files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Cieľom návrat na slovenský trón

Po dvanásťročnej nadvláde prišli v máji tohto roka hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce o slovenský titul. Pripravila ho oň Dunajská Streda, ktorá ich zdolala v náročnej finálovej sérii. Predtým DAC po prvýkrát získal aj primát v súťaži Sloveniek a Češiek MOL lige, kde takisto vystriedala na tróne Michalovčanky. Tie majú v novej sezóne jasný cieľ – vrátiť sa na stratené pozície.

Zemplínčania o svojich ambíciách rozprávali na pondelkovej tlačovej konferencii, na ktorej okrem trénera Petra Kostku, kapitánky Patrície Wollingerovej, novej posily Marianny Rebičovej nechýbala ani športová riaditeľka klubu Helena Aspridu. Po minulej sezóne nastali v kádri viaceré zmeny. Z tých hráčok, ktoré hrávali pravidelne odišla akurát Bibiana Štefaniková, ktorá podpísala zmluvu s rumunským HC Gloria Buzau. Kvôli zdravotným problémom ju ale musela v lete zrušiť. Takisto odišli aj Ukrajinky Dmytrenková s Borysevyčovou. Na druhej strane, káder vystužili skúsené Marianna Rebičová s Veronikou Habankovou, ktoré sa vrátili zo zahraničia, mladučká slovenská juniorská reprezentantka Dorota Bačenková, poľská pivotka Aleksandra Dorszová, či kridelníčka Emilia Kowaliková a na poslednú chvíľu aj pivotka z Čiernej Hory Nikoleta Pejovič.

Tréner Michalovčaniek Peter Kostka rátal aj s ďalšou reprezentantkou Vladimírou Bajčiovou, ktorá ale po týždni prípravy oznámila koniec profesionálnej kariéry. „Cieľom do nasledujúcej sezóny je získať späť slovenský titul, obhájiť slovenský pohár a na jar sa pozrieť aj do európskeho pohára. Čo sa týka MOL ligy, tú dávame až na tretie miesto, keďže sa na našej strane hrať play-off v novej sezóne nebude. Hrať sa bude iba nadstavba a do nej sa žiadne body z MOL ligy neprenášajú. V MOL lige nechceme byť teraz konkrétni, čo sa týka cieľov. Uvidíme, aká bude sila našich súperov a potom sa vyjadríme. Určite ale chceme byť v tejto súťaži v popredí tabuľky,“ uviedla k cieľom tímu Helena Aspridu, športová riaditeľka klubu.

Časy, v ktorých vyhrávali finále o dvadsať gólov sú preč

Michalovčanky odštartovali prípravu začiatkom júla netradične - kondičným sústredením na Skalke pri Kremnici. Postupne prišlo aj na prípravné dueli. Zemplínčanky ich odohrali dvanásť a dosiahli v nich vyrovnanú bilanciu šiestich výhier a šiestich prehier. „Ja osobne som s prípravou spokojný. Bola síce náročná, no dobre nás preverila a pripravila do sezóny. Zakomponovali sme do nej viacero prvkov, ktoré sme doteraz nemali. Začali sme sústredením, ktorého cieľom bolo spoznať sa. Odohrali sme dvanásť kvalitných zápasov s tímami zo siedmych krajín. Výsledky neboli prioritné, prioritou bolo zohratie sa družstva. Veľmi som spokojný aj s tým, že už počas minulej sezóny sme sa pustili do stavania kádra a aj ja som mal nemalé slovo pri jeho stavaní. Hľadali sme hráčky nielen do kvality, ale sledovali sme aj ich charakterové vlastnosti, aby dobre zapadli do družstva. Vrátili sa k nám dievčatá, ktoré priniesli do tímu ľudský rozmer. Veľa si sľubujeme od Doroty Bačenkovej. Prišli dve Poľky Kowaliková s Dorszovou, ktoré takisto výborne zapadli. Chceli sme zvýšiť konkurenciu v tíme, čo sa nám aj podarilo. Samozrejme, mrzí ma odchod Bajčiovej, na ktorej sme takisto chceli stavať. Bolo to nečakané, bol to pre nás šok, musíme sa ale s tým vyrovnať. Negatívne hodnotím aj to, že sme celú prípravu hrali s jednou pivotkou, keďže sa Krivokapičovej ešte celkom nepodarilo vystrábiť zo zranenia kolena. Je však už v poriadku a máme aj tretiu pivotku Pejovičovú, takže s týmto som už spokojný viac,“ uviedol tréner Peter Kostka, ktorý k cieľom dodal.

„Chceme sa prezentovať aktívnou fyzickou hrou a tomu sme prispôsobili aj prípravu. Chceme zopakovať našu európsku cestu z minulej sezóny, keď nám k finále EHF Európskeho pohára chýbal jediný gól. Takisto chceme obhájiť Slovenský pohár a chceme späť, čo nám vlani zobrala Dunajská Streda, slovenský titul. Bude to ale veľmi ťažké. Tie časy, kedy Michalovce vo finále vyhrávali o dvadsať, dvadsať päť gólov, sú preč. Slovenské tímy sa vyrovnali, pretože kvalitu majú tak Šaľa, ako aj Dunajská Streda. Obaja ju vlani ukázali a aj teraz budú určite v tabuľke MOL ligy obaja vysoko. Návrat na slovenský trón je ale veľkou motiváciou a už prvé ligové kolo, v ktorom sa predstavíme v Dunajskej Strede ukáže, ako sme sa na to pripravili. Čo sa týka MOL ligy, súhlasím so slovami Heleny Aspridu, že o cieľoch v tejto súťaži sa môžeme baviť po niekoľkých kolách.“

 

S Banja Lukou dvakrát doma

Michalovčanky odštartujú 22.ročník MOL ligy hneď zostra. Už túto nedeľu sa aj pred televíznymi kamerami RTVS Šport predstavia na ihrisku lanského víťaza MOL ligy a aktuálneho slovenského majstra DAC Dunajská Streda. Majstrovi na jeho pôde budú čeliť aj o dva týždne, keď sa predstavia v Prahe, kde vyzvú Slaviu. Medzitým doma privítajú Porubu a potom preladia na európsku scénu, kde ich čaká druhé kolo EHF Európskeho pohára. V ňom im žreb prisúdil bosniansky ŽRK Borac Banja Luka. Po dohode klubov sa oba zápasy odohrajú v Michalovciach. „Prvý sa bude hrať v sobotu 23. septembra o 16.00 hod. a odvetný o deň neskôr už od 11.30 hod.,“ informovala na športová riaditeľka MŠK Iuventa Helena Aspridu. Súboj štvrtého kola MOL ligy so Šaľou, ktorá tiež bude účinkovať v EHF Európskom pohári,  dohrajú až v stredu štvrtého októbra.  

Výsledky v príprave
MŠK Iuventa Michalovce - HK Slovan Duslo Šaľa 32:24 (15:13)
MŠK Iuventa Michalovce - MKS PR Urbis Gniezno 33:34 (13:18)
Hypo Niederosterreich - MŠK Iuventa Michalovce 28:32 (18:14)
Hypo Niederosterreich - MŠK Iuventa Michalovce 28:25 (17:13)
KKC Kisvárda - MŠK Iuventa Michalovce 21:26 (11:14)
MŠK Iuventa Michalovce - MKS FunFloor Lublin 23:26 (13:12) - turnaj Michalovce
MŠK Iuventa Michalovce - Alba Fehervár KC 22:23 (10:8) - turnaj Michalovce
MŠK Iuventa Michalovce - Galyčanka Ľvov 25:21 (11:10) - turnaj Michalovce
MŠK Iuventa Michalovce - DHC Slavia Praha 43:17 (25:9) - turnaj Michalovce
MŠK Iuventa Michalovce - MKS PR Urbis Gniezno 33:31 (14:16) - turnaj Lublin
MŠK Iuventa Michalovce - CS Minaur Baia Mare 33:37 (14:19) - turnaj Lublin
MKS FunFloor Lublin - MŠK Iuventa Michalovce 22:19 (11:10) - turnaj Lublin

Káder
Tréner: Peter Kostka. Asistent trénera: Boris Aspridis. Tréner brankárok: Jan Novak. Športová riaditeľka: Helena Aspridu.
Brankárky: Naira Almeidová (Brazília), Iryna Jablonská (Ukrajina), Simona Tomovčíková, Barbora Jakubíková.
Pivotky: Anastassia Krivokapičová (Čierna Hora), Nikoleta Pejovičová (Čierna Hora), Aleksandra Dorsz (Poľsko). 
Krídla: Marija Radičová (Čierna Hora), Emilia Kowalikova (Poľsko), Martina Popovcová, Lívia Klučková.
Spojky: Patrícia Wollingerová, Iryna Kompaniecová (Ukrajina), Jevgenija Kohučová (Ukrajina), Veronika Habánková, Marianna Rebičová, Dorota Bačenková, Karyn Soskyda (Ukrajina), Andrezza Paizzinho (Brazília). 

PETER BRENDZA



Uverejnené: 29.08.2023 15:10:23 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.