files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Šiesti Michalovčania na juniorskom svetovom šampionáte

Na prelome rokov sa pravidelne uskutočňujú majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov v ľadovom hokeji. Každý rok tak sledovanie prestížneho juniorského šampionátu spestruje fanúšikovi nielen vianočné, ale aj novoročné sviatky, či sviatky Troch kráľov. Šampionát sa odohrá aj tentoraz. Hrať sa bude na mieste, ktoré slovenskému hokeju prinieslo historický úspech. Vo švédskom Göteborgu.

Slováci poskladali veľmi talentovaný tím s jedenástimi hráčmi, ktorí prešli draftom NHL. Ako sme spomínali už minule, v kádri trénera Ivana Feneša, ktorý má tentoraz viac ako štvrťfinálové ambície, je aj obranca HK Dukla Ingema Michalovce Milan Pišoja. Realizačný tím dopĺňajú súčasný asistent Dukly Tomáš Surový, ktorý je s reprezentáciou ako konzultant a kustód Marek Jenčík. Zaujímavosťou je, že v minulosti bol kustódom juniorskej reprezentácie aj ďalší Michalovčan, Maroš Solenský, ktorý pre zmenu na mesiac nahrádza Jenčíka pri mužoch Dukly. My sme sa v našom článku, v ktorom sa pozeráme na päťdesiat rokov michalovského hokeja pozreli aj na to, koľkí Michalovčania si zahrali na svetových šampionátoch do dvadsať rokov. Bolo ich šesť!

Prvým bol Kudroč

Prvým bol obranca Kristián Kudroč. Kremenitý bek, ktorý bol ako doteraz jediný hráč z metropoly Zemplína draftovaný tímom NHL, sa na svetovom šampionáte predstavil na prelome rokov 1999/2000. Mimochodom, aj vtedy mal tím veľké ambície. Boli v ňom hráči, ktorí si rok predtým vybojovali bronzové medaily. V tíme bol napríklad aj Marián Gáborík, ale aj Ladislav Nagy, Rastislav Staňa, Tomáš Surový (súčasný asistent trénera v Dukle Michalovce), Tomáš Kopecký, Branislav Mezei, Branko Radivojevič, Marcel Hossa, Martin Cibák, Juraj Kolník a Milan Zálešík. Všetci títo spoločne s Kudorčom si potom zahrali aj v NHL, čo dokazuje, že kvalita v tíme rozhodne bola. Gáborík a Cibák boli dokonca aj víťazmi Stanlyho pohára. Slovákom sa vo Švédsku vôbec nedarilo a zachránili sa až na poslednú chvíľu. Kudroč odohral všetkých sedem duelov. Jeho kariéra sa následne rozvíjala podľa predstáv. Zahral si v NHL, KHL, ale aj v najvyšších súťažiach vo Švédsku, Fínsku a Česku. V roku 2012 získal na majstrovstvách sveta striebornú medailu, v roku 1998 na dorasteneckom svetovom šampionáte bral bronz. Doteraz je hráčom, ktorý z Michaloviec odohral v NHL najviac duelov (26) a získal aj najviac bodov (2+2).

Najproduktívnejší Regenda

Blízko k jeho prekonaniu je Pavol Regenda a to v oboch týchto štatistikách. Doteraz odohral súčasný slovenský reprezentant štrnásť duelov, v ktorých zaznamenal tri kanadské body. Súčasný prospekt Anaheimu Ducks, ktorý pauzuje momentálne pre zranenie v dolnej časti tela a sezónu začal v AHL v tíme San Diego Gulls, kde patril medzi najproduktívnejších hráčov, je takisto jedným zo šiestich hráčov, ktorí si zahrali medzi svetovou elitou. Stalo sa tak na šampionáte na prelome rokov 2019 a 2020 v kanadskom Vancouveri. Jeho spoluhráčmi boli napríklad aj Martin Feherváry, Adam Ružička a Martin Pospíšil, ktorí sú už hráčmi NHL. Regenda zaznamenal v šiestich dueloch tri kanadské body za jeden gól a dve asistencie. Doteraz ani jeden z Michalovčanov nezískal na svetovom juniorskom šampionáte viac kanadských bodov.

Rok pred Regendom si na svetovom šampionáte do dvadsať rokov zahral aj Samuel Solenský. Ten bol rok a pol predtým kapitánom tímu do osemnásť rokov, ktorý získal na šampionáte piate miesto.  Jeho spoluhráčmi boli napríklad aj Samuel Buček, Marián Studenič, ale aj Feherváry s Ružičkom a Pospíšilom. Slováci obsadili v Buffale solídne šieste miesto, Solenský, v súčasnosti hráč michalovskej Dukly Ingema, v piatich dueloch zaznamenal jednu prihrávku na gól.

Bobošovi tesne ušla medaila

Medzi Kudročom a dvojicou útočníkov si na juniorskom šampionáte zahrali ešte dvaja Michalovčania, ďalším dvom unikol šampionát iba o vlások kvôli zraneniam. Sedem rokov po Kudročovi si taktiež na šampionáte vo Švédsku, kde sa hrá mimochodom aj tento rok, zahral ďalší obranca Michal Kozák. Ten už v súčasnosti hokej aktívne nehráva, do reprezentácie sa dostal cez pôsobenie v HC Košice a v projekte do dvadsať rokov. Slováci na prelome rokov 2007 a 2008 obsadili ôsme miesto, Kozák hral vo všetkých šiestich dueloch. O ďalšie tri roky na prelome rokov 2011/2012 si na juniorskom svetovom šampionáte zahral prvý michalovský útočník. Bol ním Matej Hinďoš. V tíme vtedajšieho trénera Ernesta Bokroša bol napríklad aj Tomáš Jurčo, ktorý si neskôr zahral v NHL, či Marko Daňo, Martin Marinčin, alebo Peter Čerešňák. Hinďoš si vtedy v Calgary či Edmontone zahral vo všetkých šiestich dueloch, zaknihoval v nich jednu prihrávku. Šampionát vtedy unikom kvôli zraneniu ďalšiemu útočníkovi Petrovi Boltunovi, taktiež vtedy hráčovi HC Košice.

V roku 2015 šampionát pre zranenie tesne unikol obrancovi Martinovi Bobošovi, ktorý tak prišiel o bronzovú medailu. Naopak, v Montreale a Toronte si vtedy zachytal Dávid Okoličány, vtedajší brankár HK Dukla Ingema Michalovce. Ten ale nie je rodeným Michalovčanom... Nateraz posledným hráčom z Michaloviec, ktorý sa predstavil na svetovom juniorskom šampionáte je Adam Stripai. Obranca HK Dukla Ingema Michalovce sa predstavil na preloženom šampionáte v lete 2022. Odohral na ňom štyri zápasy bez bodového zápisu. 

Každý zápas presne napoludnie

Slováci vstúpia do šampionátu v Göteborgu v utorok 26.decembra súbojom s Českom. O deň neskôr sa predstavia proti Švajčiarom, v piatok 29.decembra ich čaká konfrontácia s Nórskom a na Silvestra s USA. Všetky zápasy sa začínajú od 12.00 hod. Ako sme spomínali, vzhľadom na kvalitu kádra, v ktorom je jedenásť draftovaných hráčov, nebude jediným cieľom tímu postup do štvrťfinále, ale aj úspech v ňom. A to podotýkame, že trénerovi Fenešovi budú chýbať dvaja najvyššie drafotvaní hráči z roku 2022 Juraj Slafkovský a Šimon Nemec, ktorí sú už stabilnými hráčmi NHL. 

Peter Brendza 

.



Uverejnené: 26.12.2023 15:45:26 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.