files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Druhý postup medzi osmičku najlepších

Hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce opäť prepisujú históriu klubu, ale aj slovenskej hádzanej. Po prvýkrát v histórii sa dostali druhýkrát v rade medzi osem najlepších v EHF Európskom pohári. Zverenky trénera Petra Kostku, ktoré to vlani dotiahli v pohárovej Európe až do semifinále, si vo štvrťfinále celkom dominantne poradili so slovinským ŽRK Mlinotest Ajdovščina. Ten zdolali najskôr v Slovinsku 31:22 a potom aj doma 32:26. V pohárovej Európe tak zvíťazili vo všetkých doterajších šiestich dueloch a v rámci všetkých súťaží ťahajú sériu devätnástich víťazstiev v rade!!!

Devätnáste víťazstvo sa nerodilo ľahko. Michalovčankám chýbala kapitánka Wollingerová, ktorú skolila angína. Možno aj preto sa ťažšie rozbiehali a presadzovali proti vysunutej agresívnej obrane Sloviniek. Od momentu, kedy sa dostali do vedenia, ho už ale z rúk nepustili a výsledkom bolo víťazstvo o šesť gólov. „V domácej odvete sme chceli nielen postúpiť, ale aj vyhrať a ukázať fanúšikom, že sme sa od septembra zlepšili. Cieľom bolo aj ukázať, že náš tím nestojí len na troch, či štyroch hráčkach, ale aj na rotácii. Dôkazom bolo, že sme nastúpili bez Pati Wollingerovej. Trochu som sa toho obával, pretože ide o našu líderku, ktorá vie v kritických situáciách vrátiť nášmu družstvu tvár. Chvíľu to bolo aj vidno. Nakoniec som rád nielen za postup, ale aj za víťazstvo, ktoré sme dosiahli. Rozhodne to nebude pravidlo, aby sa slovenský tím dostal dvakrát po sebe v európskom pohári medzi osmičku najlepších. Nám sa to podarilo, takže sme radi,“ zdôraznil po postupe medzi osmičku najlepších tréner Zemplínčaniek Peter Kostka.

Tajným prianím premožiteľ Kynžvartu

Vo štvrťfinále európskeho pohára č.3 čakajú na Michalovčanky súperi z piatich krajín. Najvýraznejšie zastúpenie vo štvrťfinále má Španielsko, ktoré zastupujú až tri tímy (KH 7 BM Granollers, Rocasa Gran Canaria, Atticgo BM Elche). Osmičku najlepších dopĺňajú tímy z Turecka (Armada Praxis Yalikavaspor), Portugalska (Benfica Lisabon), Holandska (Cabooter Handbal Venlo) a Severného Macedónska (HC Gjorche Petrov WHC Skopje). Práve premožiteľ českého Kynžvartu macedónske Skopje je tajným prianím trénera Petra Kostku pre štvrťfinálového súpera. „Už sú tu iba silné tímy. Najskôr bol mojím prianím práve Kynžvart. Aj sme si s jeho trénerom Peťom Sabadkom esemeskovali, žeby to bolo výborné stretnúť sa aj v pohári. Chýbali im ale dva góly. Práve Skopje by som chcel za súpera vo štvrťfinále. Je to ale žreb a ten budeme rešpektovať, či to budú Španielky, Turkyne, Portugalčanky, Holanďanky, alebo mnou želané Macedónky,“ uviedol k možnému súperovi Kostka. My dodajme, že žreb sa uskutoční v utorok predpoludním v sídle EHF v rakúskej Viedni.

Devätnáste víťazstvo za sebou

Michalovčanky síce prehrali v prvom kole MOL ligy v Dunajskej Strede, odvtedy sa ale vezú na víťaznej vlne. Výhra nad Ajdovščinou bola už devätnásta v poradí. Zemplínčanky vyhrali vo všetkých šiestich dueloch EHF Európskeho pohára, v semifinále Slovenského pohára, ako aj vo zvyšných dvanástich dueloch MOL ligy. „Je to dôkaz toho, že sa pripravujeme poctivo a záťaž rozkladáme na viacero hráčok. Minulý rok sme mali úzky káder a na to sme doplácali. Teraz máme jedno z najstarších družstiev a to sa musí ukázať. Teší ma ale aj fakt, že sa do hry čoraz viac dostávajú mladé. Proti Slavii výborne zahrala Soskyda, ktorá dobrú formu ukázala aj tentoraz. Máme aj ďalšie mladé hráčky. Práve o tom je tím, že dievčatá nepozerajú na zadnú stranu dresu, ale na prednú. Chcú klub posunúť ďalej,“ podotýka Kostka. Ten mal v nedeľu k dispozícii aj novú posilu, 22-ročnú Brazílčanku Alinu Isabel Biegerovú, ktorú klub stihol vybaviť administratívne iba tesne pred odvetným duelom s Ajdovščinou.

Cieľom návrat titulu, aj zopakovanie vlaňajšej Európy

Zemplínčanky to majú rozbehnuté výborne. Dostali sa medzi osem najlepších v európskom pohári a sú aj na čele MOL ligy. V nej majú pred prenasledovateľmi trojbodový náskok a istotu môžu mať už po súbojoch v Šali, Porube a domácom s Mostom. „Práve v domácom zápase s Mostom by sme chceli potvrdiť víťazstvo v lige. Následne nás čaká obhajoba Slovenského pohára a potom už príde domáca nadstavba. Cieľom je získať slovenský titul, obhájiť pohár a chceme sa pobiť aj o zopakovanie semifinále v európskom pohári. Samozrejme, chceme byť aj najvyššie v MOL lige,“ dodal ešte k cieľom Peter Kostka.

Pri neúčasti kapitánky Wollingerovej v nedeľu tým potiahla ďalšia skúsená hráčka Marianna Paľová. Tá zaznamenala šesť presných zásahov a po Emílii Kowalikovej bola druhou najlepšou strelkyňou tímu. „Vedeli sme, že máme pred odvetným zápasom náskok, no do duelu sme išli, ako by bolo 0:0. Určite nám Paťa chýbala. Je to „mozog“ našej hry. Tie hráčky, čo hrali na strednej spojke ju ale dobre zastúpili a všetky sme rady, že sa nám podarilo postúpiť medzi osmičku najlepších,“ zdôraznil po odvetnom zápase s Ajdovščinou Paľová, podľa ktorej ďalších slov sú ciele Iuventy v pohári maximalistické. „Chceme ísť čo najďalej, možno aj do finále. Ja osobne si súpera nevyberám. V súčasnej situácii to už asi aj bude jedno, pretože každý z týchto súperov, čo postúpili do štvrťfinále, je ťažký.“

Peter Brendza

.



Uverejnené: 22.01.2024 18:05:46 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.