files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V knižnici sa premietal film Home


 

V piatok podvečer sa v priestoroch Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického premietal francúzsky dokumentárny film „Home“. Hlavným organizátorom bolo michalovské občianske združenie Carpe Diem (OZ CD).  „Film Home už minulého roku  mohli Michalovčania  vidieť v Zemplínskom osvetovom stredisku.  Rozhodli sme sa však , že ho budeme premietať každý rok z  dôvodu jeho zamerania environmentalistiky a hlavne problémov, ktoré sa týkajú najmä ľudskej aktivity na prírodu. Hlavne aby sme uvedomili ľudí aspoň tým takým krôčikom, aby začali trošku inač vnímať to svoje okolie a pridali ruku k dielu, skonštatoval Maroš Vajda, organizátor a štatutár OZ Carpe Diem a dodal „Ako aj v tomto dokumente bolo povedané: máme ešte na to dostatok času, aby sme zachránili sami seba, ale musíme k tomu popridať ruku. Samo sa to nespraví“. Carpe Diem chce začať týmto dokumentom každý rok a  prilákať naňho čo najviac ľudí. Vlani v ZOS sa zišlo pomerne dosť ľudí. Tohtoročná piatková účasť bola menšia. Napriek tomu však organizátori veria, že v budúcom roku pribudne záujemcov omnoho viac.


Nakrúcanie filmu dalo autorom zabrať


Výborne spracovaný dokumentárny film Home nám poskytne skutočný pohľad na problémy, ktorým musí čeliť naša planéta. Poukazuje konkrétne na to, ako dokázal člověk za tu svoju krátku existenciu čo je na Zemi výrazne narušiť rovnováhu jej života. Vznikol spoluprácou režiséra a fotografa Yann Arthus-Bertrand Tombola a producenta Luca Bessona. Nad filmom jeho autor a niekoľko ďalších strávili takmer desať rokov života, a to prevažne v balóne alebo vrtuľníku. Nejde o amatérske dielo, ale o profesionálne spracovaný film, ktorý ukazuje krásy prírody, ale aj drsné rozdiely medzi jednotlivými kontinentmi z mnohých pohľadov. Dokument je zostrihaný z nádherných záberov našej planéty, natočených v  päťdesiatich krajinách celého sveta. Tento film je odkazom pre nás ľudí, že práve teraz nastal čas rozhodnúť sa a zmeniť postoj k našej planéte.

 

Carpe Diem sa aktivizuje naplno

Občianske združenie CARPE DIEM je funkčné od októbra 2009. Hlavnými zakladateľmi a tvorcami myšlienky boli Michal Demko, Mgr. Michal Korpa, Ing. Radovan Radovčič a PhDr. Anton Erby. Štatutármi OZ CD je Maroš Vajda, Michal Demko a tajomníkom Michal Korpa.  

Ich cieľom je napomáhať ochrane a zachovaniu historických, prírodných a kultúrnych pamiatok v oblasti Zemplína, ale aj zvýšeniu uvedomelosti, osobnej zodpovednosti obyvateľov Zemplína za seba samých, svojich spoluobčanov a svoje okolie. Ďalej byť podporou čo sa týka rozvoja kultúry, umenia, športových aktivít a vzdelania. Posilňovať rozvoj osobnej iniciatívy a podnikavosti obyvateľov Zemplína. Zámerom OZ CD je aj združovať obyvateľov Zemplína za účelom skvalitnenia ich životného prostredia. Napomáhať projektom, akciám, ak aj ostatným občianskym združeniam, s ktorými združenie sympatizuje napríklad dobrovoľné darcovstvo krvi, humanitárna pomoc a podobne. Účelom ich plánovania je tiež organizovať diskusie s občanmi, študentmi za účelom osvety a v oblasti environmentalistiky, histórie i výtarného umenia. „Týmto chceme zveľaďovať svoj kraj pre naše ďalšie generácie“, skonštatoval Vajda.

 

Občianske združenie Carpe Diem chystá už o týždeň ďalšiu akciu, na ktorú Vás všetkých srdečne pozýva.

11. februára o 17.hodine v  Zemplínskom osvetovom stredisku sa bude konať prednáška na tému "Národné parky východného Slovenska".

 

Martina Králiková

 


 



Uverejnené: 04.02.2011 12:14:55 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.