files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Michalovciach otvorili múzeum veteránov

Múzeum, ktoré svojím veteránskym charakterom vo svojom okolí nemá konkurenciu sa dočkalo svojho otvorenia. Vzniklo aj za pomoci Košického kraja, ktorý k realizácií projektu „História na kolesách" dopomohol podporou vo výške 195 tisíc eur cez grantový program Terra Incognita. Múzeum bude miestom, kde si nadšenci veteránov, bez ohľadu na ich vekovú kategóriu, prídu na svoje a môžu sa dotknúť doby, v ktorej tieto vozidlá zažívali svoju slávu. Súčasťou múzea je taktiež vyhliadkový cestný turistický vláčik s názvom "VETERÁN EXPRESS", ktorý bude slúžiť nielen na predstavenie mesta Michalovce, ale aj na prepojenie mesta s jednou z najväčších turistických lokalít, Zemplínskou Šíravou.

„V súčasnosti je ohromujúcim zážitkom vidieť nádherne zrenovované veterány. Keď sa tieto vzácne kúsky zhromaždia na jednom mieste, je to skutočne niečo, čo si zaslúži obdiv. Realizáciou projektu "História na kolesách" sa vytvorila silná turistická atrakciu v podobe múzea historických automobilov a motocyklov. Toto múzeum bude slúžiť nielen na predstavenie technickej histórie v regióne a kraji, ale poskytne návštevníkom aj množstvo atraktívnych aktivít. Jednou z nich bude stretnutie modelárov, ktorí budú mať možnosť vykonávať svoje činnosti priamo v priestoroch múzea. Týmto spôsobom sa vytvorí prostredie, kde sa môžu modelári a nadšenci veteránov stretávať, zdieľať svoje záujmy a ukázať svoje umenie verejnosti. Toto stretnutie prinesie zaujímavý a interaktívny rozmer do múzea a obohatí zážitok návštevníkov," opisuje prednosti múzea Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja.

Múzem „História na kolesách" je novinkou v regióne a zo skúsenosti z každoročne organizovaného podujatia „Zemplín Veterán Rallye", kedy sa preukázal veľký záujem o historické vozidlá, sa vybudovalo miesto, ktoré poskytne návštevníkom možnosť preskúmať a objaviť fascinujúcu históriu týchto dopravných prostriedkov. „Naša ambícia bola úplne jednoduchá. Návštevníkov a fanúšikov veteránov preniesť do čias ich detstva a dovoliť našim deťom, dotknúť sa doby, v ktorej sme vyrástli. Zároveň dať možnosť všetkým vekovým kategóriám obdivovať technickú zručnosť i zmysel pre eleganciu našich predkov. Zaujímavosťou je nezvyčajné spojenie múzea s oddychovo-relaxačnou zónou pre deti a s nástupnou stanicou Vyhliadkového cestného turistického vláčika. V samotnom okolí je veľa možností, vďaka ktorým budú môcť návštevníci múzea spoznávať mesto Michalovce a región Dolného Zemplína a plnohodnotne využiť čas alebo si oddýchnuť. A práve najznámejšie atrakcie mesta  plánujeme ukázať návštevníkom prostredníctvom Vyhliadkového turistického vláčika „VETERÁN EXPRESS". Vláčik  bude možné využiť za každého počasia, takže bude ideálnou možnosťou nielen pre rodiny s deťmi, ale aj na školské či firemné jazdy. Malí aj veľkí pasažieri si tak budú môcť vychutnať pamiatky, architektúru a atmosféru mesta Michaloviec a jeho blízkeho okolia," predstavuje rôzne spôsoby využitia múzea predseda Zemplín veterán Clubu Michalovce, Mikuláš Koščo.

Vyhliadkový cestný turistický vláčik s názvom "Veterán Express" bude slúžiť nielen na predstavenie mesta Michalovce, ale aj na prepojenie mesta s jednou z najväčších turistických lokalít, Zemplínskou Šíravou. Vláčik sprostredkuje turistom a návštevníkom regiónu možnosť objaviť prírodné krásy, zaujímavosti a ďalšie atraktívne miesta v okolí ako je napríklad Vinianske jazero, alebo Národná prírodná rezervácia Senianske rybníky. Dôležitým segmentom budú organizované skupiny, pre ktoré návšteva múzea a jazda turistickým vláčikom je vhodným programom aj v rámci letných táborov a na jeseň zaujímavým doplnkom školských výletov. Prostredníctvom vláčika môžu spoznávať Michalovce a jeho okolie aj ľudia s obmedzenou hybnosťou /seniori, ľudia na invalidných vozíkoch/, ktorí by ináč „klasický" výlet nemohli absolvovať.

Múzeum veteránov ako centrum kultúrneho života v Michalovciach

V rámci múzea, okrem výstavnej haly s exponátmi historických automobilov a motocyklov, je recepcia, ktorá slúži na občerstvenie pre návštevníkov, alebo na organizovanie rôznych spoločenských akcií. Pri budovaní múzea sa kládol dôraz na jeho bezbariérový charakter, aby bolo zabezpečené pohodlie a prístup pre všetkých návštevníkov. Exteriérové priestory zahŕňajú prekryté parkoviská a prístrešok na nástupnej stanici turistického vláčika, čo umožní komfortný nástup a výstup cestujúcich. Otočisko a parkovisko budú slúžiť pre samotný turistický vláčik. Okrem toho budú exteriérové priestory, vrátane prístrešku, využívané aj na realizáciu rôznych podujatí a eventov, vrátane Zemplín Veterán Rallye. Otvorením nového múzea veteránov spolu s vyhliadkovým vláčikom sa ponuka turistických možností v regióne Dolný Zemplín plnohodnotne rozšírila pre všetkých návštevníkov.

,,Projekt múzea a turistického vláčika je určený nielen obyvateľom mesta Michalovce, ale aj príchodzím turistom. Vytvorenie exteriérovej časti múzea "História na kolesách" otvára možnosti pre realizáciu rôznych kultúrnych a spoločenských akcií v rámci regiónu. Veľkým pozitívom tejto investície je jej celoročný charakter a taktiež poloha. Priestory múzea sa nachádzajú v objekte, ktorý sa nachádza v blízkosti cesty na Zemplínsku Šíravu, čo umožní ľahký prístup pre všetkých návštevníkov a turistov, ktorí trávia svoju dovolenku na Dolnom Zemplíne. Návšteva múzea veteránov sa môže taktiež stať prvou voľbou aj pre tých, ktorí do regiónu prídu mimo sezónu, alebo ich zastihne nie práve ideálne počasie. Všetci veríme, že rôznorodé využitie múzea a vyhliadkového vláčika ponúkne širokú škálu zážitkov a aktivít pre návštevníkov, čím prispeje k obohateniu kultúrneho a turistického života v regióne," predostiera využitie podporeného projektu Lenka Vargová Jurková, výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus. 

.



Uverejnené: 23.06.2023 14:41:37
files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.