files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Cena mesta pristála aj v rukách michalovského kapitána či kapitánky Iuventy

Mesto Michalovce každoročne oceňuje Cenou mesta a Cenou primátora úspešných a talentovaných ľudí z rôznych oblastí života, ktorí sa podieľajú na jeho rozvoji a reprezentujú ho na Slovensku i v zahraničí. Ceny mesta Michalovce a Ceny primátora boli štrnástim jednotlivcom a trom kolektívom odovzdané na Slávnostnom mestskom zastupiteľstve v piatok 8. decembra.

Podujatie sa uskutočnilo vo veľkej sále Mestského kultúrneho strediska v Michalovciach a v kultúrnom programe vystúpilo sláčikové kvarteto LenartQuartet. Primátor mesta Michalovce vo svojom príhovore okrem iného povedal: Títo ocenení patria k tým ľuďom, ktorí veľmi dobre vedia, že tajomstvom úspechu nie je žiadna mágia ani obrovský talent. Je to výsledok prípravy, tvrdej práce a tiež poučenia sa z chýb a zlyhaní. Osobné nasadenie, profesionalita, snaha vedieť o svete čo najviac, získavať informácie, chcieť byť múdry, to je jedna stránka. Zároveň však platí, že nikto z nás tu na tejto zemi nie je ostrovom sám pre seba. Ocenení jednotlivci aj zástupcovia kolektívov, ktorí tu dnes sedia, sú toho živým dôkazom. Dovolím si povedať, že o všetkých z nich je pravdivá skutočnosť, že mnohokrát nesebecky konali dobro pre iných, pomáhali radami aj skutkami, a možno aj za cenu osobnej straty. Dokázali pre blaho druhých obetovať kúsok seba a svoj čas venovať problémom iných.“

CENY MESTA ZA ROK 2023

Návrhy na udelenie Ceny mesta môžu predložiť mestskému zastupiteľstvu poslanci mestského zastupiteľstva, primátor mesta a mimovládne organizácie. Písomné návrhy so zdôvodnením sa podávajú na podateľni mestského úradu do 30. Júna kalendárneho roka. Podané návrhy vyhodnotia komisie mestského zastupiteľstva. Na základe ich odporúčania sú návrhy predložené na prerokovanie mestskej rade následne na schválenie mestskému zastupiteľstvu. Ceny mesta Michalovce budú odovzdané na slávnostnom mestskom zastupiteľstve 8. decembra. Ceny mesta za rok 2023 boli schválené štyrom jednotlivcom a jednému kolektívu.

Nicol Lucák Čupková

(za aktívnu reprezentáciu mesta a Slovenska v ženskom hokeji)

Nicol Lucák Čupková je michalovskou odchovankyňou ženského hokejového klubu. Je slovenskou reprezentantkou v ľadovom hokeji, účastníčkou turnaja Zimných olympijských hier 2010 vo Vancouveri a elitnej divízie majstrovstiev sveta 2011 vo Švajčiarsku a 2012 v USA. Narodila sa v Košiciach, ale od malička vyrastala v Michalovciach, kde od štyroch rokov začala trénovať a hrávať hokej. Posledné tri roky v základnej škole okrem toho, že bola platnou hráčkou v družstve michalovských žiakov (chlapcov), hosťovala aj v prvoligových ženských družstvách v Prešove a v Poprade. V Michalovciach pôsobila v mládežníckych kategóriách. Bola kapitánkou seniorskej ženskej reprezentácie, zúčastnila sa ZOH 2010 vo Vancouveri, kde zaznamenala jeden gól a dve asistencie. Na majstrovstvách sveta zaznamenala v 38 zápasoch 21 gólov a 15 asistencií. Víťazkou ankety v kategórii Najlepšia hokejistka sa stala trikrát, a to v rokoch 2019, 2021 a 2022. Po desiatich sezónach v ruskom tíme Agideľ Ufa, s ktorým získala tri majstrovské tituly v ženskej KHL, sa vrátila na Slovensko v čase, keď začala ruská agresia na Ukrajine a rozhodla sa ukončiť svoju hráčsku kariéru. Pri hokeji zostala ako trénerka slovenskej hokejovej reprezentácie do 16 rokov, ale aj ako trénerka mládeže v severočeskom Liberci.

Lívia Kalaninová rod. Dittelová

(pri príležitosti 20. výročia zisku historicky prvého titulu majsteriek Slovenska v hádzanej žien pre MŠK Iuventu Michalovce)

Lívia Kalaninová, rod. Dittelová, je jednou z najvýraznejších odchovankýň klubu Iuventa Michalovce, dlhoročná pivotka a kapitánka zároveň. Už ako žiačka bola veľmi aktívna a venovala sa rôznym kolektívnym športom. Aj keď sa hádzanej začala venovať pomerne neskoro, v siedmom ročníku základnej školy, už ako 16-ročná stredoškoláčka zažila prvý vážny kontakt s vrcholovou hádzanou, keď si ju do družstva michalovských žien vtedajšieho Zekonu Michalovce vybral tréner Štefan Rapáč. Po strednej škole ju zlákala ponuka z Interu Bratislava. Popri náročných tréningoch a zápasoch stíhala aj štúdium trénerstva na FTVŠ UK v Bratislave, ktoré úspešne ukončila. Počas kariéry nepohrdla ani reprezentačnými pozvánkami. Začínala ako kadetka a postupne prešla cez juniorský výber až k ženám. Vo svojom obľúbenom športe neskôr pokračovala v rodnom meste a do svojho materského klubu sa vrátila pred sezónou, ktorá by sa dala nazvať zlomovou pre michalovskú ženskú hádzanú. Práve úspešný ročník 2001/2002 znamenal postup medzi hádzanársku elitu. V sezóne 2002/2003 sa spolu s družstvom Iuventy zaslúžila o získanie historicky prvého titulu majsteriek Slovenska a svoju úspešnú sezónu potvrdila aj ziskom Slovenského pohára a spečatila tak zisk historického double. Nikdy neprestala byť srdcom v Iuvente a je členkou Správnej rady MŠK Iuventa Michalovce. Od roku 2014 pracuje na Mestskom úrade Michalovce na úseku práce s deťmi a mládežou.

MUDr. Gabriel Valiska

(za vynikajúce trénerské výkony v oblasti športu, propagáciu mesta i Slovenskej republiky v zahraničí a pri príležitosti životného jubilea 65 rokov)

MUDr. Gabriel Valiska študoval na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach, ktorú úspešne ukončil v r. 1983. Do r. 1989 pracoval na ortopedickom oddelení nemocnice v Šaci, v rokoch 1989 – 1993 pôsobil ako lekár v Tripolise v Líbyi. Absolvoval odborné ortopedické stáže v Yorku, v štáte Pensylvánia, na ortopedickej klinike vo Viedni a na ortopedickej klinike v Mníchove. Od r. 1996 pracuje ako súkromný lekár špecialista v ortopedickej a telovýchovnej ambulancii v Michalovciach. Dlhoročné skúsenosti a vedomosti opakovane prezentoval ako lektor na kongresoch športovej medicíny a Národného športového centra. Svoj voľný čas zasvätil atletike, ktorej sa venuje od detstva a v súčasnosti pôsobí ako tréner atletiky športového klubu ŠK Comenium pri IV. ZŠ v Michalovciach. Medzi jeho najvýznamnejšie výsledky ako trénera športovcov patrí účasť na EYOF 1997, Lisabon (Radka Dovicová, skok do diaľky), 3. miesto na Majstrovstvách SR v atletike dospelých 2002, Košice (Martin Lazor, beh na 200 m). Jeho zverenec, Ezayedi Ali, člen ŠK Comenium pri IV. ZŠ v Michalovciach v rokoch 1994 až 2008, bol reprezentantom Líbye a účastníkom Majstrovstiev sveta v atletike (1500 m), 1999, Španielsko a 2001 Kanada, účastník Majstrovstiev sveta v polmaratóne, 1997 Košice a 1998 Zürich, účastník Majstrovstiev sveta v cezpoľnom behu, 1998 Maroko a taktiež účastník Olympijských hier, beh na1500 m, 1996, USA, v maratóne Atény 2004 a Peking 2008. Počas pôsobenia G. Valisku ako konzultanta a kondičného trénera sa hádzanárky Iuventa Michalovce stali prvýkrát majsterkami medzinárodnej ligy. Gabriel Valiska je trénerom atlétky Kataríny Berešovej, reprezentantky SR, a tiež konzultantom reprezentantiek SR v biatlone, sestier Fialkových.

Igor Žofčák

(za dlhoročnú reprezentáciu mesta Michalovce v najvyšších slovenských i zahraničných futbalových súťažiach a pri príležitosti 40. narodenín)

Igor Žofčák je profesionálny futbalista, hrajúci za klub MFK Zemplín Michalovce ako stredný záložník. Je odchovancom Michaloviec, no profesionálnu kariéru začal v Ružomberku (2001- 2007). V roku 2007 si ho vyhliadla Sparta Praha, z ktorej v roku 2008 hosťoval v Jablonci. V roku 2010 sa vrátil na Slovensko, konkrétne do Slovana Bratislava. V roku 2015 si vyskúšal aj angažmán v Maďarsku. V roku 2016 sa vrátil do rodného mesta a v michalovskom klube oblieka dres s číslom 10. K jeho úspechom patrí trikrát titul slovenského majstra a dvakrát víťaz pohára ŠK Slovan Bratislava, slovenský majster a víťaz pohára MFK Ružomberok, český majster a víťaz superpohára AC Sparta Praha, tretie miesto na majstrovstvách Európy futbalistov do 19 rokov v Nórsku. Celkovo štartoval za slovenskú reprezentáciu 14-krát.

Základná škola, J. Švermu 6, Michalovce

(pri príležitosti 70. výročia vzniku školy)

Vznik Základnej školy na Ulici J. Švermu 6, sa viaže k roku 1953, keď bola zapísaná do siete škôl na Slovensku. V tom čase mala názov II. osemročná stredná škola a sídlila v budove dnešnej zdravotníckej školy. V školskom roku 1961/62 bola premenovaná na II. základnú deväťročnú školu. Podľa dostupných zdrojov sa dovtedy vo vedení školy vystriedali Juraj Šamudovský, Anna Čarná, Juraj Tkáč, Ladislav Kniežo, Vojtech Švingal. Nová etapa v histórii školy začína v šk. roku 1980/81, keď sa presťahovala do novej budovy na Švermovej ulici. Riaditeľmi školy boli postupne: Štefan Varga, Ľuboslav Mikloš, Rudolf Ivan a Yvonne Kobilicová. V súčasnosti školu vedie Ján Džara. Riadny chod školy v súčasnosti zabezpečuje 50 pedagogických a 18 nepedagogických zamestnancov. V škole pôsobí aj školský psychológ. V šk. roku 1991/1992 bola zriadená výberová trieda s rozšíreným vyučovaním matematiky a prírodovedných predmetov. Znamenalo to ďalší kvalitatívny stupienok v poskytovaní základného vzdelania, o čom svedčia výsledky, ktoré žiaci dosahujú v olympiádach a súťažiach v rámci okresu, kraja, ale aj na celo- slovenskej a medzinárodnej úrovni. V popoludňajších hodinách žiaci majú možnosť navštevovať školský klub detí a tiež Centrum voľného času, ktoré poskytuje žiakom kultúrne a športové aktivity v 13 útvaroch. Škola je držiteľkou certifikátu Škola podporujúca zdravie. Za najlepšie zrealizovaný environmentálny projekt, zameraný na monitoring výskytu divokých skládok, získala Cenu ministra životného prostredia, je členom Klubu škôl enviromentálneho minima. Dlhoročnú tradíciu mal Festival kultúrno-umeleckej činnosti žiakov michalovských základných škôl so zahraničnou účasťou. Vďaka hlasovaniu rodičov a žiakov v škole pôsobí aj Akadémia Mateja Tótha, ktorá zabezpečuje pre žiakov 1. – 4. ročníka bezplatné tréningy v O2 Športovej akadémii Mateja Tótha. Bezbariérový prístup do školy, úpravy tried a hygienických zariadení a výťah pre vozičkárov umožňujú, aby sa v škole vzdelávali aj žiaci so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami a zdravotným znevýhodnením.

CENY PRIMÁTORA MESTA ZA ROK 2023

V zmysle schváleného štatútu mesta Michalovce primátor udeľuje jednotlivcom alebo kolektívom Cenu primátora mesta Michalovce. Návrhy na udelenie tejto ceny predkladá aj mestská rada Michalovce, o jej udelení rozhoduje primátor mesta. Toto ocenenie dostávajú spravidla občania mesta najmä za úspešnú a záslužnú činnosť v prospech mesta. Ceny primátora budú oceneným odovzdané na slávnostnom mestskom zastupiteľstve 8. decembra. Ceny primátora za rok 2023 boli udelené desiatim jednotlivcom a dvom kolektívom.

Valéria Hocmanová

(za dlhoročnú prácu v oblasti umeleckého školstva a úspešnú výchovu mladých husľových talentov)

Valéria Hocmanová sa narodila v Michalovciach. Po ukončení Ľudovej školy umenia v Michalovciach pokračovala v štúdiu hry na husliach na Konzervatóriu v Bratislave. Po ukončení štúdia v roku 1975 vyučovala hru na husliach a hudobnú náuku v Ľudovej škole umenia v Michalovciach (neskôr základná umelecká škola). Lásku k umeniu rozdávala deťom 43 rokov. Prostredníctvom umenia rozvíjala nielen  vzťah k samotnému umeniu, ale aj k ľuďom. Okrem sólovej klasickej hudby pestovala vzťah detí a mládeže aj ku komornej a orchestrálnej hudbe. Dokázala získať záujem pre tento krásny hudobný nástroj od detí z materských škôl až po dospelých. Počas svojej profesionálnej dráhy dosiahla so svojimi žiakmi a študentmi celý rad celoslovenských a medzinárodných úspechov. Zo súťaží si odnášali prvé miesta a zlaté pásma. Viacerí jej žiaci dnes pôsobia ako pedagógovia. Aj keď sa mnohí nestali profesionálnymi umelcami, pokračovali v účinkovaní vo folklórnych súboroch ako primáši, hráči na husliach, kontrabase a v sláčikových orchestroch klasickej hudby a prinášali radosť poslucháčom a divákom na koncertoch. Valéria Hocmanová bola dlhoročnou vedúcou a dirigentkou sláčikového orchestra ZUŠ, s ktorým získala cenné úspechy na prehliadke komornej hudby Divertimento musicale a predstavila sa poslucháčom na stovkách vystúpení a koncertov v MsKS a Zemplínskom múzeu. Svoju pedagogickú činnosť v Základnej umeleckej škole Michalovce ukončila v roku 2017. V roku 2022 oslávila okrúhle životné jubileum.

ThDr. Michal Kaňa

(pri príležitosti 110. výročia nedožitých narodenín slovenského kňaza, literáta Gorazda Zvonického, rodáka z Michaloviec – Močarian)

Michal Kaňa sa narodil v Selenči, v slovenskej obci v Srbsku, v provincii Vojvodina. V roku 1961 vznikol v Ríme Slovenský ústav sv. Cyrila a Metoda. Študovali tam slovenskí chlapci, žijúci mimo Československa, a v roku 1969 doň nastúpil aj M. Kaňa. V tom čase tam žil a pôsobil aj Gorazd Zvonický. Nielenže bol ich pedagógom, ale nahrádzal im aj otca. Všetci jeho študenti ho mali vo veľkej úcte. Po ukončení štúdií M. Kaňa vyučoval v Slovenskom ústave sv. Cyrila a Metoda. Ako juhoslovanský občan mal možnosť cestovať bez obmedzení do Československa a stal sa spojkou pri prenášaní informácií medzi Rímom a slovenskými saleziánmi a tiež prevážal náboženskú literatúru, ktorá bola v tom čase v Československu zakázaná. Tajnú prácu pre cirkev robil do roku 1983, kedy odišiel z rehole a cirkvi a oženil sa. V roku 2012 odišiel Michal Kaňa do zaslúženého dôchodku. S Michalovcami ho spája úprimný vzťah s Gorazdom Zvonickým. V roku 2013, pri príležitosti 100. Výročia nedožitých narodenín Gorazda Zvonického, sa Michal Kaňa spojil s obyvateľmi Močarian so žiadosťou o založenie slávnosti Večer Gorazda Zvonického, čím sa stal zakladajúcim členom. Aj napriek tomu, že M. Kaňa žije vo Viedni, nevynechal ani jeden rok, aby sa so svojimi spolužiakmi a zároveň žiakmi Gorazda Zvonického nezúčastnili slávnosti. V tomto roku sa podujatie konalo už po desiatykrát.

Lujza Lea Lavriková

(za reprezentáciu nášho mesta na svetovej výstave a za vynikajúce umiestnenia na medzinárodných súťažiach)

Lujza Lea Lavriková je študentkou 2. ročníka Gymnázia P. Horova, má 17 rokov a venuje sa matematike, fyzike aj biológii na špičkovej vedeckej úrovni. Vyhráva celoštátne olympiády a je pravidelnou účastníčkou medzinárodných tímových projektov mladých vedcov. Ešte ako žiačka Základnej školy na Okružnej ulici vytvorila v r. 2019 projekt Konfuciova teória vody v slovenskej prírode, v ktorom sa venovala problematike vody a hospodárenia s ňou. Za projekt dostala na Medzinárodnej mládežníckej on-line vedeckej súťaži IRCYS 2020, Indonézia, špeciálnu cenu WIIPA – Svetovej asociácie pre vynálezy a duševné vlastníctvo. Získala účasť na prestížnej výstave Design EXPO na Taiwane v Indonézii, no pre pandémiu nemohla vycestovať. Koncom roka 2021 sa Lujza Lea zúčastnila Medzinárodnej olympiády mladých vedcov v Abu Dhabí, kde získala striebornú medailu. V decembri 2022 bola na prijatí u prezidentky Zuzany Čaputovej pri príležitosti slávnostného vyhodnotenia medzinárodných predmetových olympiád a súťaží a preniesla aj príhovor za študentov. V tomto školskom roku 2022/2023 absolvovala simulovanú misiu na Mars, do ktorej boli vybraní zo Slovenska iba dvaja študenti. V júli bola ako kapitánka súčasťou slovenského tímu na Medzinárodnom turnaji mladých fyzikov v Pakistane, kde získali zlaté medaily. Okrem vedy vyniká Lujza aj v umení. Za poviedku Sliepky pani Riplovej získala Cenu ministerky školstva, za báseň Andrej – pocta Andrejovi Sládkovičovi dostala Cenu primátorky mesta Snina.

Eva Padová

(za aktívnu reprezentáciu mesta na domácich a zahraničných súťažiach v silovom trojboji a Mas-wrestlingu)

Eva Padová je členkou ŠK Zemplín Michalovce silový trojboj. Športový oddiel aj mesto Michalovce aktívne reprezentuje od roku 2014 na domácich aj zahraničných súťažiach v silovom trojboji a mas-wrestlingu, na ktorých dosiahla mimoriadne úspechy. V roku 2023 sa zúčastnila Medzinárodných majstrovstiev Slovenska v tlaku na lavičke a mŕtvom ťahu a získala 1. miesto v mŕtvom ťahu. Na svetovom pohári World Cup Visegrad4 v Českej republike si vybojovala 1. miesto v silovom trojboji. V roku 2022 na Majstrovstvách Európy v Českej republike sa stala dvojnásobnou majsterkou Európy, získala 1. mieste v mŕtvom ťahu a 1. miesto v tlaku na lavičke. Eva Padová sa od roku 2019 venuje aj trénerskej činnosti. Pravidelne sa vzdeláva a absolvuje rôzne školenia a certifikované kurzy pre svoj rozvoj, čím šíri dobré meno oddielu ŠK Zemplín Michalovce silový trojboj a mesta Michalovce. Svojou trénerskou činnosťou napomáha k výchove mládeže a k dobrým výsledkom aj ostatným členom oddielu, ktorých pripravuje na silový trojboj a mas-wrestling.

Mgr. Peter Piskay

(za dlhoročnú angažovanú prácu a aktívny podiel pri organizovaní športových podujatí v meste Michalovce a pri príležitosti životného jubilea)

Mgr. Peter Piskay sa narodil v r. 1963 v Dvoriankach. Po skončení základnej školy sa stal študentom Gymnázia v Trebišove. Po maturite v r. 1981 nastúpil na Pedagogickú fakultu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove, ktorú úspešne ukončil v r. 1987. Celá jeho pracovná kariéra je spätá so športom. V rokoch 1987 – 1998 bol gestorom športových súťaží žiakov základných škôl v okrese Michalovce ako vedúci oddelenia telesnej výchovy a športu v Centre voľného času. Výraznou mierou sa v tomto období podieľal taktiež na organizovaní mestskej športovej olympiády žiakov základných škôl. V r. 1998 nastúpil ako učiteľ telesnej výchovy na Strednú odbornú školu obchodu a služieb v Michalovciach, kde pôsobí dodnes. Pracuje v komisii mestských športových súťaží pri odbore školstva a športu, bol taktiež členom komisie školstva, mládeže a športu mestského úradu v Michalovciach. V roku 2019, keď Michalovce získali titul Európske mesto športu, nezištne pomáhal pri organizácii športových podujatí. Dlhé roky pôsobil v organizačnom tíme mestských bežeckých podujatí ako hlavný rozhodca, tiež ako organizátor športových súťaží pre stredné školy O pohár primátora mesta Michalovce. Od roku 2007 pôsobí v štruktúrach MFK Zemplín, kde prešiel viacerými postami. Verejnosť pozná P. Piskaya aj ako organizátora okresných a krajských súťaží v rôznych druhoch športu v rámci dlhodobých športových súťaží Košického samosprávneho kraja O pohár predsedu KSK a súťaží vyhlasovaných MŠVVaŠ SR. Je pracovitý, zásadový a svojou prácou v oblasti športu vedie svojich žiakov k láske k športu a k aktívnemu tráveniu svojho voľného času.

Občianske združenie Návraty

(za dlhoročné organizovanie verejnoprospešných podujatí, ktoré významným spôsobom prispeli ku kultúrnemu a športovému rozvoju mesta a jeho propagácii doma i zahraničí)

Občianske združenie Návraty patrí k najstarším mimovládnym organizáciám na území mesta Michalovce. Svoju verejnoprospešnú činnosť začalo v r. 1995 organizovaním splavovania zemplínskych riek. Podujatie má celoslovenský charakter a medzinárodný presah a spája občanov bez ohľadu na vierovyznanie, politické preferencie či národnosť do jedného kolektívu. Slovo „návraty“ vyjadruje ciele tohto nevšedného podujatia. Ide o viacero rôznych „návratov“: návrat ľudí počítačového veku ku krásam prírody, symbolické návraty do dávnej dejinnej minulosti, ktorú si účastníci pripomínajú prehliadkou historických lokalít a pamiatok, taktiež sú to návraty k posolstvu slovanských vierozvestov Cyrila a Metoda, počas sviatku ktorých sa splavovanie uskutočňuje, teda k myšlienkam porozumenia, vzájomnosti a lásky. K splavovaniu neskôr pribudli ďalšie podujatia, ktoré si rýchlo našli svojich priaznivcov a niektoré boli pre náš región aj priekopnícke. Patrí medzi ne zimné otužovanie v studenom Laborci (Živá biela voda) alebo hromadné púšťanie šarkanov (Michalovská šarkaniáda). Združenie má vo svojej histórii tiež podujatia ako reprezentačný ples, jarný splav Laborca, cyklonávraty, hviezdicový turistický výstup na Vihorlat a výstup štyri zemplínske hrady. Prvými organizátormi podujatí a zakladateľmi boli František Džuppa, Marián Lukáč, Ladislav Jakubkovič, Marek Kočiš, Milan Duška, Pavol Hajduk. Neskôr pribudli Ján Kmec, Jarmila Kmecová, Emília Čižmárová, Ivan Ballo, Eva Džuppová, Igor Brandabura. Súčasným predsedom združenia je Milan Duška.

Marta Saloňová

(za dlhoročnú prácu v oblasti školstva, za obetavú prácu pre seniorov mesta Michalovce v Dennom centre na Ul. zakarpatskej a pri príležitosti životného jubilea)

Marta Saloňová je vedúcou Denného centra č.4 v Michalovciach. Absolvovala štúdium na Strednej pedagogickej škole v Prešove a neskôr navštevovala Sociálnu akadémiu v Prešove, odbor vychovávateľka a sociálna práca. Po ukončení štúdia pracovala v školstve, a to v XIII. a IX. MŠ v Michalovciach. Svoju učiteľskú prácu ukončila na Cirkevnej materskej škole v Michalovciach. Po odchode do dôchodku a prekonaní ťažkého ochorenia pochopila, že žiť plnohodnotne sa treba učiť. Rozhodla sa pomáhať starším ľuďom a začala vykonávať funkciu vedúcej denného centra seniorov. Začalo jej nové obdobie života, naplnené množstvom aktivít. Spolu s ďalšími seniorkami v dennom centre si osvojila techniku paličkovanej čipky. Jej prekrásne ručné práce vystavujú pri rôznych umeleckých a kultúrnych akciách v meste Michalovce. Na základe vlastnej životnej skúsenosti rozmýšľala, ako vtiahnuť do bežného života aj onkologických pacientov. Rozbehla spoluprácu členov denného centra seniorov a pacientov združení Venuša a Ilko (onkologickí pacienti). V rámci Týždňa dobrovoľníctva organizujú súťaže: pobyt v prírode, kvízy, hry petang, boccia, varenie gulášu, loptové hry. Na záver sa koná spoločné vyhodnotenie súťaží a posedenie. Cenami sú prekrásne umelecké diela paličkovanej techniky z vlastnej tvorby denného centra. Táto spolupráca seniorov s onkologickými pacientami trvá už šiesty rok. Práca, ktorej sa M. Saloňová venuje, je náročná na čas a psychiku. Organizovanie dobrovoľníckych aktivít medzi seniormi, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri ich socializácii a rozvoji kognitívnych i pohybových zručností, sú u nej na prvom mieste.

Ivana Solianiková

(za dlhoročnú prácu v oblasti umeleckého školstva, reprezentáciu mesta doma aj v zahraničí a úspešnú výchovu mladých speváckych talentov)

Ivana Solianiková študovala na konzervatóriu v rodnom Užhorode. Už počas stredoškolského štúdia v rokoch 1987 – 1991 pôsobila ako členka profesionálneho komorného zboru Cantus, ktorý zaznamenal početné víťazstvá v zborových súťažiach po celej Európe. V roku 1993 sa presťahovala na Slovensko a pracovala v Základnej umeleckej škole (ZUŠ) Sobrance, neskôr ako hlasový pedagóg v michalovskej ZUŠ, kde pôsobí aj v súčasnosti. Okrem pedagogickej činnosti sa Ivana Solianiková venuje aj dirigovaniu amatérskych speváckych zborov.Prvým z nich bol v rokoch 1994 – 2009 Spevácky zbor michalovských učiteľov. Pod jej vedením sa zúčastňoval súťaží aj mestských podujatí, ako napr. otvorenie pedagogického pracoviska v Michalovciach podnikovohospodárskej fakulty s účasťou prezidenta Michala Kováča. Desať rokov dirigovala Zbor svätého Jozefa pri kláštore redemptoristov. Zbor spieval vo Vatikáne v roku 2001 na liturgii, ktorú celebroval dnes už svätý Ján Pavol II., keď boli vyhlásení za blahoslavených biskup Pavol Peter Gojdič a rehoľný kňaz Metod Dominik Trčka. V súčasnosti je I. Solianiková dirigentkou súboru Flauto Cantabile, ktorý vznikol v roku 2013 v ZUŠ, Štefánikova 20, Michalovce. Tvoria ho žiaci speváckeho a dychového oddelenia s pedagógmi a spolu šíria krásu renesančnej a barokovej hudby. Súbor vystupuje na významných podujatiach v rámci mesta Michalovce, napríklad pri otvorení roka Sedmičiek vo februári 2014, odovzdávaní Cien mesta Michalovce, na podujatiach Zemplínskeho múzea a verejných koncertoch ZUŠ. V rokoch 2015 a 2017 súbor získal 1. miesto na celoslovenskej prehliadke komornej hudby Divertimento Musicale, za čo mu bol udelený titul Čin roka. V spolupráci s učiteľom Pavlom Hujdičom vedie Ivana Solianiková súbor Bratia a sestry v swingu, ktorý získal v roku 2019 na krajskom kole súťaže Divertimento Musicale zlaté pásmo.

Emília Soročinová

(za dlhoročnú angažovanosť v projektoch zameraných na rozvoj národného povedomia u detí – šírením ľudových zvykov a tradícií a environmentálnej výchovy v spolupráci s Domom Matice slovenskej)

Emília Soročinová študovala na Gymnáziu Pavla Horova v Michalovciach, po jeho absolvovaní pokračovala nadstavbovým štúdiom na Strednej pedagogickej škole v Prešove. Od r. 1979 pracovala ako učiteľka Materskej školy v Bajanoch, neskôr v Michalovciach. V rokoch 1995 – 1999 bola riaditeľkou MŠ na Ul. J. Švermu. Práca s deťmi bola pre ňu neoddeliteľnou súčasťou života. Za svoju prácu bola pri príležitosti Dňa učiteľov ocenená ďakovným listom primátora mesta Michalovce Viliama Zahorčáka. Počas jej profesionálnej práce s deťmi bola pre ňu prioritou enviromentálna výchova a ľudové zvyky a tradície. V úzkej spolupráci s Domom Matice slovenskej v Michalovciach, ako členka Matice upevňovala a rozvíjala národné povedomie u detí a kládla dôraz na zachovávanie ľudových zvykov a tradícií. Začlenenie ľudových prvkov do prostredia materskej školy považovala za dôležité. Tam niekde vznikla myšlienka propagovať ľudové tradície pečením medovníkov. Táto činnosť je pre ňu veľkým koníčkom. Jej výrobky ochutnali a potešili obdivovateľov aj v okolitých krajinách. Pečeniu a zdobeniu sladkých medovníčkov sa venuje už dve desaťročia. Svoju prácu prezentovala pri rôznych príležitostiach v materských aj základných školách, v súkromných firmách, obecných úradoch, letných táboroch. Už niekoľko rokov spolupracuje so Zemplínskym múzeom a Zemplínskym kultúrnym centrom na výstavách a tvorivých dielňach. V tomto roku sa počas sviatkov jari prezentovala upečením a vyzdobením najväčšieho medovníkového zajaca na Slovensku, ktorý má výšku 103 cm a je zapísaný do Slovenskej knihy rekordov. Získal certifikát a medailu „Som rekordman“. Medovníkový zajac je dlhodobo umiestnený v informačnom centre v Michalovciach.

Michal Stričík

(za úspechy na domácich a zahraničných súťažiach a reprezentáciu mesta Michalovce a Slovenska v kickboxe)

Michal Stričík je aktívnym kickboxerom a viacnásobným majstrom Slovenska. Bojovým športom sa začal venovať už na základnej škole. Prvé úspechy získal v Klube mladých godžu-ryu karate Michalovce pod trénerským vedením Beáty Hasprovej. Ako člen Box klubu Vranov nad Topľou pod vedením Martina Gajdoša získal titul vicemajster Slovenska v boxe. V rokoch 2018 – 2019 bol členom TOP tímu slovenskej reprezentácie. Je zakladajúcim členom a predsedom Športového klubu všestranných aktivít v Michalovciach. V pracovnom živote M. Stričík chráni majetok a životy ľudí ako hasič záchranár Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Michalovciach. V súčasnosti je v rámci prípravy na majstrovstvá sveta 2023 v kickboxe na hosťovaní v Kickboxing klube Panter Prešov pod vedením reprezentačného trénera Jozefa Kolozsyho. Medzi svoje doterajšie najvýznamnejšie športové úspechy radí Michal Stričík zisk titulu vicemajster majstrovstiev sveta v kickboxe 2017 (kick light – 84 kg), tretie miesto na juniorských majstrovstvách Európy v kickboxe 2013, titul majster Českej republiky 2017 (kick lighte – 84 kg), desaťnásobný majster Slovenska, dvojnásobný majster Poľska, juniorský víťaz Svetového pohára v disciplíne full contact (2013), druhé miesto juniorské majstrovstva Slovenska v boxe (2014) a trojnásobný seniorský víťaz Európskeho pohára.

Zoran Záhradník

(za reprezentáciu mesta Michalovce vo futbale ako reprezentant SR v dorasteneckých kategóriách, je druhým najmladším hráčom v histórii Fortuna ligy)

Zoran Záhradník je hráčom MFK Zemplín Michalovce od svojich siedmich rokov. Bol žiakom Základnej školy na Okružnej ulici a neskôr študentom Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach. Je útočníkom a členom družstva U 19 a A-tímu, ktoré hrá najvyššiu slovenskú futbalovú ligu. Stal sa druhým najmladším hráčom v histórii Fortuna ligy, keď debutoval vo veku 16 rokov. V sezóne 2021/2022 vo Fortuna lige zasiahol do štyroch zápasov vo veku 16 rokov, v dorasteneckých kategóriách za minulú sezónu strelil jedenásť gólov, v reprezentácii do 17 rokov nastúpil v dvanástich zápasoch, v ktorých strelil tri góly. V sezóne 2022/2023 vo Fortuna lige zasiahol do ôsmich zápasov, v Slovenskom pohári odohral tri zápasy. V dorasteneckej kategórii má na svojom konte aktuálne dvanásť zápasov, v ktorých strelil sedem gólov. V minulej sezóne sa s tímom slovenskej reprezentácie do 17 rokov kvalifikoval do ďalšej fázy „Elite round“ o postup na majstrovstvá Európy. Prestúpil do Dunajskej Stredy, kde hosťoval v druholigovom ŠTK Šamorín, za ktorý strelil v dvanástich zápasoch tri góly.

Kolektív Darcovského centra Michalovce

(za vykonávanú záslužnú činnosť, a to pravidelné odoberanie a spracovávanie krvi a jej zložiek od tisícok darcov, čím zachraňujú životy a zdravie pacientov)

Kolektív Darcovského centra Michalovce Prvá krvná banka a následne darcovské stredisko bolo v Michalovciach založené v roku 1946. V rokoch 1948 až 1960 sa zaznamenal rozvoj darcovstva predovšetkým za finančný príspevok. Po jeho zrušení si darcovstvo vyžadovalo náročnejšiu propagáciu, pretože bolo budované iba na morálnom ocenení darcov. Prvými primármi tohto odboru v Michalovciach boli MUDr. Otto Bachman (od r. 1956) a MUDr. Ján Čižmár (1960 – 1965). V r. 1965 primariát prevzala MUDr. Anna Danková. Pod jej vedením nadobudlo oddelenie komplexnú podobu a vytvorilo kompaktný celok, ktorý združoval klinickú hematológiu, laboratórno-diagnostickú hematológiu a transfúziológiu. Oddelenie viedla do roku 1998, keď ho prevzala MUDr. Ingrid Mrázová a vedie ho aj v súčasnosti. Hematologicko-transfúziologické oddelenie úzko spolupracuje na úseku darcovstva a získavania bezpríspevkových darcov krvi, mobilných odberov s Červeným krížom. Červený kríž oceňuje podľa počtu odberov bezpríspevkových darcov krvi plaketou MUDr. Jánskeho a prof. MUDr. Kňazovického. Darcovské centrum Michalovce je súčasťou Hematologicko-transfúziologického oddelenia Nemocnice Svet zdravia Michalovce. Svoju činnosť neustále rozvíja a zdokonaľuje. V roku 2021 ako prví na Slovensku začali vykonávať plazmaferézu, ktorou sa získava plazma, čím prispievajú do európskeho polu plazmy na výrobu liekov, ktoré sa inak nedajú vyrobiť. Za posledných 10 rokov bolo realizovaných 36 645 odberov krvi a plazmy. Ochotu darovať krv prejavilo 40 349 ľudí. Spolupráca darcovského centra a darcov by nebola možná bez odborného a najmä láskavého prístupu všetkých zamestnancov centra. Aktuálne činnosť oddelenia zabezpečuje šesť lekárov, manažér kvality, osem zdravotných laborantov, päť sestier a sanitárka.

.



Uverejnené: 13.12.2023 09:55:42
files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.