files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Vianoce majú stále svoje čaro

 

 

Michalovská dôchodkyňa Anna Mokroluská si s radosťou spomína na Vianoce prežité v detstve a aj neskôr, keď sa vydala. Na tieto náboženské sviatky jednoducho nedá dopustiť a stále majú pre ňu nezameniteľné čaro.

      

Dodržiavali zvyky

     

„Pochádzam z neďalekých Budkoviec, kde sme dodržiavali väčšinu vianočných tradícií. Moji rodičia si na tom dávali záležať. Pod stolom nesmela chýbať slama, ktorá symbolizovala narodenie Ježiška v maštali. Jedno miesto pri stole stále zostalo voľné. Myslelo sa aj na to, že sa u nás môže zastaviť nejaký opustený človek,“ schuti sa pustila do spomínania táto zhovorčivá šesťdesiatnička. Pred slávnostnou večerou otec nakŕmil dobytok. Slávnostné menu pozostávalo z kapustnice, „bobaľkou“, nechýbali ani oplátky s medom. Ten sa nedával k oplátkam len tak pre nič za nič. Išlo o to, aby všetci v dome boli aj po Vianociach sladkí a dobrí ako med. Na stole boli aj orechy. Všade rozvoniavalo ihličie zo „živého“ vianočného stromčeka.  Aj v Budkovciach umocňovali vianočnú atmosféru spievajúci koledníci.

    

Stále bolo veselo

     

Aj po vstupe do manželstva sa A. Mokroluská počas Vianoc rozhodne nenudila. „Kdeže, o tom nemôže byť ani reč. Veď som vychovávala päť detí - troch synov a dve dcéry. Takže, aj naďalej bolo u nás doma v Budkovciach poriadne veselo. Pred slávnostnou večerou sa deti prechádzali okolo domu. „Za ten čas som im s manželom dala darčeky pod stromček. Pri ich kúpe sme príliš nešpekulovali, väčšinou sme im dávali veci, ktoré sa im zišli v praktickom živote,“ konštatovala. Štedrý deň rodina Mokroluských pravidelne zakončovala na polnočnej svätej omši.

        

Teší sa na vnúčatá

         

V súčasnosti A. Mokroluská žije v jednom z panelákov na michalovskom Sídlisku východ. Na Vianoce sa však stále veľmi teší.

„Vianoce sú oslavou narodenia Pána Ježiša. Človek sa vlastne obnovuje vo svojom vnútri. Popri tradičnej večeri a návšteve polnočnej svätej omše sa teším aj na vnúčatá, ktoré mňa a dcéru prídu pozrieť na prvý sviatok vianočný. Budeme sa zhovárať najmä o darčekoch, ktoré dostali pod stromček. Pozriem si aj rôzne relácie vysielané v nábožensky zameraných médiách,“ uzavrela rozprávanie.

                                                                                             (n)



Uverejnené: 23.12.2010 13:20:46 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.