files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Desať trénerov Zemplína v najvyššej súťaži

Desiatym trénerom, ktorý povedie michalovský MFK Zemplín v najvyššej futbalovej súťaži, je Čech František Straka. Šesťdesiatpäťročný rodák z Českých Budějovíc je v tejto sezóne tretím kormidelníkom Michaloviec. Zostáva pred ním jednoznačná úloha, ktorá sa nepodarila jeho dvom predchodcom. Ani Marek Petruš a ani Peter Struhár totiž v tejto sezóne nedokázali s Michalovcami vyhrať. Nestalo sa tak v dvadsiatich zápasov a teda už teraz je jasné, že Straka prichádza s dvoma cieľmi. Konečne začať aj víťaziť a zachrániť Michalovce v najvyššej Niké lige!

Ako spomíname, František Straka je desiatym trénerom, ktorý povedie michalovský Zemplín v Niké lige. Zaujímavosťou je, že bude najstarším lodivodom, ktorý preberie Michalovce a takisto aj druhým trénerom z inej krajiny, ako je Slovensko. Prvým bol jeho krajan František Šturma, mimochodom prvý tréner, ktorý viedol Michalovce v najvyššej súťaži. My sme sa pozreli na všetkých doterajších deviatich kormidelníkov.

František Šturma

Michalovčanov viedli už aj známe trénerské mená, no ani jednému sa nepodarilo to, čo rodákovi z českého Nymburku Františkovi Šturmovi. Je to práve on, kto dokázal doviesť Michalovce do najvyššej súťaže. Stalo sa tak v sezóne 2014/15, kedy Zemplín triumfoval v druhej lige. Zaujímavosťou je, že do najvyššej súťaže vtedy postúpila aj druhá Skalica, na úkor Košíc, ktoré boli z vtedajšej Fortuna ligy vyradené. František Šturma viedol Michalovce v ich premiérovom zápase v najvyššej súťaži, v ktorom privítali Zemplínčania vtedajšieho majstra AS Trenčín (0:1). Michalovčanov viedol v devätnástich dueloch jesennej časti, po nej na základe rozhodnutia vedenia klubu skončil. Naposledy pôsobil ako tréner českého Třinca.

Stanislav Griga

Po Šturmovom konci vedenie klubu našlo jeho nástupcu v podobe Stanislava Grigu. Zaujímavosťou je, že ten pred pôsobením v Michalovciach naposledy viedol slovenskú reprezentáciu, ktorú prebral spoločne s Michalom Hippom v roku 2012. Po niečo vyše roku ale pri tíme skončili a ich nástupcom sa stal Ján Kozák. Griga následne dva a pol roka čakal na ponuku a dostal ju v podobe michalovského Zemplína. Jeho úloha znela jasne – zachrániť Michalovce v najvyššej súťaži, čo sa mu podarilo. Už pred posledným duelom so Žilinou (3:0) avizoval, že ten bude jeho posledným na striedačke Michaloviec. V súčasnosti je jedným z mládežníckych trénerov v MŠK Žilina.

Anton Šoltis

Po Grigovom konci nehľadali Michalovčania jeho nástupcu ďaleko. Ich voľba padla na Grigovho asistenta Antona Šoltisa. Vtedy iba 38-ročný kormidelník sa v búrlivých vodách najvyššej súťaže rozhodne neutopil. Naopak, Michalovčania pod jeho vedením napredovali, a tak nečudo, že sa Šoltis postupne stal služobne najstarším trénerom v lige. Na michalovskej striedačke vydržal viac ako tri roky. K jeho odvolaniu došlo až v novembri 2019, kedy ho nahradil jeho vtedajší asistent Jozef Majoroš. Zaujímavosťou je, že Majoroš pre nepresvedčivé výsledky skončil v marca 2021 a jeho nástupcom sa stal opäť Anton Šoltis. Ten následne doviedol Zemplínčanov k záchrane, novú ponuku pre ďalšiu sezónu ale od klubu nedostal. Podľa našich informácii bol Šoltis jedným z adeptov na uvoľnený post aj tentoraz, vedenie klubu ale vo finále uprednostnilo Františka Straku.

Jozef Majoroš

Po odvolaní Antona Šoltisa napodobnili Michalovčania situáciu z leta 2016. Jeho nástupcom sa stal doterajší asistent Jozef Majoroš. Ten uspel vo všetkých štyroch dueloch jesennej časti sezóny 2019/20 a v jarnej časti sa prebojoval s tímom do nadstavby o titul. V skrátenej nadstavbe ale dosiahol iba dva body a skončil s tímom na šiestom mieste. V nasledujúcej sezóne doplatil na letnú prestavbu kádra, z ktorého odišlo až trinásť hráčov. Zemplínčania sa pod jeho vedením nevedeli poriadne nakopnúť a v apríli 2021 došla vedeniu klubu trpezlivosť, a Majoroša odvolalo. Zaujímavosťou je, že „Čepy“ sa po niečo vyše roku vrátil do klubu, kde viedol tím U19 . Pri ňom ale túto zimu skončil, keďže odišiel trénovať do zahraničia.  

 

Miroslav Nemec

Po tom, čo Šoltis zachránil pre Michalovčanov najvyššiu súťaž sa čakalo, že dostane zmluvu aj pre nastávajúcu sezónu. Nestalo sa tak, keďže vedenie klubu uprednostnilo za hlavného trénera Miroslava Nemca. S ním družstvo začalo výborne, v prvom kole zdolali Dunajskú Stredu 4:1. Následne ale výsledkovo plávalo a po sklamaní z účasti v nadstavbe o záchranu a dvoch kolách v nej prišlo k Nemcovmu odvolaniu. V súčasnosti pôsobí v Zimbabwe v tíme FC Talen Vision, kde je športovým riaditeľom. V tomto tíme v rokoch 2017 a 2020 pôsobil aj ako hlavný tréner.

Norbert Hrnčár a Vladimír Rusnák

Nemcovým nástupcom sa stal Norbert Hrnčár. Aj ten zvládol náročnú misiu záchrany, v nasledujúcej sezóne ale výsledkovo tím nezdvihol. Michalovčania sa opäť neprebojovali do nadstavbovej časti o titul a síce zaznamenali sériu siedmych duelov bez prehry, následné tri porážky ich ale vrátili do boja o záchranu, a pred posledným kolom nadstavby prišlo k Hrnčárovmu odvolaniu.

Jeho nástupcom na jeden zápas sa stal Vladimír Rusnák, športový riaditeľ klubu, ktorý zdolal so svojim tímom Zlaté Moravce 1:0 a zachránil Zemplín v lige. Zaujímavosťou je, že Rusnák dostal priestor byť trénerom na jeden zápas aj v tejto sezóne po odvolaní Mareka Petruša. V treťom kole Slovnaft Cupu družstvo pod jeho vedením vyhralo vo Vranove nad Topľou 2:1. Hrnčár je po konci v Michalovciach bez angažmánu, hoci sa v tejto sezóne v kuloároch povrávalo aj o tom, že by mohol prebrať v najvyššej Niké lige Košice, či Zlaté Moravce...

Marek Petruš a Peter Struhár

V sezóne 2023/24 budú Michalovce viesť až traja tréneri. Stane sa tak po prvýkrát, odkedy sú Zemplínčania v najvyššej súťaži. Sezónu odštartoval na lavičke Marek Petruš, ktorý ale po siedmych dueloch bez víťazstva iba s jedným bodom na konte skončil. Hneď na to sa vrátil do druholigového Prešova, kde pôsobil aj sezónu predtým. Úspešný nebol ani jeho nástupca Peter Struhár.

Ten sa takisto víťazstva nedočkal. V trinástich dueloch dosiahol iba päť remíz a po prehre s Ružomberkom minulú sobotu skončil. Zaujímavosťou je, že bývalý tréner Ružomberka v Michalovciach začína i končil zápasom s týmto tímom...

Tréneri MFK Zemplín v najvyššej súťaži
František Šturma (sezóna 2015/16 - 19 zápasov, v dvoch zápasoch v čase potrestania viedol tím Adrián Devečka)
Stanislav Griga (sezóna 2015/16 - 14 zápasov)
Anton Šoltis (sezóny 2016/17, 2017/18, 2018/19 a 2020/21 - 115 zápasov)
Jozef Majoroš (sezóny 2019/20 a 2020/21 - 45 zápasov)
Miroslav Nemec (sezóna 2021/22 - 24 zápasov, v dvoch zápasoch v čase potrestania viedol tím asistent Richard Hoger) 
Norbert Hrnčár (sezóny 2021/22 a 2022/23 - 39 zápasov) 
Vladimír Rusnák (sezóna 2022/23 - 1 zápas)
Marek Petruš (sezóna 2023/24 - 7 zápasov)
Peter Struhár (sezóna 2023/24 - 13 zápasov)
František Straka (sezóna 2023/24)

Peter Brendza (foto: Peter Brendza a Róbert Andrejov)

.



Uverejnené: 21.02.2024 13:00:53 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.