files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Peter Kúdelka už nie je trénerom Michaloviec. Prichádza strojca historického bronzu

Peter Kúdelka končí na striedačke HK Dukla Ingema Michalovce. Po štyridsiatich odohraných kolách štvrtý tím Tipos extraligy sa totiž rozhodol pre trénerskú zmenu. Jeho nástupcom sa stal Tomek Valtonen, ktorý Michalovce viedol v sezónach 2020/21 a 2021/22. Bol trénerom tímu, ktorý získal v sezóne 2020/21 historickú bronzovú medailu.

Peter Kúdelka pôsobil v Michalovciach od sezóny 2022/23. Najskôr bol ako asistent pri Tomovi Coolenovi či Romanovi Stantienovi. V januári 2023 sa stal hlavným trénerom tímu a ten následne doviedol do semifinále play-off. Vo štvrťfinále Michalovčania pod jeho vedením vyradili bratislavský Slovan a neboli ďaleko ani od vyradenie HC Košice, ktorý sa neskôr stal majstrom. Chýbalo jedno víťazstvo... „Som strašne rád, že som dostal možnosť pôsobiť v takejto organizácii. Som rád, že som mohol pôsobiť pri tíme, ktorý má vysoké ambície. Bola to pre mňa obrovská výzva a celé moje pôsobenie tu môžem hodnotiť pozitívne,“ zneli prvé slová odvolaného trénera, s ktorým skončil aj jeho asistent Tomáš Surový. „Napriek tomu, že sme na štvrtom mieste v tabuľke, vedenie klubu malo inú predstavu o hre a tréningovom procese,“ uviedol k dôvodom svojho odchodu z Michaloviec Kúdelka. Toho sa zastal aj fanklub, ktorý vyhlásil na určitý čas bojkot domácich duelov a pridať sa vraj chcú aj ďalší fanúšikovia, ktorí nie sú stotožnení s Kúdelkovým odchodom. Z toho ale odchádzajúci tréner nie je nadšený. „Z môjho pohľadu je dôležité, aby fanúšikovia vysielali tímu pozitívnu energiu. Fanúšik by mal podporovať svojich hráčov. Určite by sa mali vyhnúť osobným invektívam na adresu klubu a členov vedenia,“ dodal Kúdelka.

Aj keď mužstvo pod vedením Petra Kúdelku vyhralo v nedeľu na Slovane 2:1, tri boy z Bratislavy mu už pozíciu hlavného trénera nezachránili. „Zavážili hlavne dve prehry s predposlednými Novými Zámkami a posledným Humenným. K rozhodnutiu o skončení Petra Kúdelku prišlo už v piatok po prehre s Humenným. Je neprípustné, aby tím našich kvalít prehral s poslednými dvoma tímami tabuľky v priebehu týždňa pred našim fanúšikom. Ani posledné zápasy neboli ideálne. Herný prejav bol neprípustná na to, aké máme v tejto sezóne ciele a ambície. Družstvo podľa nás potrebovalo nový impulz a tým by mal byť príchod nového trénera Tomeka Valtonena,“ uviedol hlavne dôvody Kúdelkovho konca prezident klubu HK Dukla Ingema Michalovce Marek Michajlo. Podľa jeho slov zmeny v kádri momentálne nie sú na programe dňa. Istým príchodom je zatiaľ americký útočník Josh Wilkins. Naopak, kontrakt končí lotyšskému útočníkovi Patriksovi Zabusovsovi. V klube sa momentálne sústredia na to, aby sa čím skôr do zostavy vrátili zranení Senna Acolatse a Chase Pearson. „Ďalšie zmeny v kádri momentálne neplánujeme, no do konca prestupového termínu je ešte nejaký čas. Nevylučujem teda, že ešte k nejakým príde,“ dodal Michajlo. My dodajme, že prestupový termín konči v polovici februára, teda zhruba o dva týždne... 

Valtonen neprichádza do neznámeho prostredia. V Michalovciach už úspešne pôsobil a na jeho krku visela aj historická bronzová medaila. „Ja sa na návrat do Michaloviec teším. Určite príde aj k nejakým zmenám v zostave, no musíme ustáť najbližšie tri zápasy. V stredu hostíme Košice, v piatok Zvolen a v nedeľu cestujeme do Spišskej Novej Vsi. Následne príde reprezentačná prestávka a v nej by som chcel mužstvo vniesť niečo nové,“ povedal hlavné ciele Tomek Valtonen, ktorého realizačný tím doplní okrem asistenta Mareka Kolbu aj Daniel Sedlák.  

Končil s Košicami, začína s Košicami

Michalovskú Duklu Ingema v najvyššej extralige doteraz viedli piati tréneri. Prvým bol strojca historického postupu Miroslav Chudý, ktorý vydržal sezónu a dva mesiace. V októbri 2020 bol vymenený práve Tomekom Valtonenom. Ten svoje prvé michalovské angažmán vyšperkoval historickým bronzom pre Duklu. Na michalovskej striedačke následne pôsobil aj v sezóne 2021/22, kedy s tímom po štvrtom mieste v základnej časti skončil vo štvrťfinále. Novú sezónu začal ako tréner Kanaďan Tom Coolen, ktorý ale na konci októbra 2022 tiež skončil. Sezónu nedokončil ani jeho nástupca Roman Stantien, ktorého vymenil práve Kúdelka. Ten s tímom postúpil do semifinále play-off a zle nestál ani v pribiehajúcej sezóne. Jeho nástupcom sa stal Tomek Valtonen, pôjde teda o prvý návrat na trénerskú stoličku. Valtonen by mal tím viesť už v stredajšej dohrávke 33.kola proti majstrovským Košiciam. Bude to pre neho špecifická premiéra, keďže práve Košice jeho tím vyradili v sezóne 2021/22.

Peter Brendza

.



Uverejnené: 29.01.2024 17:33:19 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.