files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Noc netopierov a Sľub cisárovnej v Zemplínskom múzeu v Michalovciach

Zemplínske múzeum v Michalovciach pozýva širokú verejnosť na besedu s Michaelou Ellou Hajdukovou, autorkou knihy Sľub cisárovnej Sisi, ktorá sa uskutoční v nedeľu 10.9.2023 o 17.00 hod. v Zimnej záhrade michalovského kaštieľa. Súčasťou besedy bude aj samotná prezentácia spomínanej knihy.

„Myšlienkou podujatia je opäť si pripomenúť osobnosť cisárovnej Sisi a jej poslednej dvornej dámy grófky Irmy Sztárayovej, ktorá pochádzala zo šľachtického rodu obývajúcehomichalovský kaštieľ – dnes sídlo Zemplínskeho múzea v Michalovciach,“ povedala riaditeľka Zemplínskeho múzea Stanislava Rovňáková.

V roku 2012 uzrela svetlo sveta prvá kniha z pera spisovateľky Michaely Elly Hajdúkovej. Odvtedy sa pýši vyše dvadsiatimi vydanými titulmi. Niektoré možno zaradiť medzi vojnové romány, v iných sú spracované témy venujúce sa historickým osobnostiam. V tomto roku prišiel rad aj na cisárovnú Alžbetu, jednu z najobdivovanejších žien minulých čias a tak vznikla kniha Sľub cisárovnej Sisi. V júli 2023 sme si pripomenuli 160. výročie od narodenia Irmy. Podujatie však bude realizované v prvej polovici septembra, teda v čase, ktorý spája obe spomínané dámy, pretože 3.septembra 1940 zomrela Irma a 10. septembra 1898 bola zavraždená cisárovná. Beseda s Michaelou Ellou Hajdukovou bude moderovaná Stanislavou Rovňákovou, historičkou a riaditeľkou Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Podujatie je určené širokej verejnosti a spoplatnené bude sumou 2 € dospelý a zľavnený lístok pre deti a dôchodcov 1,50 €.

Noc netopierov
Zemplínske múzeum v Michalovciach  a CHKO Vihorlat vás srdečne pozývajú aj na vzdelávací a zážitkový večer "Noc netopierov". Toto zaujímavé podujatie sa uskutoční dňa 9. septembra 2023, so začiatkom o 17.30 hod. v priestoroch východného krídla michalovského kaštieľa s následným presunom k rieke Laborec. „Netopiere sú často nesprávne chápané a obklopené mýtmi. Naším cieľom je cez toto podujatie vzdelávať verejnosť, priblížiť život netopierov a zdôrazniť ich význam aj pre ekosystém tu na Zemplíne," hovorí riaditeľka Zemplínskeho múzea, Stanislava Rovňáková. 

Na území Slovenskej republiky sa vyskytuje až 28 druhov netopierov, z ktorých 26 žije priamo na Zemplíne. Ako jediné cicavce dokážu lietať a vďaka schopnosti echolokácie sú vynikajúcimi lovcami hmyzu. Ich prítomnosť v ekosystéme je kľúčová, nielen preto, že pomáhajú regulovať populáciu škodlivého hmyzu, ale aj preto, že sú súčasťou komplexného reťazca potravy. Netopiere sú veľmi užitočné nočné živočíchy, ktoré sú za hodinu schopné skonzumovať až 600 kusov rôzneho hmyzu. Netreba sa ich báť, ale naopak, chrániť ich spolu s biotopmi ich výskytu. Podujatie "Noc netopierov" je určené pre všetkých záujemcov o prírodu a jej tajomstvá – od detí, cez študentov, až po dospelých. Okrem prednášky Ing. Martina Daniláka z CHKO Vihorlat, a odchytu netopierov pomocou siete nad Laborcom, budú pripravené tvorivé dielne pre deti, kde bude hlavnou témou netopier. Návštevníci budú môcť dokonca obdivovať preparáty a lebky týchto nočných živočíchov. Je to skvelá príležitosť pre rodiny s deťmi a všetkých, ktorí si chcú rozšíriť svoje vedomosti a spoznať prírodu z inej perspektívy.
Cieľom podujatia je pomôcť napraviť obraz spoločnosti o netopieroch, pomôcť objasniť fakty a prekonať mýty, ktoré ich vykresľujú ako krvilačné nočné živočíchy prenášajúce besnotu, vzbudzujúce strach a obavy. Pripravte si teplejšie oblečenie a svetlo či baterku a príďte sa priblížiť k svetu týchto fascinujúcich nočných tvorov! Vychutnajte si tento zaujímavý večer v prírode. Srdečne vás pozývame. Táto zaujímavá aktivita bude spoplatnená symbolickým vstupným, pre dospelých vo výške 2 eurá, deti, dôchodcov a ZŤP vo výške 1,50 eura a rodinné vstupné (2+2, 2+3) je vo výške 4 eurá.

.



Uverejnené: 05.09.2023 20:11:05 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.