files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Vyjde Michalovčanom dvadsiaty tretí pokus?

Michalovský MFK Zemplín figuruje v najvyššej futbalovej súťaži už deviatu sezónu. Za ten čas si získal rešpekt súperov a jeho hráči sa môžu pochváliť skalpom skoro každého tímu účinkujúceho vo Fortuna lige. Jediným nezdolaným družstvom pre Michalovce bol až do tejto sezóny aktuálny majster i líder súťaže ŠK Slovan Bratislava. V lete sa k nemu pridal aj nováčik FC Košice, s ktorým Zemplínčania prvý vzájomný duel prehrali.

Poďme ale k Slovanu Bratislava, teda najslávnejšiemu a najúspešnejšiemu slovenskému klubu. S ním si Zemplínčania v lige zmerali sily už dvadsaťdvakrát, vydolovali ale iba tri remízy. A práve bratislavský Slovan, ktorý bojuje o druhý postup do jarnej časti Európskej konferenčnej ligy v rade, bude v sobotu od 15.00 hod. protivníkom Zemplínčanov. Vyjde im ďalší pokus na zdolanie súpera, ktorý možno viac teraz pozerá na pohárovú Európu, ako ligu? Možné je všetko. Slovanisti môžu mať v hlavách náskok v lige, ako aj to, že vo štvrtok ich čaká asi zápas roka na pôde IK Klaksvik. Ideálna šanca na víťazstvo, no tá bola aj v niektorých minulých zápasoch. A hoci Zemplínčania siahali na víťazstvo (najmä v dvoch zápasoch), nakoniec im stále skalp Slovana chýba. A keďže im v tejto sezóne stále chýba aj víťazstvo, v sobotu prichádza ideálna šanca zamazať oba nuly...

Doteraz len tri remízy

Prvýkrát sa oba tímy v najvyššej futbalovej súťaži stretli koncom septembra 2015. Duel, ktorý bol vtedy vysielaný v priamom televíznom prenose, bol dramatický až do konca. Marko Milinkovič otvoril v prvom polčase z pokutového kopu skóre a do posledného miesta zaplnený štadión čakal na ďalší gól až do samého záveru. Po rohovom kope sa hlavou presadil michalovský obranca Vernon de Marco, ktorý o rok neskôr prestúpil práve do Slovana. To ale nebolo všetko. V nadstavenom čase favorit predsa ešte raz gólovo udrel, keď si dal vlastný gól Milan Šimčák. Tomu ale predchádzal vymyslený priamy kop, na čo vtedajší tréner Zemplínčanov František Šturma reagoval slovami o mafii, za čo následne finančne pykal...

 

Vernon de Marco, ktorý obliekal aj dres Slovana, strieľa vyrovnávajúci gól proti „belasým“. Na body to nestačilo...

Apropo, rozhodcovské verdikty niekoľkokrát vo vzájomných konfrontáciách dvihli mandle Michalovčanov. Možno aj kvôli ním im zatiaľ víťazstvo nad Slovanom chýba. Doteraz získali len tri remízy. Prvá sa zrodila v treťom vzájomnom meraní síl, v závere sezóny 2015/16, kedy so Slovanom remizovali 1:1. Na ďalší bod čakali Michalovčania takmer dva roky. V závere základnej časti sezóny 2017/18 sa zrodila opäť remíza 1:1, keď na gól súčasného reprezentanta Martina Koscelníka dokázal v druhom polčase odpovedať možno budúci reprezentant Aleksandar Čavrič. Práve srbský útočník čakajúci na slovenský pas je s ôsmimi gólmi najlepším strelcom vo vzájomných dueloch oboch tímov.  Najbližšie boli Michalovčania ku skalpu Slovana v nadstavbovej časti sezóny 2018/19. Vtedy už istého majstra mali doma na lopate, keď viedli 3:1. „Belasí“ sa ale zmobilizovali a vyrovnali na konečných 3:3. Blízko boli ale aj minulé leto. Duel tretieho kola mal nakoniec zmenené domáce prostredie. Michalovčania mali Slovan privítať doma, po dohode klubov ale prišlo k výmene domáceho prostredia a hralo sa na Tehelnom poli. Slovan totiž počas náročného leta, kedy bojoval na dvoch frontoch, nechcel cestovať cez celé Slovensko, v čom mu nakoniec Zemplínčania vyšli v ústrety. A siahali aj na obrovské prekvapenie. Po góloch Kanuho s Peňom totiž viedli po polčase 2:0. V druhom polčase ale „belasí“ otočili skóre, keď sa gólovo presadili Barseghyan, Green, Agbo a vlastný gól si strelil aj Jeřábek. S najslávnejším klubom na Slovensku tak Zemplínčania doteraz bodovali iba trikrát. V ostatných devätnástich prípadoch ťahali Zemplínčania za kratší koniec. Aktuálne ťahajú so Slovanom sériu desiatich duelov s prehrou a tú chcú v sobotu prelomiť.


Špecifický zápas pre Vojtka a Ružinského

V minulosti sa písalo hlavne o prestupoch Michalovčanov do najslávnejšieho klubu. Priamo zo Zemplína odišiel napríklad kanonier Vladimír Vankovič, už za slovenskej éry aj špílmacher Rastislav Tomovčík. Už za pôsobenia Michaloviec vo Fortuna lige ich npodobnil vtedy ešte španielsky obranca Vernon de Marco (dnes už slovenský reprezentant) a takisto aj Matúš Vojtko, ktorý k belasým zamieril pred dvoma rokmi. Ten bol minulú sezónu na hosťovaní v chorvátskej Rijeke, dnes je opäť súčasťou kádra aktuálneho lídra Niké ligy. V poslednej dobe sa ale prestupy uskutočnili aj na opačnej strane. V lete zo Slovana do Michaloviec zamieril napríklad brankár Matúš Ružinský, ktorý, keby sa postavil medzi tri žrde aj v sobotu, takisto by ho čakal špecifický zápas.

Bude dvadsiaty tretí pokus úspešný?

Vraciame sa k začiatku nášho článku, v ktorom píšeme, že Slovan Bratislava bol do leta jediným celkom, ktorý ešte Michalovčania v lige nezdolali. Hlavne v domácich dueloch ale boli Michalovčania niekoľkokrát blízko k víťazstvu. Všetci na Zemplíne veria, že dvadsiaty tretí pokus môže byť úspešný. Už len kvôli tomu, že Zemplínčania stále čakajú na víťazstvo, ktoré sa medzitým natiahlo už na pol roka. Slovan momentálne bojuje na dvoch frontoch. Vo štvrtok ho čaká nesmierne dôležitý duel piateho kola skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy na pôde IK Klaksvík, čo môže zvýšiť michalovské šance nielen na premiérové víťazstvo v sezóne, ale aj na premiérové víťazstvo nad „belasými“. Štatistiky sa niekedy prepisujú vo výnimočných prípadoch. Nastane taký aj v sobotu v Michalovciach?

Zápasy MFK Zemplín so Slovanom Bratislava
Sezóna 2015/2016
10. kolo: Michalovce - ŠK Slovan Bratislava 1:2.
21. kolo: ŠK Slovan Bratislava - Michalovce 1:0.
32. kolo: Michalovce - ŠK Slovan Bratislava 1:1.

Sezóna 2016/2017
11. kolo: ŠK Slovan Bratislava - Michalovce 3:1.
22. kolo: ŠK Slovan Bratislava - Michalovce 3:1.
33. kolo: Michalovce - ŠK Slovan Bratislava 1:3 - hralo sa v Bratislave.
Slovnaft Cup semifinále
Prvý zápas: Michalovce - ŠK Slovan Bratislava 1:2.
Druhý zápas: ŠK Slovan Bratislava - Michalovce 1:0.

Sezóna 2017/2018
9. kolo: ŠK Slovan Bratislava - Michalovce 3:1.
20. kolo: Michalovce - ŠK Slovan Bratislava 1:1.

Sezóna 2018/2019
3. kolo: Michalovce - ŠK Slovan Bratislava 0:1.
14. kolo: ŠK Slovan Bratislava - Michalovce 6:0.
Nadstavba skupina o titul
3. kolo: ŠK Slovan Bratislava - Michalovce 4:1.
9. kolo: Michalovce - ŠK Slovan Bratislava 3:3.

Sezóna 2019/2020
2. kolo: ŠK Slovan Bratislava - Michalovce 3:0.
13. kolo: Michalovce - ŠK Slovan Bratislava 0:1.
Nadstavbová skupina o titul
4. kolo: ŠK Slovan Bratislava - Michalovce 4:0.

Sezóna 2020/2021
2. kolo: ŠK Slovan Bratislava - Michalovce 5:0.
13. kolo: Michalovce - ŠK Slovan Brtislava 0:2.

Sezóna 2021/22
4. kolo: ŠK Slovan Bratislava - Michalovce 3:1.
15. kolo: Michalovce - ŠK Slovan Bratislava 1:2.

Sezóna 2022/23
3. kolo: ŠK Slovan Bratislava - Michalovce 4:2.
14. kolo: Michalovce - ŠK Slovan Bratislava 0:1.

Sezóna 2023/24
4. kolo: ŠK Slovan Bratislava - Michalovce 5:1

Bilancia Michalovčanov: 22 zápasov, 0 výhier, 3 remízy, 19 prehier.
Bilancia zápasov v Michalovciach: 9 zápasov, 0 výhier, 3 remízy, 6 prehry.

Peter Brendza

.



Uverejnené: 23.11.2023 16:04:36 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.