files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Žiaci SOŠ sv. Cyrila a Metoda navštívili pamiatky svetového dedičstva Unesco

V úvode školského roka 2022/2023 SOŠ sv.Cyrila a Metoda v Michalovciach zrealizovala projekt pod názvom „Pamiatky svetového dedičstva UNESCO na Slovensku“, ktorý finančnou dotáciou podporilo mesto Michalovce.

V rámci projektu 27 žiakov školy navštívilo dňa 14.09.2022 Šarišské múzeum a expozíciu IKONY v Bardejove, skanzen v Bardejovských kúpeľoch. Expozícia je uložená v historickej budove: goticko – renesančnej radnice postavenej v rokoch 1505-1511. Exponáty dokumentujú rozvinutú remeselnú a textilnú výrobu, výtvarné umenie v 15. a 16. storočí, kedy Bardejov dosiahol vrchol slávy a bohatstva. Expozícia ikonopisných pamiatok je jedinou na Slovensku, kde sú vystavené maľby na dreve od 16. do polovice 19.storočia. Žiakov najviac zaujal prsteň s briliantmi kráľovnej Alžbety, ktorá navštívila aj Bardejovské kúpele a jej izba je sprístupnená verejnosti.

Projekt vytvoril priestor pre žiakov študijných odborov propagačná grafika, informačné služby a systémy, ktorí mali možnosť spoznať vývin ikonopisnej tvorby karpatských ikon a nabrať inšpiráciu pri vlastnej tvorbe na odbornom vyučovaní. Exkurziu si obohatili návštevou skanzenu v Bardejovských kúpeľoch, ktorý je najstarším zariadením svojho druhu na Slovensku. V etnoparku je rozmiestnených 24 expozičných objektov, ktoré prezentujú ľudovú kultúru a staviteľstvo dvoch etník: slovenského a rusínskeho obyvateľstva. Ďakujeme mestu Michalovce za možnosť zrealizovať netradičú formu výučby, ktorou sa chceme  začleniť medzi tie školy v našom meste, ktoré uprednostňujú moderný prístup  vzdelávania.

Autor článku: Ing.Mária Baranová

.



Uverejnené: 23.09.2022 11:32:01 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.