files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Žofčák prepisoval históriu. Je výnimočné ho mať v tíme, hovorí tréner Straka

Futbalisti MFK Zemplín Michalovce sa konečne dočkali. Po 287 dňoch zaznamenali v lige víťazstvo. Paradoxne naň čakali až do zápasu so Zlatými Moravcami, s ktorými zaznamenali výhru aj v poslednom zápase pred nepriaznivou sériou. V zápase 22. kola základnej časti Niké ligy zdolali doma v súboji dvoch tímov čakajúcich na víťazstvo ViOn 4:1 a odskočili mu v tabuľke na šesť bodov. Práve s takýmto náskokom na zostupujúcu priečku pôjdu do nadstavbovej časti, ktorú odštartujú práve na ihrisku ViOnu budúcu sobotu. 

Michalovčania nezačali sobotňajší zápas ideálne. V dvadsiatej minúte sa priamy kop Jinjolavu odrazil od múru nešťastne za chrbát Freliha. Na koni tak boli Zlaté Moravce, ktoré mohli po chybe Magdu definitívne uzavrieť zápas. Mészároš však zoči-voči Frelihovi minul. Potom už prišli chvíle Michalovčanov. V 43. minúte sa im podarilo vyrovnať. Strelcom gólu bol ich kapitán Igor Žofčák, ktorý sa tak stal prvým futbalistom v Niké lige, ktorý skóroval po štyridsiatke. „Povedal som, že dneska ten gól určite dám. Na zápas prišiel z Bratislavy starší syn, bol tu aj mladší. Veril som, že dnes ten gól dám a prekonám sám seba. Som rád, že som skóroval v štyridsiatke a skórujem aj vo veku 41.rokov,“ dušoval sa po zápase michalovský kapitán, ktorý 41. narodeniny oslávi v apríli. Ten naštartoval víťazný obrat. V druhom polčase po jeho krásnej prihrávke skóroval aj Matúš Marcin, ďalšie góly pridali aj Niarchos s van Kesselom. „Určite všetkým v klube spadol obrovský kameň zo srdca. Zápas sa pre nás nevyvíjal priaznivo, no otočili sme to našou túžbou,“ pokračuje Igor Žofčák, ktorý s malým synčekom prišiel aj na zápasový nástup.

Zemplínčania tak po trénerskej zmene získali štyri body a konečne si užili premiérové víťazstvo. „Nový tréner Straka nás zdravo „nakazil“. Každý od majiteľov klubu až po našu „Renátku“ videl, že dnes to chceme zlomiť. Chceli sme vyhrať a sme radi za to, že sa nám to podarilo. Teraz ale nesmieme poľaviť. Chceme na tejto vlne ísť ďalej a pokračovať v sérii aj v ďalších zápasoch, ktoré nás čakajú,“ poznamenal strelec víťazného gólu Matúš Marcin, ktorý vzápätí zložil poklonu Žofčákovi. „Ja k nemu nemám ani slov... Tá prihrávka, čo mi poslal bola fantastická. Málo hráčov v lige má niečo také výnimočné ako on a ja som strašne šťastný, že môže moju kariéru obohatiť. Tie lopty, čo rozdáva sú neskutočné. Stačí si zakričať a on vám tu loptu dá. Bez neho sme boli o polovicu slabší. Mohli ste to vidieť aj v jeseni, keď nám chýbal. Teraz je spať v plnej sile a na našom výkone to je vidno.“  Poklonu kapitánovi zložil aj tréner František Straka. „Ja ho poznám už zo Sparty Praha, kde sa prejavoval ako srdciar. Takým je aj tu. Určite som rád, že ho mám v tíme a dokedy tu budem, tak bude hrať. Je výnimočné ho v tíme mať.“

Michalovčania ViOnu pred začiatkom nadstavbovej časti odskočili na šesť bodov a aspoň na chvíľu si vydýchli v náročnom boji o záchranu, ktorý ich čaká v zostávajúcich týždňoch. „Oni určite ešte nepovedali posledné slovo a všetci vieme, že ešte musíme zabrať. Tentoraz sme to chceli všetci zlomiť. Vedeli sme, že nás čaká šesťbodový zápas a všetci sme radi, že sme to zvládli. Tréner nás nabádal, aby sme boli agresívni a aby sme išli za víťazstvom,“ podotýka Matúš Macin, podľa ktorého by bolo dobré pokračovať vo víťaznej sérii aj v prvom kole nadstavby, v ktorom sa predstavia  Zemplínčania práve na ihrisku Zlatých Moraviec. „Určite! V stredu nás čaká pohárový zápas s Trnavou a po ňom sa už sústredíme na Zlaté Moravce, aby sme bodovali aj tam,“ dodal Matúš Marcin.  

Základná časť Michalovčanom príliš nevyšla. Síce ju odštartovali remízou 0:0 s vicemajstrom z Dunajskej Stredy, čakanie na víťazstvo bolo až príliš dlhé. Séria duelov bez neho zlomila stoličku pod dvoma trénermi. Až príchod Františka Straku tím naštartoval. Michalovčania siahali na víťazstvo už minulý týždeň v Žiline, kde nešťastne remizovali 1:1. V poslednom kole základnej časti už ďalší týždeň bez neho nepripustili. Nič to ale nemení na tom, že do nadstavby idú z jedenásteho miesta a ani šesťbodový náskok na Zlaté Moravce im ešte záchranu neprináša. „Nedarilo sa nám prevažne výsledkovo. Stále sa na to lepšie pozerá, keď síce nehráte dobre, no bodujete. Nám sa to nedarilo a určite to nebolo ľahké. Ťažko teraz hľadať, kde bola chyba. Čo sa stalo, stalo sa. Konečne sme to prelomili. Hľadať ale chybu iba v jednom jednotlivcovi by bo bola hlúposť. Prehrávame všetci spolu a spolu aj vyhrávame,“ poznamenal Igor Žofčák a následne dodal. „Všetko je už za nami a teraz sa musíme sústrediť na tie zápasy, ktoré nás čakajú, aby sme ich zvládli ako posledný duel základnej časti.“

 

Tú odštartujú v sobotu v Zlatých Moravciach. Ešte predtým si ale môžu zlepšiť chuť za nevydarenou základnou časťou štvrťfinálovým zápasom Slovnaft Cupu s Trnavou, ktorú privítajú v stredu o 17.30 hod. V Slovnaft Cupe sa na domácej pôde predstavia po piatich rokoch a radi by si cez víťaza posledných dvoch edícii zabezpečili postup do semifinále, ktoré hrali doteraz dvakrát. „Určite je tam šanca. Pozriete sa, v semifinále sú Lipany, prečo by tam nemohli byť aj Michalovce. Musíme k tomu dobre pristúpiť. Všetci veríme že môžeme ísť ďalej,“ uviedol k stredajšiemu zápasu Matúš Marcin, ktorý v sobotu strelil už svoj ôsmy tohtosezónny ligový gól.

Peter Brendza  

.



Uverejnené: 03.03.2024 09:30:14 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.