desiatym v najvyššej súťaži. Doteraz nevyhrali ani raz...

Šnúry bez prehry na oboch stranách

Východoslovenské derby sme až do tejto sezóny nevideli v najvyššej futbalovej súťaži dlhých päť rokov. Presne takýto čas boli Michalovčania jediným zástupcom východu v Niké lige. Zmenilo sa to v tejto sezóne, kedy prišli k elite FC Košice. Košičanom sa zatiaľ darí viac ako Zemplínčanom. Na svojom konte majú osemnásť bodov, o päť viac ako Zemplínčania. Zverenci trénera Jána Kozáka mladšieho neprehrali v posledných štyroch dueloch a túto bilanciu budú chcieť natiahnuť aj v piatok v televíznom prenose Nova Sport (začiatok o 17.30 hod.). Na druhej strane, Michalovčania po zmene trénera ešte neprehrali. František Straka začal remízou 1:1 v Žiline, kde o víťazstvo obral Michalovčanov spornou penaltou v nadstavenom čase hlavný arbiter. Následne už prišli víťazstvá. V poslednom 22.kole základnej časti zdolali Michalovčania Zlaté Moravce 4:1 a na svoje konto si tak pripísali prvé tohtosezónne víťazstvo. To potvrdili aj minulý týždeň výhrou 2:0 v Moravciach. Na Zemplíne sa tak stretnú tímy, ktoré ťahajú série bez prehier, čo je určite lákadlom. Mimochodom, televízna stanica Nova Sport vysielala v priamom televíznom prenose doterajšie dva zápasy Michalovčanov a Košičanov a v piatok prinesie priamy prenos aj z tretieho.

Dva zápasy, štyria hlavní tréneri

Tým samozrejme je aj súboj východoslovenských rivalov. Východ v doterajších dvoch dueloch patril Košičanom. Nováčik vyhral najskôr v auguste v Michalovciach 2:0 a potom aj v prvý decembrový deň vo svojej KFL (2:1). Zaujímavosťou je, že doterajšie dva zápasy viedli tímy po dvaja tréneri. V lete v Michalovciach Marek Petruš na jednej a Anton Šoltis na druhej strane, v decembri Ján Kozák mladší na košickej a Peter Struhár na michalovskej strane. Kým Kozák povedie FC aj v piatkovom súboji, Michalovčania sú verní tradícii a proti Košiciam ich povedie tretí kormidelník - František Straka. Bude český mág ako prvý úspešný? Aj to je jedným z lákadiel piatkového predohrávaného zápasu druhého kola nadstavbovej časti o udržanie sa.

Bude úspešný Ján Kozák mladší (foto Šimon Pavlišin, fc košice).

alebo František Straka? (foto Róbert Andrejov).

Neefektívni Zemplínčania, šťastnejší Košičania

Neefektívni Zemplínčania, šťastnejší Košičania. Takéto prívlastky môžu mať prvé dva vzájomné zápasy oboch tímov, ktoré sa odohrali v základnej časti Niké ligy. Išlo o východoslovenské derby po piatich rokoch. V piatom kole začiatkom augusta na Zemplíne sa radovali po prvýkrát Košičania. Tí dokonale využili situáciu v michalovskom kádri, v ktorom krátko pred prvým derby prebehla choroba. Nakazení boli viacerí členovia kádra. Michalovčania si odložili duel na Slovane, následne sa pomaly zbierali a prvý tréning absolvovali až v stredu. O dva dni neskôr to na ich výkone bolo vidno. Košičania boli lepším tímom a zaslúžene vyhrali 2:0. Mimochodom, išlo o ich vôbec prvé víťazstvo v najvyššej súťaži, o ktoré sa gólmi pričinili Žan Medved a vlastencom Saša Marjanovič. Druhý duel v rámci šestnásteho kola sa prvého decembra hral v Košiciach. Tu boli pre zmenu lepší Michalovčania, ktorí ale doplatili na svoju chabú strelecké efektivitu. Brankár FC Matúš Kira chytal ako „malý boh“ a zneškodnil viacero šancí Zemplínčanov, aj s pokutovým kopom. Na druhej strane, Košičania vyťažili z minima maximum. Na utešené nožničky Tidjaniho ešte stihol odpovedať Daniel Magda, na strelu Petráka, ktorý trafil loptu naozaj parádne, už nikto.

Anton Šoltis zažil na striedačke prvých osem michalovských východoslovenských derby v Niké lige.

Anton Šoltis pri doterajších ôsmych bitkách o východ

V tejto sezóne išlo o premiérové súboje Michaloviec a Košíc v najvyššej futbalovej súťaži. Oba tímy sa totiž v nej tesne minuli. Kým Michalovčania postúpili do ligy v sezóne 2014/15, táto sezóna bola pre Košičanov posledná v Niké lige. Pre finančné problémy ju totiž museli opustiť a vrátili sa do nej až po ôsmich rokoch. Na dve sezóny ich v nej zastúpil Tatran Prešov, od sezóny 2018/19 boli Michalovčania opäť jediným tímom z východu Slovenska v najvyššej futbalovej súťaži. Až doteraz... Zaujímavosťou je, že stále čakajú na prvé víťazstvo v lige nad rivalom z východu. Zemplínčania totiž Tatran Prešov nezdolali ani raz v siedmych meraniach síl (trikrát prehrali, štyrikrát remizovali) a k tomu treba prirátať aj dve prehry s Košicami. Mimochodom, vo všetkých siedmych dueloch s Prešovom viedol Michalovce Anton Šoltis. V ôsmom michalovskom východoslovenskom derby zase viedol košický FC a bolo to aj jeho premiérové víťazstvo. Na to stále čakajú Michalovčania. Prelomí to trénerský mág František Straka, tak ako sa mu podarilo prelomiť negatívnu sériu Michalovčanov bez víťazstva? Aj to je jedno z lákadiel piatkového duelu.

Kto ovládne súboj kanonierov?

V piatok sa v Michalovciach črtá niekoľko zaujímavých súbojov. Brankár FC Košice Matúš Kira bol viacero sezón oporou Michaloviec. Dostal sa s nimi do ligy a v bráne sa objavoval v prvých piatich sezónach medzi elitou. Na košickej strane je s michalovskou minulosťou aj albánsky stredopoliar Kristi Qose, na druhej strane môžeme sledovať Filipa Vaška, ktorý má pre zmenu za sebou mládežnícke sezóny v Košiciach. Tentoraz háji bránu Michalovčanov Slovinec Žiga Frelih, ktorý bude musieť čeliť aj strelám svojho krajana Žana Medveda. Ten je so siedmimi gólmi najlepším strelcom FC. Na druhej strane sa o svoj premiérový gól vo východoslovenskom derby bude pokúšať rodený Prešovčan Matúš Marcin. Ten v doterajšom priebehu sezóne skóroval dokonca až osemkrát a v tabuľke kanonierov mu patrí delené piate miesto. Je navyše veľmi blízko k tomu, aby sa stal prvým hráčom MFK Zemplín v najvyššej súťaži, ktorý strelí dvojciferný počet gólov. Na minimálne dva góly bude mať ešte deväť pokusov. Priblíži sa k tejto méte už v piatok? No a na záver tu máme aj pohľad na trénerov oboch tímov. Na michalovskej strane stojí český mág František Straka, ktorý je známy ako výborný motivátor. Na strane druhej je Ján Kozák mladší, syn azda najúspešnejšieho slovenského trénera v histórii. František Straka v posledných dvoch týždňoch dokázal zdolať Dušana Uhrina mladšieho, syna trénera, ktorý doviedol Čechov k strieborným medailám na majstrovstvách Európy v roku 1996. Dokáže tentoraz zdolať aj syna slovenskej trénerskej legendy? Ako vidíte, piatkový zápas Michaloviec a Košíc sľubuje viacero zaujímavých lákadiel. Je naozaj z čoho vyberať...

5.kolo
Piatok 25.8.2023
MFK Zemplín Michalovce - FC Košice 0:2 (0:2)
Góly: 36. Medved, 41. Marjanovič vlastný. ŽK: Bahi - Turčák, Golikov. Rozhodovali: Marhefka - Zemko, Kuba - 2074 divákov.
MFK ZEMPLÍN: Száraz - Šimko (63. Magda), Marjanovič, Volanakis, Bahi - Bednár, Karasiuk - Marcin (46. Žofčák), Steinhubel (46. Danko), Adekunle (46. Jánošik) - D. Pavúk. Tréner: Marek Petruš.
FC KOŠICE: Kira - Fabiš, Krivák, Šindelář, Mizerák - Golikov (90. Sovič), Greššák (76. Qose) - Pačinda (76. Vasiľ), Faško, Turčák (88. Petrák) - Medved (88. Sagna). Tréner: Anton Šoltis.

16.kolo
Piatok 1.12.2023
FC Košice - MFK Zemplín Michalovce 2:1 (1:0)
Góly: 17. Tidjani, 90.+1. Petrák - 85. Magda. ŽK: Frelih, Jeřábek. Rozhodovali: Dohál - Ferenc, Hrmo - 1152 divákov.
FC KOŠICE: Kira - Fabiš, Greššák, Šindelář - Qose (81. Sovič), Gallovič, Jonec, Mizerák (85. Petrák) - Faško, Medved, Tidjani (67. Liener). Tréner: Ján Kozák ml.
MFK ZEMPLÍN: Frelih - Jeřábek, Vaško, Volanakis - Magda, Zubairu (46. Musák), Danko, Šimamura, Šimko - van Kessel, Jánošík (79. D. Pavúk). Tréner: Peter Struhár.

Peter Brendza  

.



Uverejnené: 12.03.2024 19:44:42 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.